Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om at være iværksætter

De første Just-eat år !!!

Skrevet af:
29. januar 2010 | 13.706 Visninger | 33 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Jesper Buch fra Just Eat

Ekspertblogger på Amino om at være iværksætter

Jeg har nogle få gange fået rettet spørgsmål om hvad der egentligt skete de første par år. Jeg har også for nogle dage siden på Amino fået en ret underlig kommentar om at jeg ikke er den rigtige stifter og jeg kører på lånte fjer og jeg ved fandme ikke hvad så lad os lige slå nogle facts fast her ☺

I 2000 sad jeg i Oslo, var lige kommet derop og vidste ikke hvor jeg skulle ringe efter en pizza. Jeg gik på nettet for at bestille en men det kunne man ikke. Jeg havde et behov, et ret basalt fysisk behov jf. Maslows behovspyramide og jeg kunne ikke engang få det dækket på det her relativt nye revolutionerende internet…

Jeg gik i gang med at lave en forretningsplan om det at kunne bestille sin mad fra fast food restauranter via internettet og kontaktede ligeledes nogle mennesker som jeg mente ville være super gode at have med i det her (Power of the mastermind) – Det var startskuddet til det som man i dag kender under brandet ” Just-Eat.com ”.

Vi etablerede vores moderselskab som jeg valgte at kalde for ”Invest IT A/S” den 18/01-2001. Vi fik lavet en strategisk aftale med Carlsberg og var godt i gang med at programmere version 1 som efter planen skulle være online midt på året 2001 under navnet foodzoom.dk.

Så skete der det at vi pludseligt hørte at en gruppe ligeledes var i gang med at starte samme koncept op, det var 4 mand hvoraf de 2 var på lønningslisten så vidt jeg husker. PB, PDV, TM og CF. De havde etableret deres selskab nogenlunde på samme tid (mener der var 6 mdr. Mellemrum) og havde Coca-Cola som strategisk samarbejdspartner og var ligeledes offline.

For at fatte mig i korthed skete der så det at vi fusionerede de 2 selskaber 50/50%. Vi havde nu en samlet strategisk aftale med Carlsberg / Coca-Cola, vi valgte at bruge vores programmering og spurgte så 10.000 mennesker igennem dating.dk hvilket navn man fandt bedst foodzoom.dk eller just-eat.dk – det var just-eat.dk der vandt så vi tog navn,logo og farvevalg og lagde henover vores site. Så var vi klar !

PB blev indsat som direktør og eneste ansat fra deres del af lejren. jeg, Per Meldgaard og Henrik Østergaard fra vores side (PB fik 40.000 dkk i løn og vi fik hver 12.000 dkk i løn). CF var med til opfølgnings- og bestyrelsesmøder, PDV sad og arbejdede på noget teknologi som vidst egentligt aldrig blev til noget og TM tror jeg aldrig jeg mødte.

Efter ca 1 år (Ultimo 2002) var kassen tom og holdningerne splittet og vi købte PB, PDV, TM og CF ud (over et par omgange) og jeg blev indsat som direktør (alternativet var at lukke selskabet). Vi var 3 ansatte på det tidspunkt og det havde taget utroligt hårdt at skulle bruge energi på interne stridigheder i stedet for at sparke røv og gi den max gas og der gik kun ca. 200 ordrer ind om dagen. Langt mere positiv var vi så fra og med 2003 og efter ca. 1 år begyndte det stille og roligt at se pænt ud.

Hvad fik vi ud af alt det ballade udover en kasse der var gabende tom ?

Well vi fik en god kontakt til Coca-Cola. Vi fik et navn og logo som var bedre end foodzoom.dk og så fik vi hår på brystet. Jeg har valgt ikke at nævne parterne med fulde navn da jeg ikke er klar over om de ønsker dette.

KONKLUSION:
Rent teknisk er Just-Eat selskabet ikke stiftet af undertegnede men af den gruppe mennesker som vi fusionerede med tilbage i 2001 og derefter købte ud efter ca. 12 mdr. Pga samarbejdsvanskeligheder.
Ideen og infrastrukturen (ver. 1 til ver. 6) er mere eller mindre skabt af undertegnede og en lille kerne af innovatorer herunder management – logo + navn + farver lagt henover.

Da vi blev enige om at købe vores fusionerede partnere ud havde vi nogle få hundrede restauranter online og ca. 200 ordrer om dagen – til orientering går der ca. 100 gange flere ordrer ind anno 2009 jf. Just-Eat.com .
Da vi blev enige om at købe vores fusionerede partnere ud havde vi 3 ansatte på lønningslisten – nu er vi ca. 200 fordelt på ikke bare et marked men 7 markeder.

Så når jeg ser jantelovskommentarer som at jeg kører på lånte fjer og ikke er den rigtige stifter af Just-Eat kan jeg kun sige en ting: I kan da skide i havet !!! Jeg kan ikke huske at der lå nogle ved siden af mig på den Coca-Cola madras som jeg mere eller mindre sov på på kontoret fra 2001 til 2003. Jeg mindes heller ikke at der sad andre tidligere partnere ved siden af mig i de sene aften timer dag ud og dag ind fra 2001-2008.

