Amino Ekspertblog

Når jeg bliver diktator ...

Hvornår holder man op med at være en helt og bliver en led, rig satan, der bare skal punge ud?

26. oktober 2011 | 2.339 Visninger | 4 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Mogens Nørgaard fra Miracle A/S

Når jeg bliver diktator ...

Den her klumme kommer på et tidspunkt i den trykte udgave af Computerworld, som ingen læser mere, og udkommer meget sjældent. De burde nu også holde op med det pjat og gå 100% elektrisk...

Men jeg tænkte, at den kunne være interessant for Amino.dk-folket.... specielt nød jeg indsparket fra Daredo-personen (linket er længere nede i min klumme). Det skal I nyde :-).

Here goes....

==================================

I USA skabes nye stillinger i små, nye virksomheder. Jeg så nogle tal for det forleden - ud af 40 millioner nye arbejdspladser i en bestemt periode (måske 1995 til 2005?) blev de 40 millioner lavet i de små startups. Noget i den stil.

Mon ikke vore hjemlige forhold minder lidt om disse, blot kraftigt nedskaleret?

Det er ikke kæmpefirmaerne, der skaber NYE arbejdspladser. De har til gengæld en masse fede, sikre jobs over en lang årrække. Ligesom det offentlige, omend det kan være svært for private bikse at matche løn- og arbejdsforhold i det offentlige.

Jeg læste forleden et interview med Bill Clinton i Financial Times, hvor han sagde, at det er networking og samarbejde, der skaber jobs.

Mon det ikke også er sådan i Danmark?

Så man skulle tro, at alle de offentligt betalte initiativer for at hjælpe iværksættere igang er en god ting.

Men nej. 

Joh, der skabes en masse aktiviteter i de offentlige instanser. 

En masse (offentligt betalte) rådgivere giver gode råd. Typisk uden selv nogensinde at have startet noget op selv.

De håbefulde iværksættere tvinges til at lave forretningsplaner, budgetter, visioner, strategier, målsætninger, værdier og SWOT-analyser.

Og der arrangeres en lang række inspirationsforedrag fra sådan nogle som mig, og nogle gange endda værre end dét (coaches og idrætsfolk og den slags, I ved...).

Disse omfavnende, velmente og langvarige forløb har samme effekt som en akademisk uddannelse: Man tør simpelthen ikke springe ud og tage chancen bagefter.

Thi uanset hvor mange fantastiske businessplaner og budgetter man laver, så kan man ikke mindske risikoen: Før eller siden skal man - groft sagt - foretage følgende handlinger:

1. Sætte alt på spil - huset (hvis man har et sådant), familien, opsparingen, det nuværende job, ens gode ry og rygte... ALT. Måske kan man få den kendte kredit i banken mod sikkerhed i alt, hvad man ejer og har. Måske ikke.
2. Forsøge at sælge noget til nogen, der vil betale penge for det. 
3. Opdage, at businessplanen og budgettet og det man vil sælge ikke passer på virkeligheden. Fantasien var din (og de fantastiske rådgiveres), ikke kundens.
4. Ændre på alle forudsætninger og næsten begynde forfra.
5. Lykkes med forehavendet - eller gå til 1.

Den slags bindegale, utraditionelle, asymmetriske, famlende-i-blinde, risikofyldte, mange-timer-om-ugen-forløb er jo ikke liiiige det, som offentlige DJØF'ere og akademikere gør sig mest i, endsige belønnes for på de højeste læreanstalter.

Med andre ord: Staten skal holde sig LANGT væk fra startups. De dræber idéer og dræner energi og suger selv al kraften til sig, så de bliver federe: http://daredo.tumblr.com/post/11435533375

Det er også supervigtigt, at man ikke aner noget om, hvor meget pjat og tant og fjas vore søde og rare skatteædere kan finde på at bruge vores tid på, hvis man er så dum at starte noget op.

Hvad med affaldsafgift på 1000 kr om måneden selvom man ikke smider noget ud (viden-bikse smider typisk ikke så meget ud som en grisefarm eller en fabrik)? 

Elregninger, hvor 25% af den er el og resten er fjolleafgifter, fordi DONG investerer i bevidst elendige og dumme investeringer? 

90+ surveys fra Danmarks Statistik om året om alt muligt man alligevel ikke kan forudsige (og bødestraf, hvis man ikke besvarer ubesvarlige spørgsmål til tiden?

SKAT/STASI er en historie for sig - det er faktisk ubeskriveligt.

Så er der arbejdstilsynet, som ENTEN koncentrerer sig om det psykiske ELLER det fysiske arbejdsmiljø, afhængig af årstallet. Sidste gang de kom væltende sagde jeg til dem, at man vel kun kunne kom til skade i Miracle, hvis man skar sig på et stykke papir? "Man kan også skære sig i sjælen", svarede han hurtigt. "Ah, det er det psykiske i år igen?", spurgte jeg. "Præcist", svarede han. Som iøvrigt altid arbejder hjemmefra, fordi han ikke kan holde storrummene i Arbejdstilsynet ud. 

Og endelig skal man være forberedt på følgende: Som startup'er, entreprenør, iværksætter... er man en helt, man er fremtiden, man er fantastisk.

Men HVIS man skulle lykkes, dvs. får biksen til at vokse, skaber langvarige  og mange arbejdspladser, osv. - så er man en psykopatisk, pædofil, blodsugende direktør, der kan og bør beskattes på stadigt flere måder. 

Indtil Ole Sohn eller en af de nye teenage-ministre kan ekspropriere virksomheden.

Bonus-info: Socialister kan ikke lide små bikse, fordi de ikke kan nationaliseres/eksproprieres . Derfor synes de, det er superfint at belaste små bikse a la håndværkere med stadigt flere trusler, bøder, kontroller og tvungne rapporteringer. Derfor elsker de centralt styrede kæmpebikse med mange lag og bureakrati, som nemt kan nationaliseres. For at undgå deres dødskys (og dermed virksomhedens død) bør man holde sig under radaren. Ingen har kunnet fortælle mig, hvornår man skifter fra at være en helt/entreprenør/iværksætter og bliver Den Forfærdelige. Men det må ske ved omkring 20 ansatte efter, hvad jeg kan se. Eller måske 42.

==================================

Mvh MogensLæs også


Kommentarer

Stig Brandt  den 26-10-2011 kl. 08:54

Endnu et godt indlæg, der rammer spot on.

Jeg har mødt rigtig mange af de velmenende rådgivere, der simpelthen spilder ens tid, det er pinligt.

Nej der er brug for praktiske ressourcer(admin.

Selvom dette indlæg er uhyre vigtigt, er jeg bange for at det ikke trænger igennem, idet Danmark ligger fint på listen over iværktsætter kultur, pga. at det kun tager 5. minutter at oprette et firma, men det tager til gengæld flere liv at sætte sig ind i reglerne, administrationen, indberetningerne o.s.v.

Spar derfor alle rådgiverne og giv pengene til iværksætterne, igennem "ingen regler" eller "simplificerede regler" de første 3 år eller op til 5 medarbejdere.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Klaus Even Enevoldsen  den 27-10-2011 kl. 06:32

Hej

Tak for et dejligt provokerende indlæg. :-)

Jeg faldt over det med de 40 millioner nye stillinger fra start-ups og ingen i etablerede virksomheder i Stephen Dennings "The Leader's Guide to Radical Management".

www.nytimes.com/.../04friedman.html

Here’s my fun fact for the day, provided courtesy of Robert Litan, who directs research at the Kauffman Foundation, which specializes in promoting innovation in America: "Between 1980 and 2005, virtually all net new jobs created in the U.S. were created by firms that were 5 years old or less," said Litan. "That is about 40 million jobs. That means the established firms created no new net jobs during that period."

Mvh Klaus Even Enevoldsen

Er kommentaren brugbar? 0 0
Mogens Langballe Nørgaard  den 27-10-2011 kl. 07:54

Ahhh. Du er en Guttermand, Klaus. Jeg kunne ikke finde citatet i The Economist, og derfor kunne jeg heller ikke finde det, som de refererede til. Supergodt.

Fun Fact # 2: Der er i de sidste 10-20 år (igen kan jeg ikke huske det præcist) blevet skabt 40 millioner nye arbejdspladser i Texas. Uanset, hvad Politiken og dens mentalt ligesindede synes om diverse amerikanske politikere og præsidenter, så har George W. Bush ledet staten i to perioder, dvs. i alt otte år, og derefter har Rick Perry ledet den, og i deres tid har staten Texas overhalet hele bundtet og er blevet det nye vækstlokomotiv i USA. En pokkers masse firmaer flytter deres hovedkvarter derned i disse år, bl.a. fordi de ikke har firmaskat, og fordi det er et venligt forretningsklima.

Generelt skabes der noget de steder på kloden, hvor to ting er velkomne: Fremmede og Kapitalisme. Vi har det ikke så godt med de to ting her i landet, mens de har det fint med de to ting i f.eks. Sverige, London, Berlin, Canada og flere steder i USA....

Mvh Mogens

Er kommentaren brugbar? 0 0
Jeanett Kjer  den 27-10-2011 kl. 08:39

Hvor er det godt dit indlæg, Mogens og jeg er helt enig med Stig: giv os iværksættere en periode på 1-3 år, hvor vi ikke er belastet med skat, momsafregning og lad os "puste liv i dyret" så vi kan begynde at tjene penge og få råd til at ansætte en bogholder/administrativ, så vi kan bruge tid og kræfter på entrepreneurship, det kreative, som er det vi er gode til og som er det samfundet har brug for.

Bedste hilsner

Jeanett

Er kommentaren brugbar? 0 0
 

Navigation


Få besked når Mogens skriver


Diktatoren

Besøg diktatorens fabrik - klik her


Mogens på Twitter

Hvis du vil have besked når Mogens og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her: