Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
16 March 2011

Det er de fleste nu, der kender begrebet cms hjemmeside, men det er ikke alle, der ved, hvad et CMS (Content Management System) er. Lige for nylig har jeg læst en tråd på Amino, hvor der en af deltagerne, som tilbyder sit eget CMS, har fortalt, da han sagde til et webbureau, at han ikke arbejder med Joomla eller WordPress, så svarede webbureauet: ”Så er det ikke et CMS, du tilbyder.” Selv professionelle (i hvert fald grafikere) kender ret tit begrebet CMS meget overfladisk. Der er mange som tror, at det kun er open source systemer, som de hører om hele tiden, er CMS. Hvordan bestemmer man så om der er tale om et indholdsstyrings system eller ej? Grundlæggende princip bag et Content Management System ligger faktisk i selve navnet. Det er et system til at styre indholdet (tekster, billeder, videoer osv.) og brugere (tildelte rettigheder til forskellige brugere) på en hjemmeside igennem en brugergrænseflade (tit kaldt back-end). Formålet med et indholdsstyrings system er, at selv ikke-teknisk brugere skal kunne oprette/redigere et indhold på en hjemmeside. Det formål opnås ved brug af WYSIWYG editorer. Kunne man lære Microsoft Word, skal man også kunne betjene en WYSIWYG editor.

Et indholdsstyrings system kan sammenlignes med en motor, der driver hjemmesiden. Det er en kombination af en stor database, filsystem, og andre relaterede softwaremoduler, der anvendes til at gemme og senere hente store mængder af data.

Der kan være mange indbyggede funktioner i et indholdsstyrings system, afhængig af systemets specifik. Forskellige CMSer er lavet til forskellige formål, og det er altså forskellige opgaver de kan løse. Til mange store projekter, hvor der stilles meget specifikke krav, udvikles helt nye indholdsstyrings systemer, der bruges kun til disse projekter.

Mange PHP og ASP programmører kan udvikle sit eget indholdsstyrings system. Derfor er der lavet en grænseflade, hvor en ikke-teknisk bruger, som bliver bange, når han hører ordet HTML, kan oprette nye undersider, artikler evt. menu, billedgalleri, oploade mediefiler? Så er det tale om et CMS.

Du skal bare ikke tro, at CMS er en tryllestav, der vil gøre alt for dig. Niks. Det vil kun hjælpe dig til at gøre dit arbejde nemmere. Skal du kun oprette/redigere det basale indhold på hjemmesiden, så behøves du ikke ret meget teknisk viden, men har du ambitioner til at skabe en moderne, stærk og unik webside helt forfra, skal du i hvert fald lære grundlæggende web teknologier.

Gratis VS. kommercielle CMS

En CMS hjemmeside er sammensætning af mange komponenter (i forskellige CMS kaldes komponenter, plugins, moduler), der udfører sine specifikke funktioner. F.eks. kontakt formular, menu, billedgalleri, medie afspiller, er klodser, som tilsammen danner en CMS hjemmeside. Arbejdet med et indholdsstyrings system minder på en måde om Lego.

Indholdsstyrings systemer kan være både gratis (open source license, f.eks. GPL) og kommercielle. Om det gratis CMS eller kommercielt, siger det ikke noget om dets kvalitet. Alle CMSer har sine fordele og ulemper og hvert indholdsstyrings system er lavet til nogle bestemte formål, eller det kan være universalt. Men det er kun CMSets samfund, der har en bestemmende indflydelse på funktionaliteten af systemet. Der skal være interesser hos tredjepart programmører for at udvikle deres egne udvidelser, gratis eller for penge. I den forstand har Joomla, WordPres, Drupal og andre open source CMSer en fordel frem for mange kommercielle. Vil man tilbyde sit eget CMS, så skal man også have en god forklaring, hvorfor det er bedre end f.eks Joomla. Det kan eksempelvis være CMSets målretning. Skal du vælge et indholdsstyrings system, så tænk over de krav, du vil stille til systemet og tjek dets community, derefter skal du nok finde et passende CMS.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Nazar skriver Skriv dig op