Jeg vil gerne benytte lejligheden til at creditere følgende for de første år i DK og det første år i UK – Disse personer har været en stor del af alle andres mulighed for et fantastisk job i en fantastisk virksomhed (I random rækkefølge naturligvis):

1. Per Meldgaard (CTO fra 2000-2005) for at have været tredieben imellem Henrik Østergaard og undertegnede – uden Per havde vi for øvrigt ikke haft et online site og for det andet havde Henrik Østergaard og jeg slået hinanden ihjel – jeg er i dag i gang med mit projekt no. 2 netop med Per ☺

2. Henrik Østergaard (Salgs direktør fra 2000-2005) for at have en ekstrem evne til at få koblet restauranter på OG få dem til at blive selvom de er skide sure over at der ikke kom nogle ordrer de første 3-4 år. Derudover en tak for et godt venskab de sidste 17 år – et venskab der holder hele livet.

3. Carsten Mikkelsen (Aktionær fra 2000-NU) uden Carsten var vi gået konkurs tilbage i 2001-2003. Uden Carsten havde vi slået hinanden ihjel inden vi havde fået success. Som ung knægt skulle man have forbilleder og han blev vel nok vores alles forbillede. En mentor af rang som gjorde at vi kun skulle bestille en enkelt billet til mødet med ham for vi kunne selv flyve hjem så motiverede var vi (Desuden havde vi heller ikke råd til en retur;)).

4. HC Mejer Hansen (Bestyrelsesformand/tilknyttet Just-Eat.dk 2001-NU) Tidligere erhvervschef i Sydbank og en mand jeg har ekstrem respekt for. Til tider betragtet som min reserve far. Med hans kølige og rolige væsen har han ledet os alle sammen igennem både selskabs- personlige og interne stridigheder og udfordringer frem mod målet. Jeg har igennem Just-eat forstået meningen med altid at sørge for at have en ekstern bestyrelses post.

5. Flemming Sneftrup, Ivan Nielsen og Tina Andresen (Revisorer 2000-NU) Jeg har i dag fundet ud af hvor strukturerede og dygtige de er så vi kunne holde fuld fokus på driften af selskabet. Jeg troede alle revisions/bogholderi selskaber arbejdede sådan. Ingen opfølgning – det spiller bare. Tina ( miss Just-Eat.dk ) har håndteret ordre no. 1 i just-eat s historie.

6. Rune Risom (All round 2002-NU) Som første ”ansat” i customer care og tro væbner og løjtnant for mig på alle områder har givet den gas med ”whatever it takes” commitment. For at have opfundet en af de gode tunge revenue streams og for at have taget over til UK og hjulpet mig med opstarten (Endnu engang skulle vi sove på sofaer i lang tid – god damn). For at være en god ven som går helt tilbage til da vi hookede op for at producere musik i 1999 via traxinspace.com.

7. Rasmus Ibsen (2003 til NU) og Ole Gade (2005 til NU) – udviklere igennem ild og vand. Hvad vi ikke har været igennem sammen af tekniske udfordringer det findes ikke. Fantastisk commitment og gensidig respekt. Jeg vil også gerne sige tak til Kristian Erbou (2002-2004) som trods enormt pres håndterede sitet fra ver 2 – 3 i en tid hvor han også skulle være sekretær (ligesom Rasmus til tider har skullet være – hold da op).

8. Matthias Løwe (2003-NU) Sælger – faktisk Just-eat historiens første fuldtids ansatte i dennes nye konstruktion i slutningen af 2002. Matthias og jeg har haft mange lange aftner ude hos restauranterne men det har altid været en fed og sjov oplevelse. Matthias er en rigtig perlefisker som kan få alles smil på læben. Matthias har en særlig evne til, ligesom Henrik, at vende rigtigt sure restauratører til gode venner igen.

9. Morten Larsen (2005-NU) – En af de mest over all hard core forretningsfolk jeg har mødt nogesinde. Morten overtog min position som kaptajn for just-eat.dk og har kørt dette til ekstrem tilfredsstillelse. Hans mindset er mere eller mindre identisk med mit eget ift. Holdninger og så er han i dag en af mine absolut bedste venner. Morten er en af de mennesker jeg stoler på med mit liv.

10. Jacob Clausen (2003-NU) – Blev ansat som Customer Care under nøje overvejelser – men fucking hell… Nok en af Just-eat ´s største ”Firmaets mænd”. Startede med at sove på kontoret i Vejle i 6 mdr. Før han fandt sin egen lejlighed. Just-eat.dk s struktur og processer er skarpt blevet fulgt af ”Mr. Spread Sheet”. Såfremt Jacob har ansvaret for specifikke processer skal man ikke være bange for at det ikke spiller.

11. David Buttres (2006-NU) – Tidl. Salgsdirektør i UK og nu Direktør i UK – Da jeg sad i et tomt lokale i UK og havde mit første møde med Coca-Cola var det David der var deres repræsentant – jeg fik headhuntet ham– freaking kick ass – ham og jeg samlede selv stolene på kontoret i UK hvorefter jeg tog backoffice og David var ude at sælge til restauranterne.. jeg kan huske at jeg begyndte at tale med mig selv på et tidspunkt da jeg havde siddet mere eller mindre alene i 3 mdr. For at bygge det op (Scary). Det var på kontoret kl. 9 og hjem kl. 21 til en fed fed lejlighed men der var sgu ikke nogle til at tage imod mig derhjemme…haha… lige meget – jeg var i UK for at bevise at jeg kunne gøre det en gang til. Nå men tilbage til David – Der er få mennesker på denne klode jeg stoler på med mit liv.. David er en af dem – igennem ild og vand – et venskab der holder resten af mit liv.

Og JA… der kommer en bog om Just-Eat ´s historie… Men Just-Eat ´s historie er for mit vedkommende ikke færdig endnu så lad os lige vente med det – De første 100 sider er dog allerede skrevet så bare rolig.

Læs også


Kommentarer

slettetbruger   den 29-01-2010 kl. 21:35

Tusinde tak for den fantastiske fortælling om jeres opstart og tiden derefter. Jeg er dybt imponeret... Og ikke mindst meget nysgerrig efter at høre hvad »projekt 2« går ud på?

Er kommentaren brugbar? 0 0
Brian Knudsen   den 29-01-2010 kl. 21:56

hmm så det vil sige den robåd du har hængene, for dit eget vedkomne snart er ved at have størrelse af en mindre færge ;)

Er kommentaren brugbar? 0 0
Jimi Hove   den 30-01-2010 kl. 17:00

Dejligt passioneret indlæg. Super at du giver den gode kredit til dem der fortjener det, og at du samtidig fik nogle gode mates :-)

Og ja folk venter bare på at skyde en ned.

Den gode nyhed ved det, er at de er så taberagtige at de aldrig ville kunne mønstre den energi og det drive, der skal til for selv at lave en succes. Den energi vælger de at bruge på misundelse. Og så er der jo de konkurrenter mindre. Du skal nok lære at børste det helt af dig.

Ps:

jeg sagde der skulle chili på den pizza ??

Er kommentaren brugbar? 0 0
Martin Olesen   den 31-01-2010 kl. 23:48

Altid inspirende at høre baggrundshistorien fra en iværksætter med succes.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Martin Olesen   den 31-01-2010 kl. 23:48

Altid inspirende at høre baggrundshistorien fra en iværksætter med succes.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Martin Olesen   den 31-01-2010 kl. 23:48

Altid inspirende at høre baggrundshistorien fra en iværksætter med succes.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Martin Olesen   den 31-01-2010 kl. 23:50

Altid inspirerende med baggrundshistorien fra en iværksætter med succés.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Kim Gam-Jensen [Billig Pakkepost]   den 01-02-2010 kl. 00:40

Hej Jesper,

Fantastisk og hudløs ærlig fortælling - og dejligt, at du formår at give credit til dem, der har været med til at bære successen igennem.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Fashion-Seller   den 01-02-2010 kl. 05:40

Hudløst ærligt... Men rigtig spændende ;D

Er kommentaren brugbar? 0 0
SCANDIEURO   den 01-02-2010 kl. 09:10

En dejlig fortælling fra det virkelige liv, hvor vi alle ved hvor svært det er at bygge noget op, og denne beretning er med til at give os andre iværksættere mod til at fortsætte mod målet.

Som de andre synes jeg det er flot at du på din måde, giver dine medspillere kredit for den måde som de naturligvis også har hjulpet med at bygge op, for uden HOLDET kunne næsten ingen holde kursen og nå en succes....

Et stort kompliment fra min side, og tænker en tanke forbi en JYSK mand som også kæmper sin sag og stadig udfordre mulighederne til at komme videre...

Det er vel jydsk når det er bedst, aldrig give op - men gå efter en succes, men bevare jordkontakten.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Nicolaj Thomasen   den 01-02-2010 kl. 15:15

Super læsning og så blev der vist sat nogle ting på plads :)

Er kommentaren brugbar? 0 0
Plantetorvet.dk   den 02-02-2010 kl. 08:30

Hej Jesper

Spændende læsning om en velfortjent succes. Håber vinden blæser din retning de næste mange år, og jeg vil glæde mig til at læse hele historien når jeg bliver gammel..

Bjarne Schou Andersen

Er kommentaren brugbar? 0 0
SIranee   den 02-02-2010 kl. 14:22

Super læsning - tak for det.

Det er ikke meget du ligger skjul på, det lækkert! :-)

og ja, super god service som jeg benytter jævnligt.

Keep up the good work

Er kommentaren brugbar? 0 0
E-BOAS   den 02-02-2010 kl. 16:28

Inspirerende historie der kan hjælpe til at give ens egne ideer energi og luft til at flyve

Er kommentaren brugbar? 0 0
E-BOAS   den 02-02-2010 kl. 16:30

Inspirerende blog der bare giver en energi til at forsøge hårdere for at udleve de ideer man har

Er kommentaren brugbar? 0 0
City Selfstorage   den 03-02-2010 kl. 12:00

Super fedt at læse opstarten og at der skal flere til en ro en båd i havn! Benytter selv Just-eat.dk når jeg sidder på arbejde og har gletm at tage frokost med og jeg synes at konceptet er genialt!

alt held i fremtiden og glæder mig til at høre om de næste 100 sider i "Just-Eat.dk"-bogen

pøj pøj

Er kommentaren brugbar? 0 0
Thomas de Oliveira   den 03-02-2010 kl. 16:51

Hej Jesper.

Det viser jo bare at når troen er på ideen, skal alting nok lykkes, selvfølgelig skal man også ha resurserne og viljen til det.

Fantastisk historie:)

Hvad solgte du Just-eat for i tidens løb? (ren nysgerrighed)  

Mvh. Thomas De Oliveira

Er kommentaren brugbar? 0 0
Thomas de Oliveira   den 03-02-2010 kl. 16:53

Hej Jesper.

Det viser jo bare at når troen er på ideen, skal alting nok lykkes, selvfølgelig skal man også ha resurserne og viljen til det.

Fantastisk historie:)

Hvad solgte du Just-eat for i tidens løb? (ren nysgerrighed)  

Mvh. Thomas De Oliveira

Er kommentaren brugbar? 0 0
Tobias Thaastrup-Leth   den 03-02-2010 kl. 21:33

Spændende at høre hele historikken. Jeg har kontor på Klamsagervej 21, så bliver ofte mindet om tanken om, hvordan Just-Eat er kommet så langt som det er.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Flemming Hebsgaard   den 07-02-2010 kl. 22:32

Hej Jesper

Tak for en FANTASTISK fortælling om Just-Eat.

Du er et stor forebillede,  jeg har på kort tid allerede lært meget af min kontakt med Just-Eat, der ofte har inspireret mig.

Go4It

Flemming Hebsgaard

One2move

Er kommentaren brugbar? 0 0
Steffen Bergholt   den 08-02-2010 kl. 18:21

Jeg bruger ikke Just Eat, men det vil jeg begynde på!

Vaskeægte iværksætteri når det er bedst..

Spændene læsning & Held og lykke fremover!

- Steffen

Er kommentaren brugbar? 0 0
jensemanden   den 08-02-2010 kl. 19:13

Stor respekt til Jesper Buch, jeg sad selv med samme ide da jeg var ca. 14 år. Men dengang havde man sine begræsninger.

Synes virkelig det er fedt, måden du har bygget det hele op fra ground zero.

Håber de projekt nr. 2 bliver ligeså succesfuldt.

Kan du røbe en ting eller to ;)

Er kommentaren brugbar? 0 0
Lasse Møss Nielsen   den 08-02-2010 kl. 22:15

Yderst interessant læsning, skal helt sikkert have bogen når den udkommer.!

Er kommentaren brugbar? 0 0
Jonathan   den 09-02-2010 kl. 15:02

Hej jeg vil blot høre om Evonax, jeg brugte i sin tid evonax før just eat.?

var det bare mig der ikke kendte Just eat, eller var evonax først med iden?

Er kommentaren brugbar? 0 0
Peter Malling   den 09-02-2010 kl. 15:13

Spændende læsning. Det kunne være sjovt og lærerigt at se jeres første forretningsplan, som du nævner. Ville det være muligt at gøre den tilgængelig her på Amino?

Er kommentaren brugbar? 0 0
Christian Jessen   den 09-02-2010 kl. 15:36

Det var da godt nok spændende at læse om, og kan kun inspirere alle os andre iværksættere..

Held og lykke med dit nye projekt, og ville da se frem til at kunne læse mere om jeres opstart med Just-Eat, må da indrømme det er en spændende historie... ;-)

Er kommentaren brugbar? 0 0
Claus   den 09-02-2010 kl. 21:36

Hejsa!

Super beretning om livet som iværksætter. Det viser jo med al tydelighed hvor meget der skal trædes i pedalerne, inden frugterne kan høstes. Tak for at du tog dig tid til at skrive denne beretning, så kan det jo også ske at folk har fået et bedre indtryk af hvor meget det kræver og hvor sulten på succes man skal være for at kunne gennemføre projektet, istedet for at gå kold halvejs.

Held og lykke med projekt to.

P.S. Og til alle jer der beder Jesper Buch om at røbe noget om projekt 2. Prøv lige at slå hjernen til.

Er kommentaren brugbar? 0 0
riccoriccosupershaker   den 10-02-2010 kl. 03:23

Fed historie, kunne vaere sjovt at laese bogen, naar den engang kommer!

Du burde linke til jyskebank video, hvor de besoeger dig i marbella.

Held og lykke med dit naeste projekt!

Pas paa med at rose dine folk paa nettet, mangler bare de bliver headhuntet fra dig hehe.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Entrepreneur8000   den 13-02-2010 kl. 22:38

Sandheden om Just-Eat’s historie og begyndelse.

(af Christian Frismodt - CF i ovennævnte)

Jeg har modtaget en stribe henvendelser fra forskellige sider (samt et par journalister) om min rolle i stiftelsen af Just-eat.

Egentligt er Just-eat et færdigt eventyr for mig, som jeg har lagt bag mig. Men det var en dyr erfaring – og noget, som mange iværksættere kan drage lære af.

Derfor ”bider jeg nu til bollen” og deler historien omkring undfangelsen af Just-eat.

Og lad os slå fast med det samme, at idéen stammer fra 1998 – og at Just-eat blev stiftet i 2000 af undertegnede og Peter Bøje. Det var mig, der fandt på navnet Just-eat – og det var Poul David Videbæk, der udtænkte idéen med kommunikationsboksen, der gav real-time kontakt med restauranten ifbm bestillingen. Og, der var kun én fra just-eat til mødet, hvor aftalen med Coca-Cola blev indgået – og det var ligeledes undertegnede.

Men nu til forløbet.

Jeg arbejdede som regionschef hos Coca-Cola, hvor jeg jævnligt sad og analyserede de kanaler (forbruger-aktiviteter), vi havde inddelt markedet i. Karakteristisk var det, at der hver eneste gang var vækst i ”take-away” segmentet, hvilket var interessant at dykke dybere i årsagen til.

Det viste sig at familier, i takt med at de binder flere og flere ressourcer i deres jobs (karrierer), outsourcer diverse opgaver fra dagligdagen. Først outsources børnepasningen, så rengøringen og så en større og større del af måltiderne. Dette var den strukturelle dynamik til vækst i Take-away segmentet.

Heraf udsprang de første tanker om etablering af et system til optimering af hele dynamikken – herunder optimering af salg, profit statistik og logistik. Vi vidste fra arbejdet i restauranterne, hvorledes vi kunne optimere processer og salget med diverse mekanikker, hvilket ville være ligetil, hvis vi etablerede denne elektroniske salgskanal.

Kort efter var jeg til middag hos Peter Bøje, hvor snakken faldt på dette koncept – og Peter var hurtigt tændt på idéen – og bidrog med en række idéer – samt drive til at gå videre.

Jeg præsenterede idéen til Coca-Cola’s ledelse, men svaret var: ”Det er ikke vores forretning – og vi har ikke ressourcer dertil”. jeg var lidt sluk-øret, da jeg returnerede fra det møde.

Jeg pressede dog på for endnu et møde, og her fik jeg lavet en skriftlig aftale med Coca-Cola om, at jeg kunne samle et team til etablering af Just-Eat. Men, som en del af aftalen, skulle jeg fortsætte hos Coca-Cola og, naturligvis, ikke måtte underskrive transaktioner mellem Coca-Cola og Just-Eat.

Herefter gik vi i gang. Det var nogenlunde samtidigt med at Takeaways.dk begyndte deres website.

Vi gik dog langt videre – og inddrog online bestilling, levering osv. Men ideéen om fastfood online, var der mange, der drømte om at realisere på dette tidspunkt.

Vi rejste den første kapital via Vækstfonden og trak to partnere med i konceptet. Det var Poul David Videbæk og Torben Munkholm. Poul David var teknikeren, der etablerede websitet – og idéen om boksen, mens Torben var den grundige ingeniør og MBA, der strukturerede og skrev forretningsplan osv.

Jeg husker tydeligt den aften, hvor vi sad og arbejdede på et navn til konceptet.

Vi brainstormede højlydt – og inspireret af Nike’s ”just do it”, sagde jeg pludseligt ”Just-eat”.

Herefter blev alle helt stille. Vi rejste os alle op i et sæt og LØB alle ud i entreen, op af trappen og ind til computeren i kontoret på førstesalen af mit hus i Højbjerg. Her skulle vi se, om navnet var ledigt. Det var det. Vi bestilte navnet – og lod drømmene rulle! Min hustru husker stadigt tydeligt denne episode, som hun strikkende betragtede fra sofaen (hovedrystende, tror jeg).

Man må forstå hele dynamikken i take-away markedet, for at forstå, hvorfor succesfuld distribution af konceptet var den ubetingede nøgle til succes. Det var nemlig her alle andre projekter og forsøg på ”pizza-salg på nettet” mødte store problemer, som de fleste knækkede halsen på.

Mange fremmede kulturer er repræsenteret blandt ejerne af disse restauranter – og der er mange ejerskifter, hvilket gør en succesfuld penetration af et koncept som Just-Eat til en udfordrende sag.

Da Coca-Cola betaler marketingstøtte til deres kunder (i kontanter), så jeg en mulighed for at de kunne tilbyde en gratis Just-eat opkobling – og afregne halv pris til os. Coca-Cola ville således kunne spare 50% samt få tilbudt optimal eksponering på menu-siderne mod, til gengæld, at forestå indsalget!

