Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Virksomhed som umyndig

1.486 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
19 December 2016

Dette er et kapitel fra min gratis E-bog "Ung iværksætter under 18", som du kan læse mere om ved at klikke her

Da jeg i en alder af 16 år begyndte at interessere mig for at blive iværksætter, bookede jeg et møde med en iværksætterrådgiver fra Silkeborg Kommune. Jeg var fyldt med spænding, begejstring, optimisme og entusiasme, da jeg ankom til mødet. Alt var tænkt over og planlagt, og i mit hoved var jeg sikker på, dette ville blive verdens bedste ide til en virksomhed. Nu skulle jeg bare være iværksætter – uanset hvor gammel jeg var. Desværre var det en anden fornemmelse, jeg havde, da jeg forlod mødet. Jeg påbegyndte præsentationen om min ide til iværksætterrådgiveren, og han lyttede interesseret, og jeg kunne mærke, han syntes, det var en god idé. Dog pludselig sagde han noget, der gjorde, at mit humør tog en drejning. Han fortalte mig, at man skulle være over 18 år for at være iværksætter. Hjemturen fra mødet var hård, eftersom de ideer, jeg havde, var blevet skudt ned. Heldigvis er det ikke sandt, at man skal være over 18 år for at drive sin egen virksomhed.

 

”At du er under 18 år, skal ikke afskrække dig fra at blive iværksætter”

 

Der skulle ikke gå lang tid, og så fandt jeg ud af, at mulighederne stadig var der – jeg kunne godt få lov at drive virksomhed, selvom jeg endnu ikke var fyldt 18 år. Som udgangspunkt er der to muligheder, hvorpå man – selvom man er under 18 år – kan få lov til at drive virksomhed.

 

Mulighed 1: Snak med dine forældre

Hvis alt forholder sig normalt, så er dine forældre over 18 år – derfor kan de faktisk oprette et selskab til dig. Selvom en af dine forældre opretter et selskab til dig, så kan du sagtens være ham/hende, der driver virksomheden. Hvis det f.eks. er en online butik, så må du gerne sælge og markedsføre den, mens en af dine forældre står som ejer. Dog skal det siges, at hvis du vælger denne metode, så vil jeg på det kraftigste anbefale, at du snakker med en revisor eller advokat, som kan hjælpe jer. Der kan f.eks. opstå nogle problemer, hvis en af dine forældre ejer selskabet og står som direktør og skal have dagpenge eller kontanthjælp. Det kan også være smart at underskrive nogle papirer på forhånd, sådan så at du kan overdrage selskabet, når du fylder 18 år. Grunden til, at en person skal oprette et selskab for dig, er, at du ikke må stifte et selskab, når du er under 18 år. Du må desuden heller ikke være direktør i en virksomhed (med mindre du har fået dispensation, se mulighed 2), når du er under 18, hvorfor din forælder kommer til at stå som direktør.

 

Måden, du gør det på, er ved at oprette et selskab; iværksætterselskab (IVS). Når man taler om selskaber (virksomheder), så er der tre former; aktieselskab, anpartsselskab og iværksætterselskab. Grunden til, at et iværksætterselskab er det, jeg anbefaler, hvis du vil have dine forældre til at starte et for dig, er, at det ikke er lige så dyrt at starte. Et iværksætterselskab kræver kun blot minimum 1 krone, mens f.eks. et aktieselskab kræver hele 500.000 kroner – en træls start, hvis man skal betale 500.000 kroner.

 

Mulighed 2: Send en ansøgning

Den anden mulighed, du har, er at sende en ansøgning en til Statsforvaltningen, hvor du i princippet beder om tilladelse til at starte din egen virksomhed. Det kræver lidt ekstra arbejde, hvis du skal vælge denne metode, men så bliver det til gengæld nemmere i fremtiden. Denne mulighed vil jeg anbefale dig at bruge. Hvis alting går vel, så kan du allerede få godkendelse 3 uger efter, du har afsendt din ansøgning.

 

Ansøgningen, du afsender, skal indeholde nogle bestemte ting, og man kan lige så godt gøre det ordentligt i første omgang – så får man hurtigere godkendelse, og der er større chance for, at de accepterer din ansøgning. Dette her skal ansøgningen indeholde som minimum:

 

  • En beskrivelse af, hvad virksomheden skal lave og dens formål

Her skal du forklare, hvad virksomheden skal lave. Det kan f.eks. være, at du forklarer, hvad du vil sælge, hvordan du vil gøre det og meget andet. Jeg vil anbefale dig at skrive en forretningsplan (https://forretningsplan-basis.virk.dk). Heri kan du give en grundig beskrivelse af, hvilken virksomhed, du ønsker at starte.

 

  • Grundlaget for at drive virksomheden fra den mindreårige (erfaring/uddannelse/interesser)

I dette punkt skal du forklare, hvorfor du er i stand til at drive virksomhed. Det kan f.eks. være, at du går på handelsgymnasiet, som giver dig viden om at drive virksomhed. Det kan også være, at du før har arbejdet i et firma, der laver hjemmeside, og at du nu ønsker at starte dit eget firma, der laver hjemmesider. Ydermere kan det være, hvis du f.eks. – ligesom mig – har en interesse i at hjælpe andre unge med at finde et job, eller du har andre interesser inden for det område, din virksomhed befinder sig.

 

  • Virksomhedsform

Det er her, du skal skrive, hvilken form for virksomhed, du vil starte. Her vil jeg anbefale enkeltmandsvirksomhed. Den har kun en ejer, som bliver dig. Hvis du vil starte firma med en kammerat, så kan du skrive, at du vil starte et interessentskab. Dog er det yderst sjældent, at du får godkendelse til at starte virksomhed med en anden.

 

  • Budgetter

Et budget er en oversigt over, hvordan du forventer, at det vil gå for din virksomhed økonomisk, når du starter; hvor meget sælger du? Hvor mange udgifter har du – og hvilke? Budgetter hører typisk med i den forretningsplan, som du skriver i et tidligere punkt. Hvis du vil have din ansøgning godkendt hurtigere, så vil jeg anbefale dig, at lave så realistiske budgetter som muligt. Det viser, at du har forstået det at drive virksomhed og har realitetssans, som gør det nemmere for Statsforvaltningen at godkende din ansøgning. Under budgetter skal du også skrive, hvor mange penge, du skal have for at komme i gang – og her kan jeg lige så godt sige det med det samme; du får ikke godkendt din ansøgning, hvis du skriver, at du skal bruge mange penge – f.eks. 500.000 kroner – for at komme i gang. Typisk skal det helst være et beløb, der er noget i stil med et par tusinde kroner eller mindre. Du skal ydermere skrive, om du – i forbindelse med din virksomhed – skal betale nogle afgifter. Hvis du f.eks. vil producere slik, så skal du beskrive, hvor meget du skal betale i sukkerafgift mv.

  

  • Behov for at optage lån eller købe varer på kredit

Dette hører også under budgetter, hvor du skal beskrive, om du f.eks. skal låne mange penge for at kunne komme i gang. Hvis du skal bruge det, så bliver din ansøgning formentlig ikke godkendt. Prøv derfor at start for det mindst mulige beløb.

 

  • Hvem, der skal stå for regnskab og momsafregning

En vigtig del af at drive virksomhed er at føre regnskab – man skal indberette, hvad man køber og sælger, så man årligt kan fremlægge et årsregnskab. Desuden skal du løbende afregne moms. Hvis du ikke selv kan finde ud af dette, så skal du have fat i en, der kan gøre det for dig og skrive det på her. Det er mere simpelt at føre regnskab, end du tror, og jeg vil i den anledning anbefale regnskabsprogrammet Dinero, som er super enkelt at bogføre og føre regnskab i – selv hvis du ikke kender til det eller har prøvet det før.

 

  • Om du skal ansætte nogle

Her skal du forklare, om du har behov for at ansætte personale. Hvis du skriver, at du har behov for at ansætte en person – f.eks. en ven – så bliver det sværere at få din ansøgning godkendt.

 

  • De mulige risici

Som alt andet i livet, så er det en chance for fiasko, når man starter virksomhed. Det er derfor dit ansvar at sørge for, at denne risiko hverken er stor eller særlig sandsynlig. Du skal dog beskrive, hvad det værste er, der kan ske i forbindelse med, at du starter virksomhed op. Hvis du starter op for få tusinde kroner, så er der ikke store risici, hvorfor der er gode chancer for, din ansøgning bliver godkendt.

 

  • Kopi af årsopgørelser fra SKAT – både fra dig og dine forældre

Dette er det nemmeste punkt. Du skal blot kopiere din – og dine forældres – seneste opgørelse fra SKAT og sende den med vedhæftet i din ansøgning.

 

  • Om dine forældre er indforstået med ansvaret

Her skal dine forældre underskrive en friholdelseserklæring, som skal sendes med. Det er super enkelt og kan nemt findes på Google.

 

 

Det kan virke som mange ting, du skal have styr på, men hvis du fokuserer og planlægger, så kan det klares hurtigt, så du kan komme i gang med at drive virksomhed.

 

Hvad gjorde jeg?

 

Jeg valgte at sende en ansøgning til Statsforvaltningen. Det er jeg glad for, jeg gjorde. Min ansøgning tog cirka 3 uger om at blive godkendt, og derefter var jeg i gang. Jeg foretog mig dog et par ting, der gjorde det hurtigere for mig at få min ansøgning godkendt:

 

  1. Jeg havde skrevet en dybdegående og gennemarbejdet forretningsplan, så jeg beviste over for Statsforvaltningen, at jeg havde forstået, hvad det at drive virksomhed gik ud på, og at jeg havde forstået det ansvar, det medfører.
  2. Ydermere valgte jeg at ringe til Statsforvaltningen flere gange for at høre, om de var kommet længere i processen. Det betød, at min ansøgning flere gange røg øverst i bunken. Det er desuden en god idé at ringe til Statsforvaltningen en uge efter, du har sendt ansøgning, for at høre om de mangler noget.

 

Et sidste tip, jeg vil give, er at skrive folk, der kan hjælpe dig, med i din ansøgning. Hvis du f.eks. har en ven, bror, far eller onkel, der har – eller har haft – sin egen virksomhed, så skriv det med i ansøgningen. Så fortæller du Statsforvaltningen, at du har folk omkring dig, der kan hjælpe dig med at drive virksomhed, hvis du skulle få et behov. 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Kasper skriver Skriv dig op