Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om work/life balance, medstifter af Rainmaking, og forfatter til bogen Winning Without Losing

Sådan finder du investorer

Skrevet af:
4. januar 2012 | 7.203 Visninger | 14 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Martin Bjergegaard fra Rainmaking

Ekspertblogger på Amino om work/life balance, medstifter af Rainmaking, og forfatter til bogen Winning Without Losing

Du har besluttet dig for at dit startup har brug for en runde ekstern kapital for at kunne udvikle sig bedst og hurtigst muligt. Formentlig en udmærket beslutning, men samtidig første skridt ud ad en vej der kan udvikle sig til at være skræmmende ineffektiv.

Hvor mange gange tidligere har du prøvet at gennemføre en investeringsrunde? 1 gang, 2 gange, måske endda 3 gange? For de fleste iværksættere er det at rejse kapital en sjælden begivenhed. Når først vi har fået pengene, går der som regel en rum tid med at fokusere på drift og udvikling af virksomheden inden vi skal på den igen. Heldigvis da. Men det betyder samtidig at meget få iværksættere føler sig virkelig komfortable med opgaven. Ikke mindst fordi investeringsklimaet ændrer sig hurtigere end parisermoden. Det ene år vil investorerne se aggressive vækstplaner, det næste år solide indtjeningsprognoser. Nogle pengemænd fokuserer mest på teamet, andre på visionen. Europæiske investorer tænker sig længe om, amerikanske tager hurtige beslutninger, japanske vil drikke dig under bordet. Det er en jungle, og som iværksætter er du oftere byttedyr end løvernes konge. 

Resultatet bliver nemt at du flakker ufokuseret rundt. Du skal holde virksomheden kørende med den ene hånd mens du rejser penge med den anden. Du tager tonsvis af møder, men de bliver ikke rigtig til noget, eller du har i det hele taget svært ved bare at få nogle investorer i tale. Gradvist udvikler processen sig til noget der langtfra er den opvisning i effektivitet som du havde håbet på, og mens bankkontoen ikke får de forstærkninger den skriger på, mister du samtidig momentum i din virksomhed. En giftig og ofte set kombination. 

I Rainmaking har vi i løbet af 5 år rejst mere end 50 mio. kr. fordelt på 10 af vores startups (de sidste 5 har vi finansieret internt), og vi har prøvet både de skønne og uskønne forløb. Hen ad vejen har vi optimeret processen og er nået frem til 7 indsigter:

  1. Regn med at det tager 6 måneder fra du starter processen til pengene er på kontoen. Hvis det går hurtigere (og det gør det sjældent), så står du med en god nyhed i stedet for en konkurs. Og rejs penge til mindst 12 måneder, og helst 18 måneder, så du og virksomheden får en periode med arbejdsro før I evt. skal rejse penge igen.
  2. Dediker en af stifterne (den bedste sælger) fuldtids til opgaven i hele forløbet. Kapitalrejsning er hverken venstrehåndsarbejde eller uddelegerbart. Samtidig skal fremgangen i virksomheden opretholdes, så fordel arbejdet mellem jer, og “beskyt” resten af teamet mod at blive distraheret af investorerne og alle deres spørgsmål.
  3. De fleste investorer vil stadig imponeres med dokumenter, så lav state of the art materiale før du tager det første møde. Ellers vil du hele tiden være et skridt bagud og ikke blive taget alvorligt. Sørgeligt, men sandt mens vi venter på at investorerne kommer på bedre tanker.
  4. Forstå økonomien i dit projekt. Driftsøkonomien er som regel meget simpel i et startup, men det er afgørende at du forstår hvad der driver din omsætning og dine variable omkostninger, og hvordan regnestykket hænger sammen i takt med at I skalerer op. Benchmark med konkurrenter eller sammenlignelige startups der er nået lidt længere end jer, sådan at du viserat dine tal er realistiske og ikke taget ud af den blå luft.
  5. Kom bredt ud: Kom op på scenen og pitch for en samlet flok investorer, brug online-forummer som Angellist, ring kanvas med samme iver som når du leder efter kunder og partnere. Investorer er lige så uforudsigelige som os andre (= mennesker), så prøv ikke at gætte på hvem som vil kunne lide dit projekt. Giv alle chancen for at forelske sig.
  6. Men… pas på tidsrøvere. Mange elsker at lege ”lade som om”, få en gratis middag og høre om spændende projekter. Gør det til en vane meget hurtigt at spørge: ”Hvad er den sidste investering du har lavet?”. Er det længere end et år siden og et mindre beløb end du er ude efter, så træk høfligt følehornene tilbage. Du er iværksætter på kapitaljagt, ikke gratis underholdning.
  7. Vær proaktiv, skub på processen hele tiden. Det er dig der har brug for pengene, og du kan ikke forvente at investorerne gør arbejdet for dig. Det er dig der ofte skal ringe til dem, fortælle om fremgangen siden sidst I talte sammen, tage dialogen et skridt tættere på en underskrift. 

Kapitalrejsning vil altid være en forstyrrelse i din bestræbelse på optimal effektivitet. Det er en stor og ofte uvant opgave, og investorerne har oftest ikke flere betænkeligheder ved at spilde din tid end din svigermor har. Du må være din egen tidsvogter og designe en proces som leder frem til succes uden for mange svinkeærinder. Held og lykke:-) 

Læs også


Kommentarer

Mården  den 04-01-2012 kl. 22:53

Hej Martin

Tak for et godt indlæg, som kaster lyst over hvor man kan finde kapital til sin virksomhed.

Mit spørgsmål er ganske enkelt; hvad kan man forvente at en investor vil have til gengæld for sin knowhow og penge, som han/hun kaster i min virksomhed?

Jeg er i idefasen med et projekt, og har netop færdiggjort forretningsplanen. Jeg har ikke oprettet et firma endnu, men regner med at det bliver et enkeltmands eller Aps.

Der skal bruges under 1 mill. til at komme igang.

Hilsen Mården

Er kommentaren brugbar? 1 0
Optimer salget !  den 05-01-2012 kl. 13:44

sgu et godt indlæg, martin. Meget inspirerende- som en grønspætte bog i investorjagt. Jeg kan bruge nogle af dine tips konkret til mit projekt

Er kommentaren brugbar? 1 0
Martin Bjergegaard  den 05-01-2012 kl. 21:36

Hej Mården,

Ja, det er jo et godt og relevant spørgsmål.

Det er lidt det samme som at skulle svare på; "hvad koster en ferie?". Camping er ret billigt, og en tur til Dubai a la Stein Bagger ret dyrt... hvis du forstår hvad jeg mener. Nogle start ups bliver vurderet til flere hundrede millioner næste fra start - særligt hvis det er hippe folk med successer bag sig i Silicon Valley der står bag. Andre har svært ved bare at rejse nogle få hundrede tusinde selv om de gerne giver en stor andel fra sig.

En tommelfinger regel kan dog være at du i første kapital runde bør rejse 2-3 mio. kr. for 20-30% (max 35% og aller aller max 40%, for du må ikke give for meget væk for hurtigt), for at "dem der ved noget om den slags" vil opfatte dit projekt som "on the right track". Det kan dog nemt kræve at du allerede er nået ret langt - i hvert fald at du har betalende og glade kunder, der beviser at dit koncept er rigtigt.

Det er vist det bedste jeg kan finde på at sige lige nu... beklager at det ikke er særlig konkret...

Held og lykke,

Martin

Er kommentaren brugbar? 1 0
Martin Bjergegaard  den 05-01-2012 kl. 21:37

tak for de pæne ord, Flemming:-)

Er kommentaren brugbar? 0 0
Simon Mark Nielsen  den 12-01-2012 kl. 16:01

Hej Martin

Super fedt indlæg!

Jeg takker for rådene.

/Simon M. Nielsen

Er kommentaren brugbar? 0 0
Martin Bjergegaard  den 12-01-2012 kl. 16:09

det var da så lidt, Simon:-)

Er kommentaren brugbar? 0 0
Ann  den 30-05-2012 kl. 19:38

Hejsa

Hvad så hvis man tænker i den modsatte retning og at det går galt og det viser sig at der ikke er salg i ens produkt. Hvad sker der så.?

Selvfølgelig ophøre samarbejet med investorerne, men hvad så med de penge de har smidt i prosjektet er det noget man hæfter for eller er det en chance investorerne må tage.? Har de krav på at få deres penge tilbage eller er det bare surt for dem at det ikke kunne løbe rundt.?

Jeg står med en drøm om at få mit eget sko mærke op at køre og skal lede efter en investorer og vil gerne have alle reglerne på plads. Jeg er ny inden for området, men vil gerne sætte mig bedre ind i tingene.

Hvis du har nogle gode råd til mig eller ved hvad jeg skal gøre og hvad jeg skal sætte mig ind i er du meget velkommen til at skrive en privat besked til mig.

På for hånd mange tak for hjælpen.

Vh Ann

Er kommentaren brugbar? 1 0
Martin Bjergegaard  den 07-06-2012 kl. 12:53

Hej Ann - det afhænger helt af din aftale med investorne. Om du har påtaget dig en personlig kaution eller ej. Det mest normale er helt klart, at du IKKE påtager dig en personlig kaution - investorerne kommer med såkaldt "risikovillig kapital". Men det er alt sammen en forhandling:-)

Er kommentaren brugbar? 3 0
Carina  den 20-06-2012 kl. 09:10

Hej Martin - super gode fif.

Jeg er selv helt på idé-plan, men det virker næsten som en idé, der ikke kan gå galt ;-) Hvor får man fat på sponsorer til møbel-industrien? Er det en bestemt sponsor-genre, der står for møbler, eller er en sponsor "bare" en sponsor?

Mvh.

Carina

Er kommentaren brugbar? 1 0
DriveAndSuccess  den 25-08-2012 kl. 20:58

Godt indlæg. Nu snakker du selvfølgelig tal som jeg går ud fra er 5 millioner +.

Jeg har dog erfaringer med at finde folk, der kan investere op til 1,5 million kroner. Og der gik ikke mere end 4 uger og så smed de pengene.

Er kommentaren brugbar? 3 0
Filip  den 10-01-2014 kl. 09:50

Hej, til jer derude!! jeg er en kvinde som brænder tanker om at starte en frisøre forretning, er der nogen som som kan hjælpe mig??.. start kapitale godt regnet med 500.000

Er kommentaren brugbar? 1 0
Edmund Stein   den 20-03-2014 kl. 12:50

Hej

Desvaerre er min dansk i skrift ikke saa stift laengere - saa det kommer til at foregaa paa Engelskn

Absolutely brillieant: I have to say superbly well written and straight to the point.

I have been in the proejct finance business for over 20 years and have over the latter years developed a seminar that covers the 3 most important areas of project finance.

Read more about me on http://www.projectfinancesemianrs.com

Any qeustion you may have i will be willing to answer

Looking forward to hearing from you

Er kommentaren brugbar? 1 0
Edmund Stein   den 20-03-2014 kl. 13:04

Jeg er meget staerk i Project Finance - Og laver seminarer vedroerende emnet.

Jeg soeger nogen i Denmark some jeg kan lave et samarbejde med saa jeg kan holde foredrag  hvordan man eventuelt skal forholde sig naar man soeger penge for et project. Der er 3 moduler some mine seminarer har at offre 1. ( Generel Princeples of Project Finance ) - 2. Caution / Penge garatnie ( Collateral ) et spaendende modul hvor man kommer til at laere hvordan bestemte grupper yder " Caution " for et bestemt project og hvordan det bliver tilbage betalt - 3. ( Money Maker ) her laerer man hvordan man arbejder i lovens rammer og hvordan man opaerbjeder et ( penge forening / penge klub ). Hvordan man laver reglerne - Hordan det bliver administreret - finder medlemmer - disribuerer fortjaenesten - Sidst men ikke mindst hvordan man gaar sammen med lignende foreninger for at faa stoerre projecter financieret

Jeg hoerer gerne fra nogen som mener at der er grobund for saadanne siminarer i Denmark

hoerer gerne fra nogen    

Er kommentaren brugbar? 1 0
Edmund Stein   den 20-03-2014 kl. 13:05

Jeg er meget staerk i Project Finance - Og laver seminarer vedroerende emnet.

Jeg soeger nogen i Denmark som jeg kan lave et samarbejde med saa jeg kan holde foredrag  hvordan man eventuelt skal forholde sig naar man soeger penge for et project. Der er 3 moduler some mine seminarer har at offre 1. ( Generel Princeples of Project Finance ) - 2. Caution / Penge garatnie ( Collateral ) et spaendende modul hvor man kommer til at laere hvordan bestemte grupper yder " Caution " for et bestemt project og hvordan det bliver tilbage betalt - 3. ( Money Maker ) her laerer man hvordan man arbejder i lovens rammer og hvordan man opaerbjeder et ( penge forening / penge klub ). Hvordan man laver reglerne - Hordan det bliver administreret - finder medlemmer - disribuerer fortjaenesten - Sidst men ikke mindst hvordan man gaar sammen med lignende foreninger for at faa stoerre projecter financieret

Jeg hoerer gerne fra nogen som mener at der er grobund for saadanne siminarer i Denmark

hoerer gerne fra nogen    

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: fire + tre =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Martin skriver


Martin Bjergegaard

Martin Bjergegaard er serieiværksætter og medstifter af Frokost.dk, Rainmaking, Startupbootcamp, BetterNow og PineTribe.

Martins bog Succes uden Afsavn er oversat til 11 sprog, ude i 30 lande, blevet en international bestseller, og har vundet den prestigefyldte bogpris ”Management Book of the Year” i England. 

Den ultimative bog om hvordan du kan få stor succes som iværksætter og samtidig leve et lykkeligt og balanceret liv.

Martin Bjergegaard har sammen med
canadiske Jordan Milne fundet 25
rollemodeller fra hele verden der viser vejen til en ny måde at arbejde og leve på.

Martin på de sociale medier

 


Martin på Twitter

Hvis du vil have besked når Martin og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her:


Seneste kommentarer