Dette blev nøglen til penetrationen, forspringet – og, desværre, den senere kamp om ejerskabet.

Det var nemlig her, at vi fik den ”competitive advantage”, der er nøglen til succes for enhver virksomhed.

Det var ikke nemt at komme fra start. Forbrugerne kunne simpelthen ikke se det smarte i at bestille online. Husk på, at den gang skulle man starte sin computer, tænde sit modem, ringe op, logge på, åbne browser, søge osv. inden man kunne foretage sin bestilling.

”Så er det godt nok nemmere at tage telefonen”, fik vi at vide mange gange!

Vi fortalte om den direkte adgang til det opdaterede menu-kort, om vejen udenom telefonkøer osv.

Men der var lang vej, da vi startede Just-eat op. Dette forhold ændrede sig dog med bredbåndet senere.

Vi kæmpede med det og penetrationen gik fornuftigt, idet alle Coca-Cola’s konsulenter nu havde konceptet med rundt – og tilbød det som en del af ”marketing-fonden”. Coca-Cola var tilfredse og vi var tilfredse.

Men tiden løb – og vi skulle bruge mere kapital for at komme videre.

Just-Eat blev stiftet i 2000 (året hvor Jesper Buch ”fik idéen i Oslo”. Jesper var dog næppe bekendt med dette forhold).

Men det var nu blevet 2001, IT-boblen var brast – og det viste sig HELT umuligt at rejse kapital til noget, der bare ”lugtede lidt af Internet og dot.com”. Vi prøvede ALT, uden at få andet end en masse tilkendegivelser på, hvorledes vi havde ”knækket koden” til effektiv distribution i form af samarbejdet med Coca-Cola.

Herefter kom vi i kontakt med Carsten Mikkelsen, der havde etableret FoodZoom med Jesper Buch.

jeg var, ærligt talt, ikke meget for et samarbejde, da Carsten og jeg ikke just var ”to alen af et stykke”.

Så jeg forsøgte fortsat at gå andre veje. Det var dog fortsat umuligt, så vi gik tilbage til forhandlingsbordet.

Carsten og Jesper var meget åbne om, at det var vores antal restauranter, boksen (der dog senere blev re-designed) og, mest af alt, aftalen med Coca-Cola, der betød, at de var stærkt interesserede i af indgå en fusion med os – i stedet for at gå ”head to head”.

Til sidst indgik vi en aftale – og vi var spændt på al den dynamik og alle de idéer, vores nye partner lovede at bidrage med.

Det var et clash imellem to kulturer. Der var behov for en form for tvær-kulturel forståelse og respekt.

Men vi stod foran en dyr læring, skulle det vise sig.

Blækket fra underskifterne var knapt tørre, inden burn-rate’n i selskabet blev sat betragteligt op – nye leasing biler til sælgere og stribevis af nye tiltag, der lå udover aftaler, budget og cashflow blev iværksat i en lind strøm. Og så var det ellers tilbage til forhandlingsbordet til spørgmålet om ”pengekassen er snart tom – hvem kommer med penge? Hvis jeg gør, skal jeg have mere ejerskab!”.

Det var tydeligt, hvor det nye partnerskab var på vej hen.

Vi ville redde min andel og vore interesser, så vi tog til Monaco, hvor vi mødtes med en dansk forretningsmand, vi kender. Det lykkedes at få aftalt, at han ville støtte os, så vi kunne tegne med op.

Godt tilfredse med det tilsagn, vendte vi retur mod Danmark.

I bilen var Poul David, Peter Bøje og undertegnede. Torben Munkholm havde trukket sig på det tidspunkt – og var nu sleeping partner med en mindre andel.

Jeg glemmer aldrig Carsten Mikkelsens ansigtsudtryk, da vi fortalte, at vi ”tegnede med op” i kapital-indsprøjtningen. Det så ikke ud til at have været en del af hans plan og interesser.

Herefter tog det hele en negativ drejning, og der kom lejr-deling og kamp parterne imellem.

Parallelt med jobbet hos Coca-Cola, læste jeg MBA på SIMI, idet jeg skulle overgå til det nordiske selskab med ansvaret for indlemmelsen af Rusland og Baltikum (jeg havde tidligere boet i Moskva).

Alle parter var indforstået med dette, idet det fremgik at aftalen med Coca-Cola – og jeg arbejdede således på deltid – som et aktivt bestyrelsesmedlem.

En aften sad jeg på det hotel, hvor jeg boede, når jeg var på studiet i weekenderne.

Telefonen ringede, og det var Carsten Mikkelsen.

Han sagde: ”Vi har haft bestyrelsesmøde”.

”Ja, det ved jeg. Jeg kunne jo ikke deltage, da jeg jo skulle herover på skolen ”, svarede jeg.

Carsten fortsatte nu: ”vi har besluttet, at alle der ikke arbejder fuld tid i firmaet, skal aflevere deres aktier!”.

”Nå, har I lige besluttet det?””, svarede jeg (vel vidende, at det var der slet ikke fuldmagt til. Og at det var et forhold, alle kendte forud for indgåelse af partnerskabet).

”Og hvad skal jeg så have for aktierne?”, spurgte jeg. ”Ingenting”, svarede han!

(der var på det tidspunkt brugt årevis på konceptet – og jeg havde investeret flere hundredetusinde i just-eat).

Herefter fortalte jeg ham, at dette opkald simpelthen var spild af alles tid, var i strid med al god partner- og forretningsmoral, men at han da gerne måtte vende det med min advokat, hvis han selv betalte for det.

Ovennævnte var simpelthen niveauet i dialogen med Carsten. Han fulgte på det tidspunkt et eget regelsæt, der ikke afspejlede noget, jeg tidligere have oplevet, var opdraget til eller på anden vis havde hørt om tidligere.  Vi var således kommet i ”haj-fyldt farvand” – og almindelige regler syntes sat helt ud af kraft.

Jesper havde vist sig at været et rigtigt godt aktiv for Just-Eat. Han var klarsynet og meget arbejdsom.

han var en af dem, der ”sled fodsåler”, som Carsten ofte bad folk gøre – og virkelig kunne få en stribe unge folk omkring sig til.

Jeg har respekt for Jespers betydning for Just-Eat’s videre udvikling. Og han forsøgte også at gyde olie på vandende, men havde en vanskelig opgave, da han var, og måtte repræsentere, Carstens side.

Enden på det hele kom, da Peter Bøje, der var direktør i vores holding selskab indsendte et årsregnskab, hvor pdf-filen ikke virkede. Det betød, at vores regnskab blev 2 dage forsinket ifht E&S’s deadline.

Vi hørte aldrig noget fra E&S. Men vi modtog et brev fra Carsten Mikkelsen, hvor vi blev truet med en voldgiftsag, idet Carsten krævede ”tvangssalg af vore aktier til kurs pari på grund af misligholdelse af vores moderselskabet”.

Dette var et direkte, ondsindet og komplet unødvendigt benspænd, som han næppe var sluppet igennem med. Alligevel var det dråben, der gjorde det helt åbenlyst, at vores ”partner” helt ubekymret gik efter benene i en grådig jagt på overtagelse af selskabet.

Herefter var der kold luft – og snart brød striden ud i lys lue.

En sen aften endte vi en heftig diskussion. Jeg ønskede ikke at lave flere forretninger med Carsten (og han sikkert ikke med mig). Vi fik en mindre check – og samarbejdet var overstået.

kort efter blev burn raten sat lidt ned – og selskabet nåede hurtigt breakeven.

Ovennævnte er min beskrivelse af forløbet.

Jeg har for længst tilgivet Carsten, der sikkert også har ændret sig med årene. Men dengang var der meget få grænser – og menneske-respekt - i jagten på rigdom, som han jo også nåede.

Selv fik jeg andet at tænke på, da jeg i opstarten af et nyt selskab blev offer for en alvorlig ulykke, der betød en fler-årig kamp for min førlighed – og livet! Jeg mistede alt, måtte lukke firmaet, sælge huset osv.

Så tabet af Just-eat er i virkeligheden ikke nogen stor ting i mit liv – selvom jeg godt kunne have brugt midlerne i min livskamp.

Til dig, iværksætteren, der forestiller måske forestiller sig, at lykken findes i rigdom. De virkelige værdier er helse og familie. Tro mig, for jeg har været begge steder - og tabt og vundet begge dele også!

Jeg har i dag flere virksomheder – og har netop vundet en vækstpris – og har alt, hvad jeg skal bruge. Derfor er det også let for mig at glædes over Just-Eat’s succes.

Jeg nærer STOR anerkendelse for det, Jesper og team har bygget Just-Eat op til.

Og, jeg kan ærligt sige, at jeg aldrig har ønsket, at Just-Eat skulle fejle i deres hænder.

Tværtimod glæder det mig at se, hvad det hele er blevet til.

After all, ”It’s my baby – even though she got adopted” – og jeg fryder mig, når jeg ser logoet rundt omkring I gadebilledet.

Dog, en læring, der er vigtig. jeg er blevet meget påpasselig med valg af partnere og investorer. Nøgle-virksomheder beholder jeg fuld ejerskab af. Men hvor mine projekter kræver kapital, bruger jeg i dag midler fra ”de gammel-rige familier”. De er vant til omgang med store beløb – og de beskytter deres navn og renommé via en høj moral og klare aftaler. Det gør livet nemmere for en iværksætter. Og, iværksætter, er jo det, vi kan lide at være, ikke?

Afslutningsvis, så hører det til historien, at jeg i 2008 blev kontaktet af Just-Eat, der spurgte, om jeg kunne have interesse i jobbet som international direktør. Jeg takkede nej, da jeg var midt i kampen om genvinding af mit helbred.

Men forespørgslen varmede – og mon ikk, alle således har ”renset tavlen”, trods det hårde forløb og de blodige kampe.

Fortsat held og lykke med udviklingen!

Og, hvis I mangler materiale til bogen, så har jeg de første materialer til de første kapitler  ;-)

Mange hilsner

Christian Frismodt

Er kommentaren brugbar? 3 0
Sonny Hansen   den 14-02-2010 kl. 13:38

Lærerig blog. Tak fordi i delte denne oplevelse og så på en umiddelbar objektiv måde...

Det giver virkelig stof til eftertanke. Glæder mig over at i er nogle der kender til styrken i tilgivelse og indblik i og for andres handlinger... STORT Christian.... Ønsker dig alt muligt Held og Lykke i dit liv fremover.

Og selvfølgelig også til dig Jesper....

Venlig Hilsen

Sonny Hansen

TekTag

Er kommentaren brugbar? 0 0
Entrepreneur8000   den 15-02-2010 kl. 12:35

Tak for ordene, Sonny

Ja, Just-eat var således igennem en fjendtlig overtagelse, som siden blev effektivt forbigået/negligeret, som den slags vel typisk bliver.

Det gjorde naturligvis ondt et par gange (specielt, når succesen blev opnået på at følge den linje, der indledningsvist var blevet lagt (med løbende korrektioner, naturligvis). Også fordi vi var blevet givet et ganske andet indtryk om stil, metode og samarbejde forud for indgåelse af partnerskabet, hvilket vi havde handlet i tillid til.

Det har dog alle dage undret mig, hvorfor sandheden om selskabets oprindelse i den grad blev fordrejet.

Hvad tænker man, når man står på en scene eller foran et kamera og fortæller noget, man selv ved er usandt?  

Men måske er det i virkeligheden meget menneskeligt at agere således og gribe chancen.

Det må dog være - eller som minimum blive - ret tomt i længden.

Jeg har det fint nok med det hele i dag og lærte, som nævnt, en hel masse (ganske vist på en lidt dyr måde!)

Men det er først efter alle de seneste mange henvendelser, at jeg vælger at "melde ud", så jeg blot kan henvise til et sted/site eller en blog, når nogen mailer/ringer og spørger.

Igen, jeg er fantastisk gift, har de dejligste børn - og mangler intet økonomisk. Så jeg har klaret mig udmærket uden mit Just-Eat eventyr. Professionelt, så ville jeg jo nok gerne have modtaget anerkendelsen for den idé, det koncept og den strategiske løsning, jeg havde udtænkt – og haft adgang til de døre, det ville åbne.

Men, det er jo heldigvis slet ikke så afgørende i det store livs-billede, når alt kommer til alt.

Christian

Er kommentaren brugbar? 0 0
Jesper Buch   den 17-02-2010 kl. 23:26

Til Christian Frismodt.... (entrepeneur8000)

Tak for 1998-2001 historien - super fedt - ikke engang jeg kendte dele af den  :).....

Jeg takker for de rosende ord  !

Når jeg får indhentet materiale skal vi lige bruge en nogen tid på at få fede detaljer med i bogen... :)

Lige et par rettelser:

1. Vi så desværre aldrig den "boks" PDV skulle etablere :( - det var først i 2003 vi fik gang i et alternativ....

2. Burnraten var for dyre lejeomk. (vestergade 19) og lønninger - vi gik derefter fra 6 på lønningslisten til 2... øv....

3. der gik nu lige et par år og satans hårdt arbejde før vi nåede break even ... ;) - 2004...og var cved at gå konkurs 146673 gange inden da ;) jeg måtte vende fakturaer hver dag i et par år....

Såfremt der er nogle aspekter du mener ikke er korrekt i udmeldingen af facts her og andre steder skal du endelig sende mig en email...jeg har mig bekendt aldrig fået et opkald og/eller en email fra nogle af jer fra 2002-2009 vedr. usandheder :)

Endnu engang tak for dit input :)

Jesper Buch

Er kommentaren brugbar? 0 0
Bebiane Bøje   den 27-04-2017 kl. 14:25

Wow....Spændende læsning Christian:)

Husker tydeligt den første tid, da I udviklede JUST-EAT, og hvordan I arbejdede med Logo-farverne hjemme på vores stue-gulv. Det var æstetisk langt bedre end det nuværende. Det er helt skidt at det sorte i logo-et nu er fjernet. Det virker mindre defineret, mere ferskt, utydeligt og udhvidsket....

Den første tid var fuld at initiativ, og I arbejdede benhårdt. I var uden tvivl skaberne af Just-Eat... I gjorde det mega godt, og var virkelig nyskabende og toneangivende med dette projekt. Det er interessant at møde sand kreativitet...Jeg er glad for at kende til den virkelige historie:)

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: elleve + fire =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Jesper skriver


Jesper Buch på nettet

Besøg Jesper Buchs website - Klik her


Jesper på Twitter

Hvis du vil have besked når Jesper og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her:


Seneste kommentarer