Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Iværksætterblogs Moms og afgifter Moms 2 – når du starter selvstændig virksomhed – momsregistreringsgrænsen og de første udgifter

Moms 2 – når du starter selvstændig virksomhed – momsregistreringsgrænsen og de første udgifter

5.553 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
21 February 2010

Denne artikel er den anden i en lille række af artikler, der beskriver momsforholdene i forbindelse med opstart af virksomhed.

I den første artikel beskrev jeg, hvordan du overordnet afgør, om du er omfattet af momsloven eller ej. Denne artikel vil berøre et emne, der igen og igen popper op på Amino, nemlig momsfradrag for de første udgifter.

Men allerførst vil jeg gennemgå reglerne for den særlige grænse for, hvornår man skal momsregistreres.

De magiske 50.000 kr.

Lad os forudsætte, at du for det første har fundet ud af, at du driver ”økonomisk virksomhed” altså er omfattet af momsloven, og at du ikke driver et af de særligt momsfritagne erhverv (herom i en senere artikel).

Momsregistreringsgrænsen er normalt kun relevant, hvis din virksomhed er en bibeskæftigelse – det er de færreste, som kan leve af en omsætning på under 50.000 kr. om året.

Omsætning er det vigtige ord her. Momsloven giver således lov til at undlade at lade sig momsregistrere, hvis omsætningen fra salg af momspligtige varer og ydelser ikke overstiger 50.000 kr. om året.

Registreringsgrænsen er ikke en bundgrænse. Det vil sige, at så snart du forventer, at din momspligtige omsætning vil overstige 50.000 kr. om året skal du momsregistrere dig.

Der kan skrives mange, lange og hypotetiske diskussioner om, hvornår det er ”klart”, at omsætningen vil overstige 50.000 kr. og dermed vil diskussionen ikke passe ind i denne blog.

Du er den bedste til selv at vurdere dette – og de fleste jeg har set spørge til dette, har egentlig inderst godt kendt svaret. Sagt med lidt andre ord: Når du begynder at overveje om du burde momsregistreres er det som regel fordi, du forventer at din omsætning vil komme over grænsen – og så skal du momsregistreres.

Hvor grænsen ikke gælder

Der er faktisk et sted, hvor du bliver forpligtet til at lade dig momsregistrere selvom din omsætning ikke overstiger 50.000 kr. – det er hvis du importerer varer med henblik på videresalg eller til brug i din virksomhed.

Der er mange som ikke er klar over, at hvis du erhvervsmæssigt importerer varer fra steder uden for EU så skal du momsregistreres uanset hvor stor din omsætning er. Og når du er blevet momsregistreret så skal du opkræve moms af dit salg.

Der kan helt sikkert kommes med en masse eksempler fra praksis, hvor ”man” bare har fået varerne hjem, fortoldet som privatperson, og så er der ikke sket mere.

Det skal da på ingen måde afvises, at dette forekommer – og endda forekommer tit. Men det er en praktisk løsning, som jeg i hvert fald ikke hverken kan eller vil love altid vil fungere – og så er den i øvrigt ikke lovlig.

De første udgifter

Det er ikke unormalt – det er faktisk næsten en regel – at en iværksætter afholder udgifter inden momsregistreringstidspunktet. Og hvad så – kan momsen af disse trækkes fra?

Udgangspunktet er ”Ja – det kan den”. Hvis der er afholdt udgifter til indkøb, der tydeligt knytter sig til den momspligtige aktivitet, så er momsen også fradragsberettiget som købsmoms også selvom udgiften er afholdt inden registreringstidspunktet.

Det vigtige udtryk er "Forberedende udgifter". Momsen af udgifter der afholdes på at forberede en momspligtig aktivitet er nøjagtigt lige så fradragsberettiget som momsen af udgifter, der afholdes efter aktiviteten er startet.

Her er det dog vigtigt at være opmærksom på, at denne hovedregel kun gælder, hvis der ikke er udstedt momsfrie fakturaer ud fra den betragtning, at omsætningen ikke vil overstige 50.000 kr. om året.

Ved at udstede en momsfri faktura er der truffet et valg. Et valgt om at ”Jeg vil benytte muligheden for ikke at være momsregistreret” – et valg der så til gengæld også har den konsekvens, at momsen ikke kan fradrages.

Afslutning

Husk altid, at konkrete problemstillinger kræver konkret rådgivning. Denne blog er generel og beskriver emnerne i generelle vendinger.

Jeg påtager mig intet ansvar for økonomiske eller praktiske konsekvenser af brugen af informationerne i denne blog.

Jeg tilstræber altid at informationerne er korrekte og dækkende, men jeg er kun et menneske og alle mennesker fejler ind i mellem. Skulle dette være tilfældet her så beklager jeg og hører gerne herom, så fejlen kan rettes.

Sidst men ikke mindst: SPØRG – SPØRG – SPØRG Smile. Både hvis der er noget du er i tvivl om i forhold til dette indlæg eller hvis der er andre moms- og afgiftsemner, du synes jeg skal skrive om.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Slettet skriver Skriv dig op