Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Iværksætterblogs Anette Sand Selskabsomdannelse - hvad skal man vælge?

Selskabsomdannelse - hvad skal man vælge?

2.615 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
11 September 2007

Så vidt jeg ved, var Jysk Sengetøjslager et enkeltmandsfirma indtil Lars Larsen omdannede til A/S i 1989 med sine mange hundrede butikker. Det er tjekket at have et enkeltmandsfirma: Minimumkrav fra SKATs side, man tager fuldt ansvar for alt, og kortene kan holdes meget tæt ind til kroppen.

Men der kan jo være fordele ved at omdanne. Og i det tilfælde, at man skal bruge fremmed kapital ud over, hvad det er sjovt at låne i banken (det vil sige, så snart man skal bruge mere end til den almindelige kassekredit), så skal firmaet ikke længere være personligt ejet. I/S er noget f...... har skabt. Nej, måske ikke. Men I/S-ere skal pakkes ind i kontrakter, så det vil noget, for at sikre sig mod hinanden og alle eventualiteter. Så hellere er ApS. A Prøver Squ (igen), som ovennævnte hr. Larsen engang har sagt - og er vidt citeret for.

Der er ikke så mange krav til et anpartsselskab. Men dog flere end til et enkeltmandsfirma. Nye regler siger, at revision ikke er obligatorisk, men at skulle aflevere selvangivelse for selskabet og indsende officielt regnskab - som stadig skal være udført efter alle kunstens regler - er også en arbejdsopgave. Og ansvarspådragende. Så revisorerne bliver ikke arbejdsløse foreløbig. 125.000 kr. + lidt til advokat/revisor er, hvad man skal bruge. Og det kan de fleste enkeltmandsfirmaer som er going concern vel skaffe.

Med aktieselskaber stiller tingene sig lidt anderledes. Revision er obligatorisk, og det skal endda være en statsautoriseret og ikke registreret revisor = dyrere regninger. Der er større krav til bestyrelsen, som skal bestå af flere personer, som skal anmeldes som ansvarlige til Erhvervs- og selskabsstyrelsen. Og man ryger op i en højrere regnskabsklasse, det vil sige flere krav, mere administration. Og så skal den ansvarlige egenkapital være mindst ½ mio. kr. Det koster også mere at stifte. Især hvis man ikke kan bruge en standardkontrakt. Og det ville jeg jo aldrig kunne :-)

Udtrykket er lidt anderledes i aktieselskaberne. Ikke meget, det er bare en lille toning: Aktieselskabsdannelsen er lidt tungere, og en halv million formøbles ikke helt så let som anpartskapitalen. Der er næsten altid hard core rådgivere inde fra starten af eller som en del af bestyrelsen/netværket, og reminisenserne fra "mikroiværksætter-jeg-gør-det-hele-selv-perioden", som i hvert fald jeg har været grundigt igennem, er meget små.

Så er der en masse spændende muligheder omkring finansieringen: A-aktier, B-aktier, aktieoptioner, fantomaktier (som er netop: Ingenting og en promille af overskuddet som alternativ bonusordning). Altså mange muligheder for at skære kagen bedst muligt.

Uanset hvad valget falder på, vil det være naturligt at gøre det pr. 1.1.08, hvis grundlaget ellers er en enkeltmandsvirksomhed, fordi der kan ske en (foreløbig) skattefri omdannelse, hvis det sker præcist pr. denne dato. Eller 1.1.09, naturligvis, men så længe kan man jo ikke vente, hvis først vækstplanen er ved at være på plads.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Anette skriver Skriv dig op