Carlsbergs engelske marketingfolk havde udtænkt et PR-stunt af typen, der ikke kunne gå galt: En kampagne, hvor man en søndag ville have en kupon i en stor, landsdækkende formiddagsavis, som skulle have værdien af en gratis fadøl på enhver pub, der solgte Carlsberg.
Alt begyndte fint for Carlsberg, der også i Danmark fik presse på deres stunt om at uddele gratis øl. (Selvfølgelig gjorde de det, for historier om gratis øl passer perfekt ind i afdelingen for spøjse petit-historier, både i netaviser og de trykte aviser).
Altså havde de udsigt til et stunt, der selvfølgelig ville koste noget på tabt omsætning i pubberne, men ville give massiv eksponering i The Sun, som man havde valgt som samarbejdspartner, samt i de andre medier, både i UK og udenlands, som ville dække historien redaktionelt. Oveni ville kampagnen give goodwill hos pubberne, fordi den ville være med til at trække kunder i butikken.
En ren win-win-win situation., så det ud til det.
Men der var en enkelt fejl i planen. Nogle hos Carlsberg, deres reklamebureau, eller hvem der nu har fundet på kampagnen havde ikke gjort deres research ordentligt.
Carlsbergs største sportssponsorat sidder nemlig foran på trøjerne hos det engelske fodboldhold Liverpool FC. Uden at kende detaljerne i Carlsbergs markedsføringsstrategi kan det også meget vel være det største sponsorat de overhovedet har. Her er problemet for ovennævnte kampagne.
Siden Hillsborough-katastrofen i 1989, der kostede 96 Liverpool-fans livet, har The Sun virkelig været ugleset i Liverpool by. Forhadt er nok et bedre ord. For nærmere detaljer om Hillsborough og de stærke følelser mod The Sun, læs ”Øl, aviser og følelser” på min Fra sofaen-blog.
Da det gik op for folk i Liverpool, hvad Carlsberg var i gang med, begyndte protesterne. Avisen Liverpool Echo kaldte kampagnen ”Probably the worst idea in the world”, samtidig med at Carlsberg blev bombarderet med klager fra Liverpool-fans verden over. Et nemt og dyrt PR-stunt var ved at gå helt galt.
Carlsberg endte med at aflyse kampagnen, og den danske marketingsdirektør måtte i pressen og prøve at redde stumperne. Til TV2 udtalte Keld Strudal: ”Vi undskylder og stopper nu kampagnen”, Til Liverpool Echo uddybede han, kaldte initiativet for naivt og fortalte, at de stoppede det efter en global reaktion, hvori han alene modtog over 250 mails og 200 breve.
Når man ikke har helt styr på sagerne, kan sådan en sikker win-win-win situation ende med en ordentlig bule i PR-lampen, en forringet effekt af sit største sportssponsorat og formentlig nogle udgifter til The Sun og pubejerne, som havde fået stillet en kampagne i udsigt.