Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Iværksætterblogs Vestlev Idémager søger programmør – vil du være min tjener?

Idémager søger programmør – vil du være min tjener?

1.868 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
14 May 2014

Fra idé til Calendster.dk

For knap 2 år siden fik jeg ideen til et socialt medie, som jeg mente kunne dække et stort behov på en smart og innovativ måde blandt en bred målgruppe af mennesker. Uden at ane noget som helst om programmering, SEO eller iværksætteri gik jeg i krig med mit projekt. Det kostede mig ca. 20.000,- og 14-16 måneders (næsten) spildt arbejde, samt en masse nedture. Efter at have givet op på projektet to gange tog jeg mig sammen og fandt de rigtige samarbejdspartnere (Martin Laugesen og Haris Skrijelj). Nu er vi millimeter fra at lancere og har allerede fået en masse opmærksomhed. Nedenstående guide på 17 trin, er mine tanker og erfaringer, som henvender sig til dig der står med en idé, men ikke ved hvordan du skal realisere den. Det er ikke en fuldkommen guide, men jeg håber det måske kan hjælpe dig med at lette processen og måske gøre det hele lidt nemmere, overskueligt og forhåbentlig give noget stof til eftertanke inden du søger potentielle samarbejdspartnere :)

 

Trin 1) Er din idé virkelig så fed? Giv den nu lige lidt tid!

Mange idémagere, inklusiv mig selv, får ofte rigtig mange ideer. Nogle flere end andre, men fælles er, at oftest når vi får en idé, så er vi minuttet efter slet ikke i tvivl om at det er fuldstændig genialt og med det samme vil vi gøre alt for at få den ført ud i verden. Vi tænker ”Hold kæft hvor er det bare smart det her”, også bliver vi helt ekstatiske. Ja, i en periode vågnede jeg også nogle nætter med en idé til et smart produkt, en fed App eller en genial hjemmeside og kunne slet ikke vente med at gå i gang med dem og få dem ført ud i verden. Til min store ærgrelse gik der ofte ikke mere end et par dage, førend jeg egentlig mistede lysten og iveren til at knokle med ideen igen, for måske var den faktisk ikke så god endda. Så lad den ligge i ca. 14-20 dages tid og hvis du stadig har den samme iver og det samme drive for at få den ført ud i verden efter det, så er den måske værd at arbejde videre med.

Trin 2) Lav én statement

Noget af det jeg synes der var sværest ved Calendster, var at lave en ganske kort beskrivelse eller erklæring af, hvad formålet eller hele hovedessensen af ideen egentlig var. Derfor, prøv at beskriv for dig selv, hvad er det helt præcist din idé går ud på i meget korte træk. Hvad er hovedessensen, nyhedsværdien og hvad er det smarte. Du skal kunne forklare din idé i en enkelt sætning, hvor folk så tænker ”ahh, det lyder sgu smart”. Hvis du skal bruge 5 minutter på at forklare en kompleks side til at starte med, så er interessen måske allerede røget. Den store forklaring kan komme bagefter, men først skal du fange interessen og det gør du ved en god statement. Noget jeg selv havde rigtig svært ved.

 

Trin 3) Beskriv din idé – få nogen til at forstå den

Noget af det jeg spildte mest tid på, det var at ringe til programmører og webudviklere og forklare dem min idé i telefonen. Egentlig en meget god øvelse, for så får man selv en fornemmelse af, om det egentlig giver mening eller ej. Dog, kan man ofte kludre rundt i det og få det til at lyde uoverskueligt. Den bedste løsning efter min mening i hvert fald, er at skrive ideen ned. Så forståeligt som muligt. Læs den igennem et par gange og få herefter nogen du kender til at læse det samme – forstår de idéen? Er der spørgsmål eller lignende, så kan du rette det til. Hvis din mor forstår hvad du har skrevet, så gør andre måske også.

Trin 4) Tegn det – hvordan forestiller du dig selv det ser ud?

En god idé er, at tegne det hele. På skitser eller det du nu kan. Hvordan forestiller du dig det ser ud? Så undgår du at programmøren spørger hvordan du tænker det skal se ud, også siger du ”øhh, det ved jeg egentlig ikke – måske en pink farve over det hele…” Nej vel? Så det lidt federe at sige ”Yes, godt du spørger, jeg har lavet 5 skitser og tænkte du lige kunne tage et kig på det. Der er tre forskellige udkast til udseende og funktionaliteten”. Ja, det er lidt sejere at kunne gøre det og det viser også din proaktivitet og lysten til projektet.

Trin 5) Hvad søger du?

Det kan godt være du er rookie og grøn som græs og føler dig som palle alene i verden. Men uanset om du ved lidt eller ingenting om programmering, så bliver du nødt til at forsyne dig med noget viden. Når en uviden idémager snakker med en hardcore programmør kan det godt svare lidt til at en russer og en dansker står og snakker hver sit sprog til hinanden. Skaf dig en basis forståelse for programmering, SEO mv. Ikke mindst bliver du klogere, det hele bliver også lidt sjovere og I undgår fremtidige unødvendige basale uoverensstemmelser. Jeg har stadig dette problem på nogle punkter, men det er heldigvis blevet bedre.

Trin 6) Hvad kan du selv tilbyde?

Det er forhelved ikke nok bare at sige ”Jeg ordner alt det andet”. For alt det andet er hvad?? At sidde og glo ud i luften, oprette CVR? Eller måske mener du at du vil bruge 30 sec at din dyrebare tid hvert kvartal på at indberette ”0” i moms? Ja, uanset hvad, så er alt det andet bare pisse ligegyldigt og fremstiller kun dig selv i et dårligt og useriøst aspekt. Vær konkret! Hvad er alt det andet? Mit forslag er, at du sætter dig ned, også laver du en liste eller brainstorm over alle de ting du kan hjælpe med/gøre og ellers må du sætte dig ned og bruge de næste 14 dage på at læse om SEO, så kan du i hvert fald skrive det på idémager-CV’et.

Trin 7) Hvad er behovet?

Du bliver nødt til at overbevise en eventuelt kommende samarbejdspartner om, at der er et behov for din idé. Lav en plan for, hvordan den skal implementeres, hvem der skal gøre nytte af den og helt præcist hvordan og i hvilken sammenhæng. Beskriv hele forløbet for, hvordan du tænker at din idé skal nå ud til folket. Ikke kun online men også offline. Hvad er målgruppen og HVORFOR vil folk have bruge din service/produkt? Hvis du er overbevisende her og kan argumentere for det, er du allerede langt. 

Trin 8) Hvorfor er det vigtigt DU er med?

Dette henvender sig lidt til trin 6, men skiller sig dog lidt ud. For her det vigtige ikke hvad du kan tilbyde, men derimod hvorfor du er med. Hvorfor kan programmøren ikke bruge en anden samarbejdspartner? Du bliver nødt til at gøre dig unik og male dig selv med guld, men uden at overdrive. Lad mig give et eksempel. Da vi diskuterede det her omkring Calendster.dk, så følte jeg lidt, at det var en god idé at ”bringe noget guld”. Min plan var, at det ville være en guldmine for os at implementere siden igennem mit kollegium og de nærliggende kollegier. Det var noget kun jeg kunne gøre og derfor blev jeg et vigtigt element i implementeringen. Derudover har min journalist-mor nogle gode kontakter til at få pressemeddelelser ud og i det hele taget hjælpe den vej igennem. Så prøv at tænk på, hvis du har en idé – hvorfor er det lige så vigtigt at du er med? Find nogle guldkorn du kan komme på banen med. Et eller andet som din kommende samarbejdspartner kan se en kæmpe fordel i. Det kan også være du har opsat nogle aftaler på forhånd eller har et kæmpe netværk med personer der kan hjælpe dig med nogle vigtige opgaver undervejs.

Trin 9) Vær ydmyg og realistisk

Lad være med at skrive, du har fået den geniale idé til en hjemmeside og du forventer at have 1 million brugere inden for de første to måneder og at din helt geniale idé vil revolutionere hele markedet, få Zuckerberg til at pisse i bukserne og selvfølgelig have en forventet indtjening det første år, der overstiger antallet af løgne i folketinget. Nej! For det kan godt være det sker og det kan godt være din idé kommer til at have en vildt høj indtjening, men derfor skal du stadig være realistisk i dine tanker og udmeldinger. Du kommer helt klart længst ved at fortælle, hvordan du forestiller dig at din idé skal genere kapital på sigt. Hav nogle ideer klar til dette. Er det igennem reklamer, videresalg, abonnement eller andet? Hold det nede på jorden så du ikke letter. Lav en konkret handlingsplan der er realistisk og ikke indeholder 50.000 brugere den første måned. Gør den ligeledes kronologisk realistisk til en evt.  markedsføringsplan, som du jo også skal have gjort dig nogle konkrete tanker omkring.

 

Trin 10) Vær proaktiv

Vær hele tiden på forkant. Et samarbejde med en programmør kan godt være svært rent kommunikativt. Man har ofte vidt forskellige opfattelser og tilgange til tingene. Og uden at generalisere for meget, vil jeg mene at programmøren ofte er realisten og idémageren optimisten. Når du siger ”Vi skal bare have det her, det her og det her”, ja så kan det gå hen og blive flere måneders ekstra arbejde. Hav din tålmodighed med. Vi blev mere end fem måneder forsinket end det mål vi først havde sat os med Calendster.dk og det er egentlig ok, for i dette tilfælde er det vigtigere at gøre det helhjertet end halvhjertet. Når jeg mener at du skal være proaktiv, så mener jeg, at du i stedet for hele tiden at skrive eller kime programmøren ned og spørger  ”når, hvordan går det, hvor langt er du osv.?” så tag selv initiativ. Ring hellere og sig ”Hey, nu har jeg lavet en aftale med dem og dem og på torsdag har jeg et møde med en advokat omkring vores kontrakt og derudover har jeg første udkast klar til en kommende pressemeddelelse. Hvordan går det med dig?. Så byder du først selv ind med noget også er det jo helt okay at spørge ind til udviklingen af hjemmesiden. Det giver gengældt respekt i arbejdsprocessen. 

 

Trin 11) Ofre dig selv

Hvad har du selv ofret i din idé? Jeg havde lavet en prototype på Calendster.dk til 15.000,- der gik total spildt. Derudover havde jeg ofret ca. 200-250 timer i forarbejde. For ja, det kan godt være programmøren skal knokle fremadrettet, men husk at du også har arbejdet MANGE timer før det. Hvis du ikke har det, ja så kom i gang med det. Vis at du allerede har svedt, grædt og knoklet med det. Så er motivationen også større for din kommende samarbejdspartner.

 

Trin 12) Vær forberedt

Har du undersøgt markedet ordentligt? Det er ikke nok bare at sige ”det er aldrig set på markedet før og vil skabe total revolution”. Nej, for der er næsten ALTID nogen der har lavet noget lignende. Hvis ikke det samme, så noget der minder om. Så smid noget konkret på banen i stedet for at lev i drømmen om at alle vil finde din ide revolutionerende. Eks. Noget lignende med ”Jeg har igennem min markedsundersøgelse indtil videre fundet to konkurrenter der minder om, dog indeholder min ide noget, som der vil kunne laves bedre og mere effektivt og den vej igennem trække flere brugere til”. Jeg vil godt indrømme, at med Calendster, der fandt jeg absolut ingen direkte konkurrenter igennem de første 1,5 år, men i og med vi blev ved med at undersøge markedet og holde os opdateret kunne vi finde mange lignende sider løbende. Jeg glemmer aldrig en dag på vej til studie, hvor jeg faldt over et Amino indlæg med en side, som jeg til at starte med troede var nærmest en kopi af vores side. Jeg fløj ind i et aflukket klasselokale og gik straks i gang med at undersøge ALT om siden. Til min store lettelse var det langt fra hvad jeg frygtede. Til gengæld vidste jeg at der var andre der mindede om! Og det kommer til stor gavn. Så hold dig opdateret og sørg for at forbered dig godt med en markedsanalyse. Og hvis der er andre, så husk at konkurrence er sundt og det gælder om at gøre det bedre.

Trin 13) Sæt dig ind i tingene

Det kan godt være du ikke kender til programmeringssprog, eller ved hvad forskellen er på HTML, PHP eller CSS. Men så må du læse dig til det, så det ikke forbliver en by i Rusland! Hvis du brænder så meget for din idé, så er du også villig til at lære. Så gør dig selv den tjeneste at prøv at sæt dig ind i tingene. Jeg siger ikke at du efter en måned skal kunne programmere din egen side, men for din egen skyld og ikke mindst de samarbejdspartnere du søger, så læs og forstå. Det kan jo faktisk være, du pludselig finder det rigtig interessant. Jeg anede absolut ingenting om programmering og jeg kan stadig ikke kode en hjemmeside. Til gengæld fik jeg øjnene op for SEO og synes det var sindssygt spændende. Og jeg kan fortælle forskellen på HTML, PHP og CSS. Ja, jeg er ikke nogen haj, men det gør at jeg har en forståelse for, hvad jeg søger når jeg rent faktisk søger en programmør.

Trin 14) Vær specifik

Lav en konkret plan for, hvad din side skal indeholde. Lav et flowchart/sitemap. Altså et præcist ”kort” over hvad du forestiller dig din side skal indeholde. Eks. Hvad sker der når brugeren trykker på ”søg”, eller ”Log in”, eller ”Vis mere”. Skriv og tegn ALT ned du forestiller dig der skal ske. Skal brugeren kunne oprette billedalbums, uploade dokumenter, invitere venner, trække data osv.. Det gør det også nemmere for programmøren når han eller hun skal vurdere hvor meget arbejde der skal lægges i det. Så for din egen skyld, forbered dig godt og vær specifik.

 

Trin 15) Vær løsnings-orienteret

Som sagt, sæt dig ind i tingene. Vær på forkant og tænk ud over din egen idé. Vær klar til at ændre din idé og forme den til det der på sigt kan blive et rigtig godt produkt. Når programmøren spørger dig om noget, så nytter det ikke at du siger noget i retning med ”ehh, det ved jeg egentlig ikke”, eller ”tja, det kan godt være”. Du skal være løsningsorienteret og have gode ideer til at løse de problemer der må komme. For ja! Der kommer problemer og diskussioner om funktioner, udseende eller andet. Så det kan godt være du har en idé nu, men vær klar til at komme med forslag til forbedringer eller ændringer. Og lyt til din programmør. De er ofte dygtige og har højst sandsynligt siddet med hjemmesider før, så de ved ofte også bedre hvad brugerne kan lide end dig - måske :) 

Trin 16) Vær engageret

Erfaring siger, at de potentielle samarbejdspartnere investerer ligeså meget i personen som i projektet. Så gør dig selv den tjeneste, at vis du er engageret. Hvis du er genert, tilbageholden eller virker ligeglad, så se et par afsnit af Gordons Ramseys Kitchen Nightmares og se det som at han snakker til DIG og ikke de andre :) Smil, vær glad, udadvendt og generelt hav en åben og positiv indstilling – det kommer du længst med. Hvis dine kommende samarbejdspartnere kan lide din personlighed og kan se du brænder for det, kommer du længere end hvis du virker ligeglad. Det giver måske sig selv, men det er måske en vigtigere ressource end du selv tror.

 

Trin 17) Kom i gang

Kom i gang. Når du har styr på ovenstående, er der ikke andet for, end at komme i gang. Du tænker måske, at tidspunktet ikke er rigtigt eller at du liiige skal have overstået nogle andre ting først. Men faktum er, at hvis du tror nok på det, så har du også lysten til at gå i krig med det med det samme. Så forbered dig godt, tag dig sammen, hold fokus og stop med at drøm om det, så sker der aldrig noget.

 

Opsummering:

Ja, formålet med ovestående er ikke kun at sikre bedre forespørgsler på samarbejde mellem idémager og programmør i fremtiden, men også måske at kunne give nogle redskaber inden du eller I som idémager(e) kaster jer ud i projektet. Det er pisse hårdt! Og hvis I tror I kan sidde og læne jer tilbage og drikke hvidvin imens jeres programmør klarer jobbet, så er I galt på den. Så bliver det i hvert fald ikke en succes. Og dette er ikke kun en heads up til idémageren, men måske egentlig også programmøren. For ja, det er meget ”gratis” arbejde for programmøren, men hvis idémageren har gjort sit forarbejde ordentligt og er engageret nok – ja så er der i hvert fald mindst ligeså meget arbejde for ham eller hende også bliver hele arbejdsprocessen bedre for alle parter. Helt klart noget jeg selv har lært af til fremtiden.

Det er vigtigt for mig at pointere, at ovenstående selvfølgelig ikke er en form for konklusion på processen, men blot MINE tanker og erfaringer samlet i en lille guide – og formålet for mit vedkommende er, at hvis DU sidder derude med en idé du ikke kan slippe, ja så skal du bare vide at du KAN få den ført ud i verden, det eneste det kræver er sved, blod og tåre samt masser af ARBEJDE og DRIVE. Brænder du nok for det?? Så vil det også lykkedes for dig - ingen tvivl. Du skal bare ikke give op. Giv din idé noget tid, lad den vokse og modne – 14-20 dage efter – er du stadig ligeså tændt?? Ja? Så gå i krig og fuldfør skidtet. Og lad være med at lade dig gå på af modgang, for ja, der vil højst sandsynligt komme nedture, ligesom jeg smed penge ud af vinduet og efterfølgende blev brændt af, af flere programmører. Bliv F**king ved og lad være med at giv op! Du rejser dig jo også op igen efter du har fået et ordentlig spark i løgene, spørgsmålet er bare hvor hurtigt?! Vis at du vil bløde for din idé, så skal det nok smitte af på et tidspunkt. Vær tålmodig, ydmyg og forberedt! Hav styr på dit shit og vis at du allerede har arbejde og knoklet med det – så skal du nok få et samarbejde op at stå før eller siden. Også håber jeg du med ovenstående kan spare nogle nedture og få mere medgang end jeg har haft igennem processen. Jeg lærte det på den hårde måde, men det behøver du ikke nødvendigvis at gøre på samme måde.

Det var vidst det… Gå så ud og spark røv med jeres pisse fede ideer og få nogle kanon samarbejdsaftaler op at stå! Så skal Zuckerberg, Hr. Buch eller måske endda selveste mr. Thorborg nok ryste i bukserne på et tidspunkt – længe leve fuldkommen konkurrence :)

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jacob skriver Skriv dig op