Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Iværksætterblogs Christian Bitz 5 råd til en sundhedsrealistisk hverdag

5 råd til en sundhedsrealistisk hverdag

4.553 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
21 August 2010

Jeg har på baggrund af de 8 kostråd og aktuel forskning kogt sund mad ned til 5 enkle retningslinjer, som udgør fundamentet for en sundere livsstil. De kan bruges og fortolkes, så de passer ind i din hverdag - og det er jo det, det hele handler om. At sundhed passer til dig og ikke omvendt.

De 5 retningslinjer

1. Spis rigtig mad
En stor del af vores fødevarer er i dag forarbejdet i en sådan grad, at de er drænet for næring og næsten ikke er til at genkende fra deres oprindelige from. Mange er tilmed tilsat fedt, sukker, salt og kunstige tilsætningsstoffer, så de holder sig længere, får en ønsket konsistens, farve eller smag. Betyder det at du skal spise flere fødevarer, hvor du kan genkende lidt fra naturen? Ja tak. Lad os flette flere fuldkornsprodukter og friske råvarer som grøntsager, frugt, hele stykker kød, fisk, osv. ind i hverdagen. Fordi det giver den gode energi og overskud. Og det kan sagtens smage godt.

2. Spis kød som tilbehør
Mange af os er vant til at bygge vores retter op om kødet. Og grøntsagerne reduceres til en udkogt straf. Men det laver vi om på nu. For med et par basale salattricks i ærmet, så er du klar til at begynde dine indkøb, der hvor du kommer ind i supermarkedet: i grøntafdelingen. Vi behøver ikke ukritisk skære bøfferne væk, men forsøg dig med en holdningsændring, hvor grøntsager, fuldkornsprodukter og fisk har en mere fremtrædene rolle. Og når du vælger kød, så vælg dansk og noget i en ordenlig kvalitet.

3. Hold dig fra Holland
Det betyder "spis sæsonens frugt og grønt" (men det med Holland lyder bedre!). Det er et faktum at størstedelen af udenlandsk frugt og grønt indeholder flere pesticidrester end danske afgrøder. Og det er et faktum, at vitaminer nedbrydes af bl.a. luft, lys og varme, så desto længere frugt og grønt har ligget, desto færre næringsstoffer er der i det. Der er derfor  ikke meget sundhed eller smag tilbage i et blåbær, der er sejlet ind fra Sydamerika, der med mere end 5 ugers transport forgæves skal forsøge at leve op til sit hypet helsery. Så glem alt om superfoods eller tomater i januar. Sæsonens danske afgrøder er bedst, billigst og mest miljøvenlige. Lige PT betyder det masser friske bær og salat. Og inden længe så bliver vi forkælet med rodfrugter og kål...

4. Brug sukker som krydderi
Tilsat sukker i kager, slik og sodavand er sammen med resten af indholdet ikke godt for os. Og vi ved det jo godt. Men nogen gange er det bare lidt hyggeligere at spise TV-MIX end gulerødder. Vi skal ikke frygte sukker (eller andre fødevarer) - men spise  med omtanke. Hvis vi grundlæggende opfatter sukker som krydderi, så har vi en indstilling, der klart indikerer, at vi skal spise det i mindre mængder. Du spiser jo  heller ikke gigantiske mængder paprika, vel?

5. Hold det enkelt
Hvordan kan en pasta med lidt tomatsovs og parmesanost i Italien smage så fantastisk? Det er, fordi de bruger gode råvarer og tilbereder dem nænsomt og med respekt. Pasta koges al dente i en stor gryde. Tomaterne har sæson (eller er fra dåse), og osten er ikke en tilfældig masseproduceret og vakuumpakket trekant. Og mere skal der ikke til. Gode råvarer og kærlighed i køkkenet. Og det kan vi lide.

Hvis det hele virker lidt uoverskueligt, så kig i de 5 meter kogebøger du uden tvivl har stående i reolen. De er fyldt med fine opskrifter, der kan give dig inspiration. ELLER du kan glæde dig til min næste kogebog, der udkommer den 16/9. Du kan også, helt gratis, hente madplaner, udviklet ud fra ovennævnte principper, på go.tv2.dk. Der behøver nemlig ikke være dyrt, kedeligt eller besværligt at leve lidt sundere.

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Christian skriver Skriv dig op