Amino Ekspertblog

Her gæsteblogger eksperter om forskellige erhvervsrelaterede emner

PSD2 forbyder, at du lægger kortgebyret ud til dine kunder fra 1. januar 2018

Skrevet af:
26. oktober 2017 | 2.364 Visninger | 2 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Gæsteeksperten

Her gæsteblogger eksperter om forskellige erhvervsrelaterede emner

Blog indlægget er skrevet af Susan Kaae

Jeg har arbejdet med eCommerce siden 2000 og med online betalinger siden 2006, i stillinger med titler som Chief Product Officer/CPO, Sales Director, Commercial Director, Card & Payment Solution Manager, Product Manager, Head of Projects mf. i både Danmark og England.


Igennem de sidste 17 år har jeg, med andre ord, arbejdet med alle aspekter af produkt og forretningsudvikling indenfor området eHandel. Jeg har arbejdet for flere leverandører inden for Betalinger (Nets, Ekspres Bank, AltaPay & DIBS), hvilket har givet mig en stor faglig viden om online betalinger, samt en viden om “hvordan tingene fungerer” og “hvad tingene bør koste”. I dag driver jeg www.experteye.dk, hvor jeg giver uafhængig rådgivnig til webshops om betalingløsninger. 

Du har muligvis hørt tale om PDS2, men hvad er det egentlig og er der noget interessant i det for dig, der driver en webshop eller skal til at åbne en?

Hvad er PDS2?
PSD2 er en forkortelse af “Payment Service Directive 2” og er et EU direktiv, der blev vedtaget i 2015. Grunden til, at det er interessant lige nu er, at den deadline EU har sat for at få det implementeret i lokal lovgivning er 13. januar 2018. I Danmark har dette resulteret i at folketinget d. 8/6-2017 har stadfæstet en ny Lov om betalinger, som træder i kraft 1. januar 2018. Andre lande i Europa har enten allerede implementeret i deres lokale lovgivning eller er i fuld gang.

Hvad står der i PSD2, som er interessant for mig?

Den mest væsentlige nye regel er, at man ikke længere må lægge kortgebyr ud på privatkunder (såkaldt Surcharging) fra 1. januar, 2018. Dette gælder både i den fysiske verden og på internettet. Det er vigtigt at notere, at det KUN gælder privatkort - man må fortsat gerne opkræve kortgebyret fra firmakunder.

Dette forbud er implementeret i Lov om betalinger med følgende ord i § 121. Stk. 3.:

“Betalingsmodtageren må ikke opkræve gebyrer for anvendelse af betalingsinstrumenter, for hvilke interbankgebyrerne er reguleret i kapitel II i interbankgebyrforordningen, og for de betalingstjenester, på hvilke Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 260/2012 af 14. marts 2012 om tekniske og forretningsmæssige krav til kreditoverførsler og direkte debiteringer i euro og om ændring af forordning (EF) nr. 929/2009 finder anvendelse.” 

Hvad gør jeg så?

Du må ikke opkræve et kortgebyr, men du må fortsat gerne opkræve et administrationsgebyr, formidlingsgebyr, servicegebyr eller noget helt tredje, der passer til dig forretningsmodel, der må blot ikke være reference til kortgebyr og du skal selv opkræve det i prisen (ikke som i dag, hvor surcharging gebyret som oftest komme på helt over på betalingsmodulets side, hvor kortholder indtaster dine kortdetaljer). 

Derudover må du gerne give rabat på den eller de betalingsformer, som du foretrækker, at dine kunder betaler med. Så vil du gerne, at dine kunder betaler med Dankort kan du tilbyde en rabat ved denne betalingsform. Det er dog meget muligt, at du selv skal styre denne logik, dvs. at du skal spørge dine kunder hvilken betalingsform de vil bruge og derefter give dem rabatten i beløbet du sender videre til betalingsmodulet.

Der er ingen regler omkring faktura og andre former for betaling der IKKE er kortbetaling - her må du stadig gerne lægge gebyret ud på private kunder, indenfor de regler der ekisterer i dag.

 

Kommentarer

Jan Ole   den 26-10-2017 kl. 12:16

..."regel er, at man ikke længere må ligge kortgebyr ud på privatkunder..."

...du mener vel ...at man ikke længere må LÆGGE kortgebyr på...!??

Er kommentaren brugbar? 3 0
clauself   den 26-10-2017 kl. 17:22

Hej Jan Ole. Det gælder om at lave så mange sproglige fejl som muligt, så kan du prale med at du bruger din tid på væsentlige ting og ikke på at rette komma- og stavefejl ;-)

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: tretten + to =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Gæsteeksperten skriver


Hvem er Gæsteeksperten?

Gæsteeksperten er stedet hvor Amino inviterer eksperter til at blogge om forskellige spændende emner. Det kan være emner der enten er for "her og nu"-aktuelle eller "for små" til at have en dedikeret ekspertblog, eller det kan være eksperter der (endnu?) ikke har deres egen eksperblog på Amino.

Har du lyst til at læse flere gode blogindlæg af vores faste ekspertbloggere, så klik her.


Gæsteeksperten på Twitter

Hvis du vil have besked når Gæsteeksperten og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her:
 


Seneste kommentarer