Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Jonathan Løw - Listen Louder Dette er ikke endnu en 3-trins guide til at få succes som iværksætter

Dette er ikke endnu en 3-trins guide til at få succes som iværksætter

2,193 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
01 June 2017

Psykologen Svend Brinkmann gjorde med bøgerne Stå fast og Ståsteder op med den overfladiskhed, hvorved hele selvhjælpsbølgen havde behandlet det at være menneske over de seneste årtier. Brinkmann var ligesom mange andre blevet træt af tomme klicheer som ” tænk positivt”, ”det er ikke impossible, det er I’m possible” og ”hvis du kan tænke det, så kan du gøre det”.

På samme måde som selvhjælpsindustrien og i tusindvis af ”life-coaches” havde brug for dette opråb, på samme forholder det sig i mine øjne med den iværksætterkultur, vi er ved at bygge op herhjemme. Og de mange iværksættere der igennem blogs og podcasts mener at vide, hvorledes essensen af iværksætteri kan koges ned til 3 gode råd eller et slagord, de så putter på bogforsider, foredragsplakater osv.

Jeg er personligt ved at have fået godt og grundigt nok af tomme floskler såsom ”find din passion” og "dit team er alt”. Ingen af disse udtryk eller råd siger en skid, og de er ligeså meningsløse, som når man indenfor sportsverden taler om at ”fokusere på den næste kamp”.

Sandheden er, at iværksætteri ikke er let, men komplekst. Iværksætteri er ikke noget, man får succes med, fordi man har forstået, at det drejer sig om teamet, eller fordi man mener at være vildt passioneret omkring et eller andet. Iværksætteri er et håndværk, og vinderne er dem, der forstår detaljerne, går op i dem og træner deres evner indenfor dem. Lidt ligesom elitesport i øvrigt.

Jeg samarbejder tæt med den danske OL-atlet Stina Troest, og jeg har også selv været Danmarksmester og spillet på landsholdet i badminton. Indenfor sportsverden ved man godt, at man ikke bliver en bedre atlet ved at sidde i sofaen i timevis og se andre spille, eller ved at læse i tusindvis af bøger om sin sport. Man skal gøre det. Træne. Lære. Og gentage.

Indenfor iværksætteri bliver man heller ikke en dygtigere iværksætter, fordi man spilder sin tid på underholdningsprogrammer som food-iværksætter konceptet ”Med kniven for struben” og lignende. Det kan godt være, man tror, at man lærer noget om at åbne en restaurant ved at se det, men lad mig spare dig det besvær og i stedet give dig de to overfladiske råd, som går igen i samtlige sæsoner:


1. Reducér dit menukort. Færre retter.
2. Brug altid friske råvarer. Drop frostpizzaen.


At sætte iværk er et håndværk, og hvis du er bange for, at du lider af en alvorlig sygdom, så går du heller ikke til en woo-woo-doktor, men til en seriøs, veluddannet og erfaren læge. På samme måde bør du tænke som iværksætter.

Der findes både professorer, erfarne iværksættere og ledere derude, som ved rigtig meget om emnet. Hvis du oprigtigt ønsker at lytte højere og blive en bedre iværksætter, så brug tid på at læse, hvad de har skrevet; stil dem eventuelt spørgsmål direkte og så afprøv hele tiden den nye viden, du tilegner dig, på virkeligheden og gør det så igen… og igen … og igen. Træn dine kompetencer ligesom elitesportsudøveren.

I denne proces så lov mig et gøre op med endnu én af de tåbelige klicheer, nogle iværksættere kan finde på at skrive blogs om. Nemlig ”at det er vigtigt at fejle”.
Gu er det da ej vigtigt at fejle! Hvis man kunne undgå fejl, så ville det være optimalt, men det kan man ikke af den simple grund, at vi er mennesker, og at iværksætteri altid vil indeholde fejl, som man siden kan lære af.
Fejl-begrebet er fuldstændig misforstået og meningsløst. Hvis man endelig skal tale om det på en meningsfyldt måde, så handler det om tre ting:

  • Ønsket om at lære af de fejl, man uundgåeligt kommer til at begå
  • Graden af læring der opstår, når man begår fejlen
  • Den efterfølgende refleksion og ønsket om at dele læringen med andre.

Fejl er ligeså uinteressante, som de er uundgåelige. Det fundamentale er læringen og din evne til virkelig at forstå, hvad der gik galt; hvordan du kan undgå, at det går galt igen; samt din evne til at dele denne viden med andre.

Iværksætteri er læring. Livet er læring. Livet er ikke let. Iværksætteri er ikke let. Undskyld hvis jeg fratog dig illusionen og uskylden, men nogen må jo gøre det. Hvis du er villig til at gøre og lære, så er det imidlertid en ganske fantastisk måde at bruge noget af sit liv på. Det er højest vanedannende, og jeg kan kun anbefale det. Men let og overfladisk det er og bliver det aldrig.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jonathan skriver Skriv dig op