Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Mathias Kobberup fra Creditro Et økonomisk ondt efterår for startups

Et økonomisk ondt efterår for startups

2,617 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
08 September 2022

Inflationen er på sit højeste i Danmark, og i august røg forbrugerprisen op på 9,1% alt imens danskerne vasker om natten og virksomhedsejere skuer grumt mod efteråret. 

Men hvad er Inflation? Hvilken indflydelse har det på startups? Og hvordan kommer man igennem det grumme efterår?

Inflation refererer til den hastighed, hvormed priserne på varer og tjenesteydelser stiger. Selvom det ofte omtales som en generel stigning i leveomkostningerne, er inflation faktisk mere specifik end som så. Inflation kan have en betydelig indflydelse på startups. 

En høj inflation øger prisen på varer og løn, hvilket kan påvirke startups evne til at udvide sin drift eller til at finde de rigtige medarbejdere. Når lønningerne ikke holder trit med leveomkostningerne, kan det nemlig være svært at tiltrække og fastholde toptalenter. Dette kan lægge pres på virksomhedens økonomi og vækstpotentiale.

Derudover kan inflation også føre til højere renter, hvilket kan gøre det sværere for startups at få lån eller andre former for finansiering. I takt med den nuværende makro-økonomiske situation, hvor vi står i en udfordrende spiral af stigende forbrugerpriser og dertilhørende stigende lønniveau, er det gjort meget svært for startups at finde vækstkapital hvad enten det er igennem bank, venture-kapital eller såkaldte angel-investorer. Det sker primært fordi markederne er mere usikre end de var for blot et år siden. En af store årsager til dette er, at mange har et negativt udsyn på den økonomiske fremtid, både på aktiemarkedet og særligt på grund af krigen mellem Rusland og Ukraine. Alt i alt gør det alt sammen vilkårene meget svære for iværksættere at tiltrække vækstkapital.  

De høje renter nærmer sig øjensynligt  

Når det kommer til inflation og renter, er der et omvendt forhold mellem de to; når den ene går op, går den anden normalt ned. Dette skyldes, at når inflationspres er til stede i økonomien, vil centralbanken hæve renten for at hjælpe med at kontrollere dette pres – og budskabet i Jerome Powells tale i Jackson Hole var også klar; 

Det bliver en hård tid for husstande og virksomheder, men inflationen må ned for hver en pris, for alternativet er værre, og der hersker ingen tvivl om, at der er enighed på tværs af breddegrader. 

Den Europæiske Centralbank, ECB, der den 8. september holder sit næste rentemøde, ventes utvivlsomt at sætte renten op. Flere finansfolk vurderer at renten kommer til at blive sat yderligere 0.75 procent op, og der er intet der tyder på, at Nationalbanken ikke skulle spejle ECB’s rentesats. Det ville i så fald, være den højeste rentestigning siden 1998, og første gang vi så positive renter siden 2014. 

Det kan blive en sten i skoen for flere startups. 

Det kan nemlig let betyde en sværere adgang til kapital, og med den tilhørende inflation, der presser højere omkostninger til varer og tjenester, presses marginer for startups mærkbart. Som sådan er det vigtigt for iværksættere at overvåge både inflation og renter, når de træffer beslutninger for og om deres virksomheder.

 

Strategier til at overleve – ja sågar trives - som en startup 

Inflation kan være en rigtig dræber for startups. Med stigende omkostninger og indtægter, der ofte ikke holder trit, kan det være svært at holde sig oven vande. Men der er måder at overleve – og endda trives – i et inflationært miljø. Her er nogle tips:

1. Gennemgå dine priser regelmæssigt. Inflation vil udhule dine marginer, medmindre du justerer dine priser. Sørg dog for, at du stadig tjener en sund fortjeneste efter at have indregnet inflation.

2. Skær omkostningerne, hvor du kan. Det kan betyde genforhandling af kontrakter med leverandører eller finde måder at øge effektiviteten på. 

3. Se efter nye indtægtskilder. Hvis du ikke allerede gør det, så overvej at diversificere dit produkt- eller servicetilbud for at give større værdi og forbedre pengestrømmen. 

4. Overvej at hæve priserne for at opveje inflationen. Hvis inflationen er højere end dit prisindeks, skal du overveje en prisstigning for at holde trit med de stigende omkostninger ved at drive forretning. Hvis inflationen er lavere, kan du bruge det som en mulighed for at sænke priserne og tiltrække flere kunder.

 

Creditro’s blog beskæftiger sig med flere emner som dette, og vi afholder løbende gratis webinarer, og senest om inflation og finanskrise, som kan ses helt gratis her.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Creditro skriver Skriv dig op