Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Lise Elisabeth Haaning fra lisejur.dk IVS Hvad betyder valget af virksomhedsform for hjemmefronten?

Hvad betyder valget af virksomhedsform for hjemmefronten?

1.636 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
27 April 2015

Nogle af de største bekymringer i livet går på økonomi – særligt når det gælder dét at tage springet ud i iværksætterlivet. Money makes the world go round, og det er såmænd også dét, du betaler med i Brugsen eller sørger for tag over dit hoved.

Hæftelse – det økonomiske harpiks

Dit iværksættereventyr er risky – og sticky – business – ikke bare for dig, men også eventuelle investorer og kreditorer. Og på hjemmefronten. Derfor handler det især for kreditorerne om at sikre sig, at du også betaler din gæld, hvis de giver dig kredit. De kan sikre sig på flere måder, fx ved pant, kaution, ejendomsforbehold og ved fordringer/gældsbreve. Hvad de forskellige kreditsikringsmuligheder går ud på, kan du gratis se på min Youtube-kanal lige her https://www.youtube.com/channel/UCyWXC7_KK5vZTqARTa4FzUg. Men i sidste ende – hvis ikke kreditor får sine penge – har kreditor nogle muligheder for at tvinge dig til at betale. Det kan være i et større eller mindre omfang og være før eller siden – alt afhængig af den virksomhedsform, du har valgt. Din virksomhedsform betyder nemlig, at du – som personkreds bag den juridiske person, du har stiftet (altså din virksomhed) – i et eller andet omfang hæfter som meddebitor/skyldner for din virksomheds gæld.

Jeg underviser pt. i erhvervsret, og har her lavet et overblik, der på under 3,5 minut viser, hvordan man hæfter i de forskellige virksomhedsformer – du finder det lige her: https://youtu.be/GX6BKgMStXE

Husk, at det selvfølgelig ikke er den eneste faktor, der afgør, hvad der er bedst for din iværksætterdrøm, men selvfølgelig – måske – en stor del af beslutningsgrundlaget.

Hæfter min ægtefælle eller kæreste for eventuel gæld?

Nej – uanset om du er gift eller samlevende, så hæfter han eller hun aldrig for dit iværksættereventyr, hvis det måtte gå galt. Medmindre de selvfølgelig er en del af personkredsen bag virksomheden eller investorer i din virksomhed. Det samme gælder dine arvinger, hvis du måtte ”tage strikken” – de arver heller ikke din gæld (men det kan dog selvfølgelig betyde, at der intet er for dem at arve).

Men – at DU hæfter kan selvfølgelig øve indflydelse på forholdet, dvs. om din bedre halvdel mv. kan sove trygt om natten eller om det i større eller mindre omfang kan påvirke privatlivet. Er du samlevende, er der ingen beskyttelse. Er du derimod ægtefælle, gælder nogle særlige regler og principper for, hvad der beskyttes trods en eventuel omsiggribende hæftelse. Dét kan du også få et overblik over på lidt over 7 minutter lige her i min gratis overbliksfilm ”Fysiske personers hæftelse”, om hæftelse i familie-/arveretlige sammenhænge https://youtu.be/afBMplvDdnA .

Mere forståelig jura, tak!

Jeg underviser som nævnt pt. i erhvervsret på C-niveau på HHX, så hvis du har brug for et (pt. gratis) juridisk overblik, så kig forbi YouTube og følg mig på min kanal, Lise Elisabeth Haaning – du finder den lige her: https://www.youtube.com/channel/UCyWXC7_KK5vZTqARTa4FzUg . Her finder du også (indtil videre) gratis overblik over køberet, forbrugerkøberet og e-handelsjura – og flere følger løbende.

Jeg håber, du kan bruge mit indlæg og mine film! Se dem endelig til du brækker dig, særligt mens de er gratis :-) Og kender du en virksomhed/myndighed, som kunne have gavn af at formidle jura på en mere jordnær, forståelig og humoristisk måde, så send dem endelig min vej!

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Lise skriver Skriv dig op