Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Giv mig frihed..!!

2,234 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
19 October 2009

I min sidste blog beskrev jeg nogle trends, der hovedsageligt er udsprunget af ”Faith Popcorn Brainreserve”. I denne blog beskrives en anden trend og tendens, der omgiver os, som jeg har valgt at betegne som ”menneskelig frihed”. Hovedsaligt baseret på egne observationer og tendenser i arbejdsmarkedet.

En af de tendenser som man ser i dag er, at flere og flere virksomheder benytter sig af konsulenter og, at mange ansatte begynder at have helt anderledes krav til deres job, end de havde bare for 10 år siden. Mange søger efter en form for selvrealisering og profilering i deres job og designet af dette. Mange vil med andre ord have en større form for ”menneskelig frihed”.

For at dykke lidt dybere ned i denne tendens, tager jeg mit udspring i min egen udvidet model af ”Maslow behovs pyramide” og Professor Hertzberg ”To faktor teori”.

Menneskers essentielle behov:

  • Elementær behov: Føde, tørst, sex og komfort (varme, kulde)
  • Sikkerhed
  • Variation
  • Anerkendelse
  • Kærlighed
  • Gruppe kontakt
  • Selvudvikling
  • Højere mening
  • Hengivenhed

Herzberg ”To faktor teori”

Tilfredshed og arbejdsglæde skabes af forskellige faktorer. Det er sådan, at hvis de forhold, der skaber tilfredshed, ikke er i orden - medfører det ikke nødvendigvis utilfredshed. Dette paradoks kalder Herzberg for to faktor teorien, da det er afhængig af to faktorer som der vægtes i forhold til hinanden.

Vedligeholdelsesfaktorer omfatter forhold, der vedrører rammerne omkring arbejdet fx. lokaler, løn, fysiske rammer, kollegiale forhold etc.

Motivationsfaktorer omfatter forhold, der vedrører arbejdets indhold fx. anerkendelse, ansvar, beslutninger mm.

Jeg vil ikke gå helt ned i dybden med teorierne, da det bliver for omfattende, men blot bruge disse to teorier til at understrege udviklingen af beskrevne tendens.

I den verden vi omgiver os i (den vestlige del), har vi allerede tilfredsstillet de elementære behov og i mange tilfælde behovet for sikkerhed, hvilket betyder, at vi begynder at stile efter en række af de andre behov, da vi automatisk negligere de førstnævnte behov, hvilket falder i god tråd med Herzberg´s teori.

Formuleret på en lidt mindre analytisk måde, er der andre faktorer der begynder at være gældende i vores dagligdag, hvor vi førhen i historien var mere koncentreret om sikkerhed og de elementære behov, skal der nu ”andre boller på suppen”.

Det betyder at ens job design bliver meget mere afgørende, og da det er en del af vores behov i dag, er det ikke blot det at have et job og tjene penge, der er afgørende men i stor stil og hvorledes.

Hvorvidt dette så er en tendens eller trend afhænger jo af hvorledes verden udarter sig, men kig en gang på dig selv og se hvorledes du vælger din egen karriere, men også hvilke produkter der gør sig gældende på markedet og hvilke behov de dækker….!

Mit eget postulat er, at vi vil bliver ved med at stille efter disse øvre behov og faktorer i større og større grad og derfor indbygger det i vores dagligdag, hvilke gør sig gældende professionelt og personligt.

Et godt eksempel på dette er at mange tilrettelægger deres karriere rent mentalt på ”projektmæssige vilkår”. De bruger det ene job som trinbræt til et andet, hvilket også understreges rent politisk, hvor ordet omstillingsparat er det store ”buzz word”. Lidt ligesom at hoppe fra isflage til isflage i håb om at ende på toppen af isbjerget, eller blot nyde dansen mellem isflagerne som mange i sidste ende finder mere berigende og udfordrende.

Keep Swinging

Kim Kampp

I kampp´ens hede # 27

PS. De gode links

Link til Faith Popcorn facebook gruppe

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Kim skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere