Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Gæsteeksperten Hvordan går du fra lønslave til succesfuld iværksætter?

Hvordan går du fra lønslave til succesfuld iværksætter?

5.116 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
07 September 2012

Som iværksætter bliver jeg ofte stillet spørgsmålet ”Hvordan gik du fra at være lønmodtager til at blive selvstændig?” Herefter følger ofte ”Kan du leve af det?” eller ”Er det ikke usikkert?”. Én gang for alle vil jeg gerne give mit svar til de idérige og håbefulde mennesker, som overvejer at kaste sig ud i livet som iværksætter.

Jeg startede min første virksomhed tilbage i 2003. Jeg var dengang en intetanende 19-årig, der sprang hovedkuls ud i iværksætteriet sammen med en gymnasieven. Efter gymnasiet overvejede jeg slet ikke, at man kunne leve af sine egne idéer, og tog en uddannelse som ingeniør. Efterfølgende fik jeg fast job, men røvkedede mig og sagde op - midt i finanskrisen. I dag har jeg startet omkring 10 virksomheder.

Hvad er det værste der kan ske?

Jeg oplever, at folk ser en uhyggelig stor kløft mellem det sikre liv som lønmodtager og det farlige cowboy-liv som iværksætter. Og jeg forstår dem godt - især hvis man allerede har slået sig ned med hus, bil og børn, der skal passes og forsørges.

Inden jeg sagde min stilling op, spurgte jeg mig selv: Hvad er det værste der kan ske?

Svaret var såre simpelt: At jeg ingen penge ville tjene.

...og det virkede ikke just skræmmende. Hvorfor?

Man kan leve længe uden at tjene penge.

I Danmark fyldes kløften op med overførselsindkomst, a-kasse og hvad vi ellers har af sociale sikkerhedsnet. Jeg fandt hurtigt ud af, at hvis jeg meldte mig ledig, så ville jeg få mellem 8.000 og 12.000 kroner hver måned for ikke at lave noget.

Skulle alt glippe, er der to fantastiske alternativer til at holde hjulene i gang:

1) begynd at gå med aviser eller

2) start på en uddannelse og betragt SU’en som statens iværksætterstøtte.

Jeg var ikke i tvivl - jeg kunne nemt leve med det værste alternativ og sagde op dagen efter.

4 gode råd

Siden har jeg startet en række virksomheder - nogle af dem er gået godt, nogle går okay og andre er floppet. Uanset har jeg lært noget hver gang, som jeg kan bruge i mit næste projekt eller give videre til folk som dig. Vil du gerne ud af lønslaveriet? Godt så:

1) Se muligheder

Hvis du har en idé, er det den du skal jagte. Hvis du bare er en lille smule intelligent skal det nok lykkes. Måske ikke med det første projekt, men bliv ved med at prøve. Du må ikke blive slået ud af fiaskoer, men du skal lære noget af dem og så komme hurtigt videre. Tænk på at nogle af de bedste iværksættere har haft kæmpe fiaskoer inden de nåede succesen.

2) Find det rigtige team

Den rigtige idé udgør 20% af succesen - et godt team er 80%! Sørg for at sætte et hold som har alle kernekompetencer fra starten. I mine virksomheder har jeg altid haft brug for forretningsudvikling og programmeringskræfter - så kunne vi faktisk alt det vi skulle, for at trække virksomheden frem til driftsoverskud eller mulige investorer.

Naturligvis skal det også spille socialt og personlighedsmæssigt. Min erfaring siger mig, at hvis du har en dårlig fornemmelse med nogen – så lad være!

3) Vær frygtløs

Jeg har hørt rigtig mange undskyldninger og bekymringer, som bremser folk i at starte noget op. Men du skal turde at hoppe ud i det. Ideelt set er man jubeloptimist og de vigtigste egenskaber for en iværksætter er gåpåmod og frygtløshed. Selvom familien ikke er der med opbakning i starten, skal de nok få øjnene op, når det lykkes for dig. Alliér dig i mellemtiden med ligesindede iværksættere, som kan give gode råd og sparring.

4) Byg dit netværk

Noget af det vigtigste når du starter din virksomhed er at bygge dit netværk. For mig startede det alt sammen på Amino - og efter lidt tid, i den virkelige verden via deltagelse i StartupWeekend i Aarhus og AminoTastic. Desuden kan du finde mange muligheder og gode kontakter ved at komme ind i iværksættermiljøerne, for eksempel gennem fælleskontorerne i både Aarhus og København. Jeg har selv haft stor glæde af StartupCity (Århus), The Hub og GeekHouse (København).

Find ligeledes ud af hvad der sker i din branche og hvad andre gør. Jeg bruger TrendsOnline og Arctic Startup, som skriver om de nyeste virksomheder inden for online handel og teknologi i Danmark og Skandinavien. Her finder du ud af hvilke mennesker der står bag, og hvordan de er startet op.

Og kom så i gang!

Er du iværksætter? Hvordan har din overgang til iværksætterlivet været? Har du gode tips til andre, som gerne vil springe ud i det at starte selv?

Overvejer du at blive iværksætter? Hvad holder dig tilbage?

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Gæsteeksperten skriver Skriv dig op