Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Jonathan Bräuner Delfs Derfor skal du skyde video i højformat

Derfor skal du skyde video i højformat

1,815 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
19 October 2023

YouTubere og influencere har fanget det. Højformatet på sociale medier.  

Mange små og store brands halter bagefter. Vi ser stadig en del videoer i bredformat på sociale medier, og de bliver lynhurtigt outperformet af højformat videoerne.

Højformat udnytter skærmen og passer til vores adfærd

Mediehuset København har lavet en fin visuel oversigt, som tydeligt viser forskellen på videoformaterne:

16:9 formatet (landscape/horizontal), hvor man skal vende telefonen på langs, fungerer i min optik kun til længere film (eller storskærm). Det dur ikke at fumle rundt med telefonen på den måde, når man er i scrolling-mode.

De andre formater kan hver sin ting. Jeg er personligt fan af 4:5 og 9:16 formatet (i højformat) til de fleste videoer. Det giver den bedste udnyttelse af skærmen og passer til adfærden på sociale medier via en mobil, hvor vi ser langt de fleste videoer. Samtidig fungerer højformat også super fint på en computer. Så det er svært at finde argumenter for widescreen-formatet (16:9). 

3 grunde til at vælge højformat til sociale medier

En ting er, hvad vi hver især synes. Noget andet er, hvad tallene siger. Her er lidt til dig, der gerne vil have tal på: 

  1. Højformat videoer ses til ende 90% oftere end bredformat videoer, viser undersøgelser og tal fra bl.a. Snapchat.

  2. 94% af tiden holder smartphone-brugere telefonen lodret. Højformat videoer passer derfor til målgruppens adfærd.

  3. Højformat videoer udnytter op til 100% af skærmstørrelsen på mobil, mens bredformat videoer ofte kun udnytter 25% procent.

 Kilde: Adjust Digital

Hvilket videoformat skal du vælge?

Vælg højformat (4:5 eller 9:16). Med mindre du har en god grund til at vælge andet, så vælg et højformat. 

De fleste ser korte videoer på mobilen, og der skal du bruge højformat. 

Vi kan lige se, hvordan det ser ud på Instagram i virkeligheden. Eksemplerne er fra Djurslands Efterskole: 

Videoen i bredformat bliver ret lille - og er der undertekster på, bliver de næsten umulige at læse. En højformat video fylder hele skærmen - og man undgår at blive distraheret af det næste opslag i feedet. 

Har du brug for undertekster på din højformat video, kører du bare videoen igennem en af de mange mobil-apps til videoredigering. Der er typisk en indbygget caption-funktion, som gør det nemt at få tekster med. 

De fleste ser i øvrigt videoer på sociale medier uden lyd, så sørg for at dine videoer fungerer uden lyd - eller sæt tekster på. Og opfordr til at slå lyd til, hvis det er vigtigt for forståelsen. Det er dog ikke alle, der tænder lyden alligevel, fordi de sidder i bussen, på arbejdet eller på toilettet - og ikke vil trække unødig opmærksomhed til sig.

iMovie vs. CapCut

Der findes flere gratis apps, du kan bruge til videoredigering, hvis du vil i gang med at eksperimentere. iMovie der følger med alle Macs har været populært i mange år, men bliver nok snart overhalet indenom af Tiktoks selvstændige redigeringstool CapCut. Og med god grund. 

Den for mig største og vigtigste forskel mellem de to apps er nemlig lige præcis redigering af højformat video.

For eksemplets skyld har jeg redigeret en af mine egne højformat videoer i Apples iMovie, og det er resultatet: 

En grim, sort kasse og en meget lille video. På mobil er det jo helt umuligt at se noget og det ligner noget der er løgn både på computer og mobil. 

Så lige der vinder CapCut over iMovie.

Her er den samme video redigeret i CapCut:

Det taler vist for sig selv.

Tænk højformat fra starten

Der er selvfølgelig tilfælde, hvor bredformat video giver mening. Fx til storskærm ved møder og i biografen. Men 9 ud af 10 gange får du garanteret brug for at vise din video i højformat også. Så tænk det ind fra starten, når du optager video. Sørg for at få nogle højformat klip i kassen, også selvom produktet i udgangspunktet er bredformat. 

Skal du ikke specifikt bruge bredformat til noget, så film i højformat. Altid højformat. Det er det tætteste du kommer på one-size-fits-all, når det kommer til videoformater. 

“Din telefon står på højkant, mennesker står på højkant, hvorfor skal video så ligge ned? At lægge en landscape video på de sociale medier er ligesom at putte en LP i en walkman.”

Citat: Højkant

PS: CapCut findes både til computer og mobil. Jeg bruger den til computeren, men har set Tiktokkere bruge app’en på telefonen. Find CapCut her: https://www.capcut.com/

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jonathan skriver Skriv dig op