Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Betjent slagter afdeling

4,028 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
27 May 2015

Dette lyder som en overskrift i en formiddagsavis. 

Men det er det ikke. Det er teksten fra et skilt, som stod uden for Brugsen i en dansk by. Faktisk stod der mere end "Betjent slagter afdeling". Der stod: "Betjent slagter afdeling hver fredag!"
Hvis man tager skiltet for gode varer, møder der altså i en betjent op hver eneste fredag og slagter en afdeling i den pågældende butik. Det er uhyggeligt.
Den uhyggelige besked opstår, fordi skilteskriveren ikke har lært at sammensætte navneord korrekt. I virkeligheden skulle der have stået: "Betjent slagterafdeling hver fredag", hvilket jo betyder, at man kan forvente at møde betjening, hvis man tropper op i slagteafdelingen om fredagen.

I langt de fleste tilfælde skal sammensatte ord på dansk skrives i ét ord. Ofte er fejlen ikke meningensforstyrrende som i eksemplet med den voldelige slagterbetjent, men der er jo ingen grund til ikke at skrive korrekt. 


Der findes masser af eksempler i professionel kommunikation på denne type fejl. Et kagefirma skriver for eksempel voldsomme advarsler på flere emballager. "Hindbær snitter," står der på én emballage, og "Makron snitter," står der på en anden. Hvem vil dog spise en kage, hvis man risikerer at få skåret tungen i stykker er nogle af kagens væsentligste ingredienser? 

I en butik så jeg et skilt med teksten: "Dyre hoveder". I kassen under skiltet lå nogle dyrehoveder i plastik, som faktisk ikke kostede alverden. Men er det klogt at markedsføre disse billige dyrehoveder som dyre hoveder?
Eksemplerne er mangfoldige. Og en sprogidiot som jeg har stor fornøjelse af at finde disse fejl, når jeg går rundt i butikker.

Jeg mener jo, at professionelle kommunikatører bør sørge for, at deres skilte er korrekt udformet. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt et sammensat navneord på dansk skal skrives i ét eller to ord, så prøv at udtale ordet/ordene med en pause imellem. Hvis pausen giver mening, skal ordet almindeligvis skrives i to ord. Men hvis pausen ikke giver mening, skal ordet almindeligvis skrives som ét sammensat ord.

Prøv med følgende eksempler:
Hvad er forskellen på: Kort genkendelse og kortgenkendelse?
Hvad er forskellen på: Vand melon og vandmelon?
Hvad er forskellen på: Tyverisikret og tyveri sikret?

God fornøjelse med de sammensatte navneord.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Hans skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere