Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Iværksætterblogs Positiv Psykologi Arbejdsglæde er IKKE en god frokost

Arbejdsglæde er IKKE en god frokost

3,783 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
22 January 2013

Nej, det er ikke din skide frokost der giver dig et fedt job, forstå det så!

Hmm... Måske en lidt bombastisk start på et indlæg der skal være oplysende og fagligt funderet. Lad mig prøve en lidt anden vinkel:

Jeg vil gerne rette op på en udbredt misforståelse. Hver uge spørger jeg deltagere til mine foredrag hvad der giver dem arbejdsglæde, og svarene er mange og gode: At levere varen, gode kolleger, ros og anerkendelse, at lære noget, udfordringer, en god chef, at hjælpe andre, at lykkes med noget og meget mere. Så langt så godt. Men fra tid til anden er der en spæd røst - eller en brummen fra en bred smed - der ytrer ordet Frokosten, eller Kantinen. Udtalelsen følges af anerkendende grynt fra andre velnærede medlemmer af det arbejdende folk, samt lidt spredt latter. Jeg prøver altid at gribe den på en frisk og sjov måde, for man kommer ikke langt ved at konfrontere sit publikum for hårdt - det er jo trods alt mig der er inviteret.

Sulten længsel efter det store kolde bord eller dagen lune ret kan dog ikke ændre på den grundlæggende psykologi på jobbet: Det er ikke din frokost der giver dig arbejdsglæde!

Det er ret enkelt. Motivationsteorien har siden 1959 (tak, Herzberg) talt om faktorer der motiverer på jobbet, og så dem der kun sikrer et fundament. De første er dem der giver et fedt job - og nogle gange et verdensklassejob - og de øger chancen for at du leverer en god indsats. Det er ting som nævnt ovenfor, på spørgsmålet om arbejdsglæde: At levere resultater, at udvikle sig, at modtage ros og anderkendelse, ansvar og et spændende jobindhold. Fundamentet sikres af derimod af rammerne - Herzberg kalder det for hygiejnefaktorer - herunder: At værktøjet er i orden, gode fysiske rammer, personalepolitikker, lønnen, organisationsdiagrammet og personalegoderne, herunder din skide frokost. Igen: Frokosten kan ikke sikre dig høj arbejdsglæde, den kan højest sikre at du er tilfreds med vilkårene, og derfor er modtagelig overfor de rigtige motivationsmidler.

Jeg har selv oplevet ekstremerne. Jeg havde et godt karrierejob i en international virksomhed. Frokosten var stor, grøn og på alle måder noget at glæde sig til og prale af. Og jeg var ikke glad for mit job. Jeg sagde op, blev selvstændig, og i et år bestod min frokost primært af rugbrød, dåsemakrel og andet der var billigst muligt. Og jeg havde det strålende. Som selvstændig bliver det synligt hvad der betyder noget, nemlig at have kontrol over sin egen hverdag, arbejde med sin passion, selv at kunne bestemme hvem man arbejder sammen med, og mere.

Kan frokosten så ikke have gode effekter? Det er jo tilsyneladende mange der mener det...

Jo, det kan den. Frokosten er, ud over en tiltrængt og nødvendig pause, også et element der kan give dig livsglæde. Jeg kender flere der siger, at de lever for at spise, og frokosten kan give meget livskvalitet. Det har bare intet med jobbet at gøre. Frokosten er et vilkår og et fast element i tilværelsen, og du spiser også frokost når du ikke arbejde. Dovne Robert, Fattig Carina og alle de andre spiser frokost, og får sikkert meget fornøjelse ud af det.

For mange er en god frokost sikkert et dejligt afbræk i en travlt dag, og det er meget nærliggende at tro, at den derfor giver arbejdsglæde. I virkeligheden er den med til at sløre, at der er andre og mere alvorlige ting galt som burde fikses. Målestokken kunne retteligt være, om arbejdsdagen er god, selv hvis frokosten ikke var der?

Et større praktisk problem er når vi meget velmenende forsøger at skabe en rigtigt god arbejdsplads, med rigtig høj arbejdsglæde og deraf dokumenterede bedre resultater, så går vi nemlig galt i byen. Vi kommer til at bruge kræfter og penge på frokostordninger, kaffemaskiner, frugtordninger, solarier, gaver, kendiskokke, vin og gratis sodavand. Det hjælper ikke en skid, når alt vi savner - længes efter ligefrem - et et klap på skulderen, et rosende ord og en chef der vil lytte i stedet for at hundse med os.

Sat på spidsen: En god kantine gør mindre værd for arbejdsglæden end én tyrannisk chef der får sparket, eller én isdronning der aldrig mobber og bagtaler mere. En sæt enkle leveregler kunne være: 

- Sund omgangsform før sund kantine.

- "Må jeg skænke dig en kop kaffe fra kanden?" kommer før maskinen med 17 valgmuligheder.

- Frihed før frisk frugt.

- Ros før roulade.

Fess es ein? Godt så. Smut så til frokost og nyd maden, og kom så tilbage og læg fokus på jobindholdet og kollegerne, så skal det nok blive en fed dag. Velbekomme.

Mere læsning: Originalartikel af Herzberg, fra 1987 (16 sider solid læsning): One more time: How do you motivate employees?

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jon skriver Skriv dig op