Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Mogens Nørgaard fra Miracle A/S Skræmmende vinkel på udviklingen i Danmark: Det er (os) små mod de (private og offentlige) store...

Skræmmende vinkel på udviklingen i Danmark: Det er (os) små mod de (private og offentlige) store...

7,576 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
08 May 2014

BLUF: Borgerlige regeringer har støttet store private bikse, socialistiske regeringer har støttet store offentlige bikse, og begge grupper er ligeglade med de små, private bikse.

(BLUF: Bottom Line Up Front).

Forleden var der et fantastisk interview i Politikens debatsektion:

http://politiken.dk/debat/debatindlaeg/ECE2203567/socialforsker-bekaemp-uligheden-med-flere-fiskehandlere-og-opfindere/

hvor Martin Munk, socialforsker, redegjorde for hans (nyfundne - som i: lynet slog ned!) syn på udviklingen i Danmark.

Jeg synes han har fat i noget her.

Vi har jo alle undret os over, hvordan der kan komme flere og flere mystiske kontrol- og registreringssystemer og love og regler fra det offentlige, som selv mikro- og nano-bikse skal overholde til punkt og prikke.

Vi har alle undret os over, at skatter og afgifter er så høje, også for de små bikse.

Vi har alle undret os over, at ingen gider tage sig af det, selvom de sniksnakker om iværksætteri, vækst, innovation og alt det andet hejs.

Vi har alle undret os over, at der bare ingen tolerance eller forståelse er for de små bikse, der immervæk står for rigtigt mange arbejdspladser, også for dem uden uddannelse, også for dem uden erhvervserfaring...

De kan højst, i skiftende regeringer, lave store, centrale fonde og andre rædselsvækkende dimser, med masser af bureaukrati, som ingen kan anvende i praksis.

Munks konklusion er sublim humor, hvis man er til den slags, og kan minde om Henrik Dahls, når den er bedst:

Du har tre valg i Dagens Danmark:

Valg nr. 1: Du kan tage en videregående uddannelse og få arbejde i en stor privat biks.

Valg nr. 2: Du kan tage en videregående uddannelse og få arbejde i en stor offentlig biks.

Valg nr. 3: Du kan gå på understøttelse.

I øvrigt: En ting jeg virkelig godt kan lide ved nogle af de tunge iværksættere herhjemme er, at de er med til at skabe jobs til almindelige mennesker:

JustEat, Crazy Daisy, Joe & The Juice, Send24, Aarstiderne osv - alle skaber de jobs til folk, der bare gerne vil arbejde og være behøvet af nogen, men ikke kan eller vil gå i skole i 42 år for at gennemføre en mærkelig kombiuddannelse uden værdi, men med 80% ævl om SOL (strategi, organisation, ledelse) i stedet for egentlig læring :-).

Dog skal disse iværksættere (jesper Buch, Kasper Basse, Morten Lund...) være opmærksomme på min tommelfingerregel for startup'ere:

Så længe du kæmper for at få biksen i gang er du en helt, en iværksætter, en ildsjæl, en .... alt muligt godt!

Men HVIS - Gud Nåde og Trøste Dig - du lykkes med din idé, får en masse ansatte, og værst af alt tjener gode penge... SÅ skifter tonen, og du ses som en, der har sit på det tørre, udnytter fradrag, tager på kvindelige ansatte og holder ferie året rundt.

Hvad Munk fik mig til at indse er, at den holdning deles af både ansatte i store private og offentlige bikse. 

Fra begge lejre hører man ofte det forfærdelige udtryk "Snup en tudekiks", når nogen prøver at gøre opmærksom på problemerne - et udtryk, der repræsenterer endnu en variant over Janteloven i mine øjne.

Jeg har f.eks. et par gange haft nogle snakke om Danmarks økonomi og fremtid med en gut, der er uddannet økonom og har et særdeles vellønnet job i et superministerium.

Han mener jo ikke det står så ringe til endda for Danmark, for BNP og andre store tal ser rigtigt gode ud.

Mit svar har været, at tallene er gode, men der er bare ingen jobs at få.

Så stopper vi normalt dér og drikker en øl eller to.

Nogenlunde det samme sker, når jeg taler med folk fra store private bikse a la Novo, Carlsberg og Danske Bank.

De kører alle efter devisen "Arhhh, SÅ slemt er det jo ikke. Det går jo meget godt. Du overdriver vist som sædvanligt. Det skal nok gå altsammen...".

Det ER da sjovt, at folk, der sidder inde i maven på de store private og offentlige elefanter, alle til hobe mener, at græsset og dets rødder nok skal klare sig og trives og nyde masser af solskin, uanset hvor meget de bliver trampet på af elefanter, ikke?

Som Munk så rigtigt siger: Det her har ikke en skid med politik at gøre - det er bare nogle iagttagelser.

Jeg har prøvet et par dage at læse nyheder om politik, MF'ernes udtalelser, EU-pjank og andet med Munks briller, og det ser ud til, at han har en pointe:

Højrefløjen (og fagforeningerne) ævler om energiafgiften, som hjælper nogle få, store bikse, og vil "have gang i væksten".

Venstrefløjen (det inkluderer nu om dage Dansk Fjolleparti, sjovt nok) vil have mere offentlig kontrol, flere ansatte i det offentlige, mere magt til det offentlige - og ingen snakker om noget så interessant som at få almindelige mennesker i arbejde.

Det skal blive interessant at se, om nogen overhovedet gider at høre på ham - han taler jo begge fløje imod, og så er der vel ikke :-).

Omvendt: når man i følge The Economist skal regne med, at 44% af jobs kan erstattes af robotter i de næste 20 år (37% i Danmark), så kan det være, at flere kommer i tanke om vigtigheden af små bikse - specielt når folk fra Munks kategori 1 og 2 ryger ned i 3!

Lad mig høre, hvad I tænker om Munks Danmarksbillede.

Mvh Mogens

Hvor mange stjerner giver du? :
Vær den første til af få Mogens blogindlæg Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere