Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Sandheden om at tage kontrol

2,670 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
01 March 2013

Kontrol er et tilbagevendende tema inden for erhvervslivet, især blandt iværksættere. Vi er ofte hurtige til at hylde succesfulde iværksættere og ledere for at tage kontrol, og vi betragter denne evne som en af årsagerne til deres succes. Dette er dog kun en halv sandhed. 

En drivkraft og motivationskilde for mange af os, der starter som iværksættere, er at have kontrol over vores egen skæbne, indflydelse på vores egen karriere og øget fleksibilitet. Vi vil skabe noget håndgribeligt samt tilrettelægge vores eget liv og vores finansielle fremtid. Denne følelse af uafhængighed er befriende, og kontrol spiller ofte en vigtig rolle.

Inden for vores virksomheder er vi ledere: vi samler teamet, udstikker kursen, skaber visioner og sætter bevægelser i gang. Vi er selvmotiverende, og kan lide at have kontrol over situationen. Ligesom sportsfolk, nyder vi at have bolden på det mest kritiske tidspunkt, for at tage det afgørende skud.

Når det drejer sig om balancen mellem arbejde og fritid, tænker mange af os igen på kontrol. Det handler om at have kontrol over vores prioriterer, handlinger og følelser - og samtidig om at rette blikket ud af for at kontrollerer eksterne begivenheder i vores liv og omgivelser.

I forbindelse med researchen til vores bog, Winning Without Losing, havde min medforfatter Jordan Milne og jeg samtaler med 25 af de mest innovative iværksættere og succesfulde ledere fra hele verden. I disse samtaler forventede vi at de alle sammen ville være kontrol-freaks. Vi blev derfor overraskede over at finde ud af, at de ofte var netop det modsatte. Et af de vigtigste elementer for at kombinere succes og balance er faktisk evnen til at give afkald på kontrol.

At kontrollere alt er ikke nødvendigvis lig med bedre resultater. Hvad mere er, så fører det ofte til øget stress og udbrændthed. Vi ved at en af nøglerne til succes er at omgive sig selv med de rigtige mennesker. Den sværeste del er at få de rigtige mennesker med ombord. Selv når dette lykkes, har nogle iværksættere stadig svært ved at løsne grebet.   

Selvom du er vant til at kontrollere alt mens din virksomhed er lille, vil det blive stadigt vanskeligere at bibeholde det samme niveau af kontrol i takt med at virksomheden vokser sig større.

Så snart du lærer at løsne dit stramme greb vil du opdage at:

  • du finder ro i sindet og får evnen til at fokusere på de opgaver som kun du er bedst til
  • du kan gå hen og blive positivt overrasket over den retning som din virksomhed tager med input fra andre (hvis du altså arbejder med de rigtige mennesker)
  • ved at vise tillid, og give andre folk mere ansvar, vil de i stigende grad tage øget ejerskab for resultaterne, og yde en mere helhjertet indsats
  • ved at lade andre gennemføre en opgave fra start til slut, vil de få en bedre fornemmelse for helheden, og mulighed for at opnå deres højeste effektivitetsniveau - uden at have én til at vogte over dem, og bryde ind i deres arbejde med jævne mellemrum
  • du vil have mere tid og energi til at slappe af, hvilket vil give dig fornyet perspektiv, kreativitet og virkelyst

Som leder danner du rammerne, og sætter målene for dit team. Alt afhængigt af hvor godt du formår dette, vil du også få nemmere ved at dele kontrollen med andre.

Det er naturligt for iværksættere at finde det svært at give slip på kontrollen. Så prøv at starte med en lille test. Giv afkald på kontrollen over en mindre opgave, til en kollega som du har stor tillid til. Nyd oplevelsen, og den frihed som det giver. Det handler om at få opgaven løst på en god måde, ikke nødvendigvis netop din måde. 

Hvis du oplever at du simpelthen ikke kan afgive kontrol næsten lige meget hvilken opgave det drejer sig om, er det måske værd at spørge dig selv om du arbejder sammen med de rigtige mennesker.  

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Martin skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere