Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Gæsteeksperten Sådan rammer du De 10 Magiske Iværksætter-minutter (også kaldet flow)

Sådan rammer du De 10 Magiske Iværksætter-minutter (også kaldet flow)

5,903 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
01 October 2013

For 87 år siden opfandt Poul Henningsen sin verdensberømte PH-lampe på en aften. Vil du gøre ham kunsten efter … eller i hvert fald blive bedre til at komme i den optimerede tilstand, hvor du arbejder mere inspireret, effektivt og med større glæde end ellers (fx i stedet for at sidde og stirre ud ad vinduet og bare ikke komme i gang)? 

En helt almindelig dag i 1926 fik opfinderen Poul Henningsen en opgave: Sørg for, at der kommer lys i hele Kæmpehallen (det nuværende Forum) på otte dage. Det handlede om 120 stk. 500 watt-lamper til en biludstilling. Henningsen sagde ja til opgaven og opfandt PH-lampen på en aften med præcis de skærmkurver, som bruges den dag i dag.

  

Slib kniven – styrk din faglighed

Anekdoten om PH (der hurtigt blev til myten om 'De 10 Magiske Minutter') er selvfølgelig historien om den geniale præstation, hvor koncentration, kreativitet – og mange, mange års forberedelse og kompetenceopbygning! – går op i en højere enhed. Og lad os lige holde fast i, at de fleste gode projekter, tekster, produkter og ydelser selvfølgelig ikke bliver lavet på den måde. De ser tværtimod dagens lys midt i et kaos af alle mulige andre arbejdsopgaver og forstyrrelser og ved, at du som iværksætter laver om, prøver nyt og laver om igen, indtil dimsen, varen, din ydelse, salgstekst osv. er, som den skal være. 

Ergo handler din evne til at skabe og få nye (geniale) ideer i høj grad om at holde fast i både din tålmodighed, arbejdsroen og i din evne til at skelne skidt fra kanel: Altså ikke mindst om din konkrete faglige viden, kunnen, øvelse, research og dømmekraft (og det netværk af eksperter, som du har adgang til!).

  

Øv dig i 'De 10 Magiske Minutter'

Men kan du så overhovedet bruge historien om PH-lampen til noget som helst? Ja, det mener jeg: Du kan bruge historien til at sigte efter en bestemt mental tilstand, når du arbejder med både dine rutineopgaver og med ideer og projekter af mere eller mindre original karakter: en tilstand med fuldt fokus, koncentration, indlæring og fordybelse – den tilstand, man i gamle dage kaldte inspiration og i dag på godt dansk benævner flow.

Og der er intet som helst mystisk ved flow-tilstanden. Næ, du kan faktisk gøre en hel del selv for at nærme dig tilstanden, når du arbejder, samarbejder, skriver og lever i det hele taget: 

 

 

 

 

Balancer din udfordring og dine kompetencer

Kurven er udviklet af ophavsmanden til flow-teorien, den ungarsk-amerikanske forsker Mihaly Csikszentmihalyi. Den viser, hvordan du først og fremmest skal sørge for at tilrettelægge dine forskellige arbejdsopgaver, så de passer til dine kompetencer og dit faglige niveau: Er opgaven alt for svær, føler du dig nemt presset og havner måske i stress-zonen (A3). Er din opgave omvendt for let, ender du måske med aldrig rigtigt at få taget hul på tingene, går rundt om den varme grød, leverer et halvdårligt færdigt resultat osv. (A2, Apati- eller kedsomhedszonen). 

 

Skab et passende pres – og arbejd effektivt og lykkeligt

Keder du dig, så hæv overlæggeren, fx ved at løse dine arbejdsopgaver eller dit projekt på en ny måde. Tilføj et nyt og fremmed aspekt: Sæt dig ind i noget nyt og svært; prøv en anden grundform; tag en idé fra en anden branche og lav den om, så den passer til din virksomhed eller ydelse; tænk din virksomhed eller dit projekt fra en anden indehavers/iværksætters synsvinkel; lav et interview med en kunde og brug hendes behov som afsæt for videreudviklingen af din vare eller dit nyhedsbrev osv.

Eller sørg simpelthen for, at der er en deadline for opgaven (og opbryd større opgaver i delmål med midlertidige tidsfrister). 

Kort sagt handler flow, både i dine rutineopgaver, og når du tilstræber de 'De 10 Magiske Iværksætter-minutter', i høj grad om balance – om at du anstrenger dig og presser dig selv passende. Flow er en optimeret tilstand og kræver en hel del energi. Du må tage ejerskab for opgaven og forsøge at være indre motiveret for den.

Til gengæld opnår du en tilstand med høj ydeevne, læring og let flydende lykke, mens du knokler og måske finder på noget genialt. God fornøjelse. 

 

Få mere flow i dit arbejde

Ønsker du mere flow i dine forskellige opgaver og projekter, skal du gå efter de her seks ting. Flow-aktiviteter

• har passende, klare og meningsgivende mål

• har regler, som kræver indlæring af færdigheder

• giver mulighed for at opdage og lære noget nyt

• giver feedback (ikke-ydmygende)

• gør egen indflydelse og styring mulig

• adskiller sig fra den almindelige hverdag.

 

Bearbejdet efter Mihaly Csikszentmihalyi.

Kilde: Bo Skjoldborg: ‘Flowskrivning – vejen til flydende skriveprocesser’.

 

P.S.: Og så skal jeg måske lige foregribe de af jer, der kunne have lyst til at indvende, at I altså får de bedste ideer, når I går en tur, slår græs, maler hus eller løber en tur. Den oplevelse er ikke i modstrid med flowtilstanden: Det sker, fordi løb, gåture, græsslåning osv. i sig selv ofte fører til et flow. Du koncentrerer dig om noget andet end projektet – og vupti bliver der plads til, at underbevidstheden kan poppe op med noget nyt og skævt. Fordi du slap den bevidste, analyserende tilgang til dit hovedprojekt i nogle minutter.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Gæsteeksperten skriver Skriv dig op