Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Krifa Erhverv Udlejning og efterløn - pas på !

Udlejning og efterløn - pas på !

2.354 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
10 October 2011

 

Udlejning af ejendom hvorfra man har drevet ”hovedvirksomheden”

Mange selvstændige erhvervsdrivende kan risikere, at få sig en ubehagelig overraskelse når de søger om efterløn hos deres a-kasse.

For mange selvstændige er det meget almindeligt, at man selv ejer den bygning hvorfra man har drevet sin selvstændige virksomhed. Og i forbindelse med ønske om overgang til efterløn, stilles der  krav fra a-kassen om, at hele virksomhedens driftsgrundlag skal afvikles og virksomhedens lokaler skal udlejes i efterlønsperioden. 

Selve ejendommen hvorfra man har drevet sin virksomhed, har ofte været vedligeholdt af hændværkere eller en selv. I forbindelse med efterløn stilles der krav om, at man IKKE må have noget som helst  med hverken administration og ind- eller udvendig vedligeholdelse at gøre overhovedet. Der skal derfor været ingået aftaler med anden aktør herom.

Udlejningsvirksomhed ved siden af ”hovedvirksomheden”

Derudover ser vi situationer hvor en selvstændig erhvervsdrivende ved siden sin ”hovedvirksomhed” også ejer flere udlejningsejendomme med sit eget cvr nummer, og at mange selvstændige ofte opfatter dette som blot formueforvaltning. Vedligeholdet af ejendommene har måske været udført af håndværkere og man har selv kun foretaget udlejningen og opsyn m.v. I disse situationer anses man for i langt de fleste tilfælde for, at drive selvstændig virksomhed og så kan efterlønnen være i fare fordi dækningsbidraget typisk langt overstiger de kr. 69.363 (2011).

Indtægter ved udlejning – formueforvaltning – ingen betydning for efterlønnen

Den eneste mulighed for at man kan have udlejningsvirksomhed uden dette berører efterlønsretten er ejerskab af op til 5 udlejningsejendomme med op til 30 lejemål forudsat, at der ikke hermed er forbundet en personlig arbejdsindsats fra ejerens side.  Det betyder bla., at man ikke selv  har haft eller har nogen personlig arbejdsindsats i forbindelse med udlejningen overhovedet.

Det gældende regelsæt på området findes i Arbejsddirektoratets bekendtgørelse om drift af selvstændig virksomhed nr. 1303 af 14-12-2005 og vejledningen til ditto nr. 116 af samme dato til § 2 stk. 1. https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=30376

Endvidere henvises der til Pensionsstyrelsens bekendtgørelse om selvstændig virksomhed samtidig med efterløn nr. 1421 af 14-12-2010 § 19 samt til vejledningen om ditto nr. 101 af samme dato https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=133553

 

Vi vil stærkt anbefale dig, at tage kontakt til  din a-kasse i god tid inden efterlønstidspunktet, for at du kan få afklaret din situation såfremt du er omfattet af ovennævnte problematik.

 Flemming Østergaard

Specialkonsulent

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Slettet skriver Skriv dig op