Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Kim Kampp fra House of Visions Karoshi = Sudden death (cause to much work)

Karoshi = Sudden death (cause to much work)

2.138 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
18 September 2009

Min 2. blog om stress er en opfølgning på sidste uges blog "En folkesygdom"

40 % af de japanske erhvervsfolk frygter at dø af Karoshi, lige nu er der 10.000 dødsfald årligt der tilskrives Karoshi. Dette er selvfølgelig japanske tal, men det meste forskning viser at samme tendens i større eller mindre grad gør sig gældende for resten af den ”høj kommercielle” del af verden.

Stress er en tilstand eller ”sydom” der forårsaget af forskellige stress faktorer såsom:

  • Events
  • Objekter
  • Situationer

- krav til vores mentalitet og krop.

Stress fremkommer i forhold til, hvorledes vi reagerer og forholder os til disse faktorer. Disse kan dog både opfattes positivt og negativt, da vi udfordres forskelligt i en negativ eller positiv form for stress.

Populært er dette kategoriseret i, hvad man kalder GAS modellen (Generel adaption syndrome)

Alarm:

Kæmp eller flygt: Højere puls, vejrtrækning, muskeltrækninger etc.. Forstærket af ens adrenalin system: Du skal eksempelvis præstere et eller andet.

Modstand:

Tidlig stadie: Aktivering af fysisk og mentale ressourcer, din krop forsøger at tilpasse sig din tilstand.

Avanceret stadie:

Efter kronisk udsættelse af stress relateret faktorer, begynder ens ressourcer at blive udtømte, og man begynder at vise tegn på udmattelse og sygdom.

Udmattelse:

Skift livsstil eller… sygdom: Dette stadie fremkommer typisk, hvor konsekvensen er blevet så stor, at man bliver nød til at ændrer sin livsstil, hvis man ikke vil forsætte sit sygdomsforløb.

Alle mennesker kan finde sig selv i denne model om ikke andet i ”Alarm tilstanden”. Nøglen ligger i at behandle og forholde sig til de forskellige stress faktorer som individuelle faktorer: Ens omgivelser – økonomi, teknologi m.m.. Faktorerne er mange og et kapitel for sig selv og er for omfattende at beskrive i denne omgang, men vil komme i næste blog indlæg. Hvorimod den personlige tilgang til disse er mere overskuelig. Ligeledes kan man nemt genkende dem, da vi jo alle bliver alarmeret om det.

De bedste og mest almindelige metoder til at hamle op i mod stress faktorer er følgende:

Fysisk træning:

Massevis af forskning dokumenterer, at fysisk træning direkte kan aflæses på dit mentale og fysiske helbred i kraft af blandt andet større modstandskraft

Afstresning:

Dybe vejrtrækning og visualisering. Realistisk tilgang, hvad er resultatet af dine handlinger nu, senere og i fremtiden ”Distancerings teknik”

Diæt:

Dårlig diæt, specielt i form af højt sukker og fedtindhold forlænger ens tilstand af stress. I bund og grund går fysisk træning og diæt hånd i hånd, og giver dig en større modstandskraft mod sygdomme og heriblandt stress

Samvittighed eller skam:

God eller dårlig samvittighed kan blive et positivt drive.

Hvorimod skam og skyld kan gøre folk ubeslutsommere og påføre en fravigende tilstand, hvor man gemmer sig bag andre, opgaver, sygdomme e.l.

Afslutningsvis er det vigtigt at understrege at vores kapaciteter i mange tilfælde er bestemte og absolutte, eller tager tid for mange at udbygge. Derimod kommer stress i mange afskygninger, formater og kræver, at vi bearbejder disse og træner os selv igennem ovenstående områder. Dette for at blive mere modstandsdygtige samt søsætte og dirigere vores liv i en form, der giver os mere positiv stress end negativ.

En uoverskuelig opgave for mange og vanskelig at se igennem, med store konsekvenser til følge.

Vær opmærksom på dig selv og dine medmennesker. Stress er en snigende sygdom, som bliver mere og mere udbredt. Specielt i den dagligdag vi er vidne til i dag med finansiel krise, lav konjunktur m.m., har stress fået fornyet styrke og brændstof.

I kampp´ens hede #23

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Kim skriver Skriv dig op