Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Kim Kampp fra House of Visions Hvilke faktorer kan skabe stress

Hvilke faktorer kan skabe stress

2.288 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
30 September 2009

I mine sidste blog lovede jeg at komme lidt nærmere ind på faktorerne for stress, hvilket er særdeles vigtigt at være opmærksom på i forbindelse med forebyggelse og behandling af stress.

Som jeg skrev, er der overordnet 3 hovedfaktorer, der kan skabe stress:

  • Events
  • Objekter
  • Situationer

Disse kan splittes op i forskellige områder. I denne blog har jeg valgt at beskrive job relateret faktorer, da jeg finder det mest aktuelt i disse tider.

Faktorer for Job stress

Det mest klassiske eksempel er nedenstående figur der beskriver forholdet mellem ens krav og preformance på jobbet sat op imod ens stress niveau.

 

 

Herudover kan men gruppere job stress ind i 3 områder. (kilde: Dr. Kenneth Copper – Copper clinic)

Organisatoriske:

Opgaver, roller, socialt miljø, organisationens ledelse, struktur og ens egen stadie i livet

Individuelle:

Familiære og finansielle problemer

Miljøet:

Økonomisk og politisk usikkerhed samt teknologi

Herudover spiller det selvfølgelig ind, hvilken platform man står på personligt, Hvilken ballast man har som person: Type, personlighed, erfaring og måde at opfatte og behandle vores omgivelser på.

Stress kan både fremkomme som positiv eller negativ stress, hvorunder den negative stress er mest aktuel i denne sammenhæng. (jf. eksempelvis ovenstående figur)

Negativ stress:

Opstår forskelligt fra person til person, hvis vi eksempelvis oplever en stresset situation, vi kan kontrollere, reagerer vi ofte med vrede og frustration. Hvis vi ikke kan kontrollere situationen, reagerer vi med frygt og panik. Begge situationer er betonet af negative følelser, hvilket fremstiller en argumentation for, at det er vores syn på vores følelser, vi skal bearbejde, da vi i mange tilfælde ikke kan fjerne de omgivelser, der bevirker dette.

Ovenstående giver stof til eftertanke i form af, hvorledes vi opfatter ting. Eksempelvis kan en forfremmelse på ens job eller erobring af en større klient blive opfattet vidt forskelligt afhængig af, hvor gode vi er til at bearbejde vores eget følelses register.

Udover det, at man kan fjerne de faktorer, der forsager stress er det vigtigt at have flere løsninger, da vi ikke altid kan det.

Der findes flere løsninger på stress såsom diæt, fysisk træning, afslapning, – opfattelse af skyld / skam og opbygning af modstandskraften mod stress såsom projekt baseret opgaver, jobrotation m.m.. Først og fremmest er det dog vigtigt, at vi forholder os reelt og med en tidshorisont overfor de stress faktorer vi møder. I bund og grund starter alt stress jo i ens bevidsthed.

En spændende øvelse er at ”future pace” en selv ind i fremtiden. Tænk på hvad de events, objekter eller situationer du møder i hverdag betyder for dig om en halv time, næste uge eller år.

I kampp´ens hede nr. 25

Keep swinging

Kim Kampp

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Kim skriver Skriv dig op