Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Krifa Erhverv Syg! – hvor kommer pengene fra?

Syg! – hvor kommer pengene fra?

6,673 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
07 April 2016

Alle kan blive syge – også selvstændige. Hvis du kender lidt til reglerne for sygedagpenge og har de rigtige forsikringer, kan du økonomisk komme igennem med skindet på næsen. Her vil du kort kunne læse om de vigtigste regler for at få sygedagpenge og om relevante sygeforsikringer.

Hvem betaler sygedagpenge?
Sygedagpenge udbetales af det offentlige (kommunen/Udbetaling Danmark) og optjenes på baggrund af det arbejde, du har haft.

Hvad er betingelserne for at få sygedagpenge?
Du skal have haft arbejde og opfylde et krav (beskæftigelseskrav) for at have ret til sygedagpenge. Når du er selvstændig, skal du have haft 18,5 times arbejde i 6 ud af de seneste 12 måneder (sidste måned før en sygemelding skal være den ene af disse 6 måneder).

I nogle situationer regnes selvstændige for lønmodtagere i forbindelse med sygedagpenge (se nedenstående). Kravet vil da være gennemsnitligt 40 timers arbejde i 5 ud af de seneste 6 måneder.

Hvilket beløb får jeg udbetalt i sygedagpenge?
Hvis du får ret til sygedagpenge, tager man udgangspunkt i din indtjening for at udregne din sygedagpengesats. Som selvstændig får du beregnet satsen ud fra virksomhedens overskud i det seneste hele afsluttede årsregnskab.
Giver din virksomhed underskud, vil du ikke have mulighed for at få sygedagpenge, medmindre du tegner en sygeforsikring.

Er du lønmodtager udregnes satsen på baggrund af lønarbejde.

Er jeg selvstændig eller lønmodtager?
I forhold til sygedagpengelovgivningen regnes du som selvstændig, hvis du driver selvstændig virksomhed som enkeltmandsfirma eller interessentskab.

Hvis du derimod har virksomhed i selskabsform, så anser kommunen dig for at være lønmodtager. Det er derfor vigtigt, at du udbetaler løn til dig selv, da dagpengesatsen skal beregnes ud fra din lønindtægt.

Er du ansat i din ægtefælles virksomhed, regner kommunen dig som lønmodtager, undtagen hvis du har status som "medhjælpende ægtefælle". Det er derfor også vigtigt, at der bliver udbetalt løn til dig, når du arbejder i din ægtefælles virksomhed.
Som selvstændig kan man søge om sygedagpenge fra 15. sygedag. Til lønmodtagere kan arbejdsgiveren søge refusion for udbetalt sygeløn efter 30 dages sygdom.

Sygeforsikring – en god løsning
Som selvstændig kan du tegne en sygeforsikring, som udbydes af Statens administration. Den giver dig to åbenlyse fordele:

  • Du garanteres, at uanset hvad du har i overskud / underskud i din virksomhed, så vil din sygedagpengesats være på mindst 2/3 af højeste sats.
  • Du vil få dækning allerede fra 1. eller 3. sygedag, afhængig af hvordan du tegner forsikringen.

Hvis du har ansatte, eller er ansat i dit eget selskab, kan forsikringen tegnes, så den giver virksomheden ret til refusion for lønudbetaling til ansatte i de første 30 dage.

Fra 1. oktober 2016 har Udbetaling Danmark overtaget ansvaret for sagsbehandling og administration af ordningen. Se mere her: https://indberet.virk.dk/sygedagpengeforsikring/sygedagpengeforsikring

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jan skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere