Amino Ekspertblog

Ekspertblogger om forretningsudvikling med hjertet

Er du blokeret eller i process?

Skrevet af:
4. august 2010 | 2.976 Visninger | 3 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Eva Gøttrup, Businessudvikler

Ekspertblogger om forretningsudvikling med hjertet

Har du kreativ blokering eller er din kreative process i en inkubationsfase?
Oplever du indimellem, at du er midt i et kreativt projekt, og pludselig går i stå? Der kommer bare ikke flere idéer. Du vrider din hjerne, men du kommer ikke videre.

Husk at der er vigtige perioder i den kreative process, som man kan kalde inkubationstid. Perioder, hvor kreativiteten arbejder videre i underbevidstheden. Her foregår en process, som sikkert vil kunne drive dit projekt fremad. Giv dig selv lov til at have perioder, hvor idéerne får lov at vokse i baghovedet, mens du slapper af, og laver andre ting. Men mærk efter i din krop hvad der sker. Har du det godt, er du afslappet, føler du dig ubekymret og sikker på, at løsningerne nok skal dukke op, uden at blive forceret frem?

Er du derimod anspændt, drænet for energi, bekymret, har problemer med maven, søvnbesvær og andre ubehageligheder er du måske ramt af en kreativ blokering. Det kan ske på alle stadier af et kreativt projekt, og gør det umuligt at få nye idéer, eller at vurdere og vælge mellem de idéer du allerede har at arbejde med.

Der kan være mange grunde til, at man bliver kreativt blokeret. Her er nogle bud:

Stress
Der er ikke noget som stress, der kan få en til at holde fast i vanetænkning. Lær at bede om bedre tid, lær at planlægge din tid bedre, lær at få struktur på din dag, så du ikke bliver overmanet af stress.
 
Afbrydelser
Prøv at få arbejdsro, når du skal tænke kreativt. Hvis du sidder et sted, hvor du hele tiden skal tage telefoner, eller bliver afbrudt konstant af kolleger, der lige skal have dig til at gøre eller hjælpe med det ene eller det andet, kan det være rigtig svært at tænke nyt. Det kan være vigtigt at afsætte tid og rum, og måske endda gå væk fra de forstyrrende elementer, når du er i den kreative process.

For stramme deadlines
Kreativitet tager tid. At du en gang fik en holdbar idé på 10 sekunder, betyder ikke at du kan få det hver gang. Lær at melde ud til dine samarbejdspartnere, at du har brug for tid.

Følelsesmæssige bekymringer
Det er svært at løbe fra det, hvis du er ramt af følelsesmæssige katastrofer, men prøv alligevel at læg dine sorger fra dig mens du arbejder. Giv følelserne fuld opmærksomhed når de kommer over dig, græd ud, ras af, og læg dem så fra dig, f.eks. op på en mental hylde.

Mangel på inspiration
Søg og find inspirationen, gerne ad andre kanaler end du plejer.

Angst for at fejle
Husk at du er unik, og din tilgang til verden er din alene. Fejler du aldrig, er det fordi du er for forsigtig, og så kommer der heller ikke nogen banebrydende idéer.

Angst for ikke at kunne leve op til egne og andres forventninger
Pludselig succes kan godt slå en kreativ ud af banen. Hvis et projekt tidligt i en karriere bliver udråbt til noget genialt, kan det være et kæmpe press at føle, at man skal leve op til sit allerbedste, på et tidspunkt, hvor man hverken har erfaring eller faglig ballast til at gøre det. Det kræver hårdt arbejde og sikkert masser af fejlskud at nå det samme niveau.

Urimelig kritik
Hvis du har hårde dommere omkring dig, så prøv at holde dine idéer i process for dig selv, indtil du føler dig parat til at møde kritik. Omgiv dig desuden med folk, der tror på dig og støtter dig.

Indgroede vaner
Bryd dine vaner, gør noget nyt. Spis noget nyt, tal med nogle mennesker du ikke plejer, indret dig på en anden måde, overrask dig selv og dine nærmeste.

Samme måde at angribe et kreativt projekt på hver gang
Samme måde at angribe et projekt på, giver samme type løsninger, så selvom en metode har virket rigtig godt i en periode, er det måske på tide at finde en ny måde at angribe dine projekter på.

Denne blog vil beskæftige sig med kreativitet bredt betragtet. Jeg har allerede i en periode skrevet en blog der hedder Kreativitet og personlig udvikling - Om passion, kreativitet, design og stil. Til daglig er jeg selvstændig Art Director og grafisk designer. Jeg rådgiver også gerne om kreativitet.

Jeg er stolt af, at Martin Thorborg har bedt mig skrive en expertblog på Amino. Emnet er principielt det samme, jeg håber at kunne bidrage med brugbare indlæg for andre iværksættere. Nogle af jer kender mig allerede, da en del af mine læsere har fundet mig gennem Amino. Jeg er glad for, at så mange kigger forbi.

Læs også


Kommentarer

Entusiasten   den 04-08-2010 kl. 22:35

Kære Eva

Dejligt indlæg - er helt sikkert selv udsat for en blokering lige nu. Nogle gange har man altså også bare brug for at rydde op i sine egne forventninger til sig selv...

Mit 8 ugers eksperiment er helt sikkert her på dag 24 inde i en blokering, hvor jeg ikke kan se skoven for bare træer.

Men interessant læsning - tak for det.

er du nysgerrig i relation til 8 ugers eksperimentet, kan du læse mere her: lotte-bliddal.dk/.../angsten-og-eksperimentet

Kærlig hilsen

Lotte

Er kommentaren brugbar? 0 0
Eva Gøttrup   den 04-08-2010 kl. 23:05

Det lyder ellers som et virkelig grænseoverskridende og ud af boksen projekt du har gang i. Hatten af for det, og held og lykke. Træk vejret og nyd dine sejre.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Entusiasten   den 04-08-2010 kl. 23:06

... og forresten Eva, inspireret af dit blogindlæg fik jeg lavet mit eget indlæg, så lige nu skylder jeg dig big time ;-)

Er kommentaren brugbar? 0 0
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: elleve + fire =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Eva skriver


3 ting til at få din forretning på skinner
 
Der er primært tre ting, du skal have styr på, for at få succes med din forretning. Hvad de tre ting er, giver jeg dig svaret på i min mini E-bog: 3 nøgler til at få din forretning på skinner – som jeg selv bruger hver dag.
 

Seneste kommentarer


Eva på Twitter

Hvis du vil have besked når Eva og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her: