Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Charlotte Gad Køhlert Hvad har heste nu med din ledelse at gøre?

Hvad har heste nu med din ledelse at gøre?

3,373 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
12 September 2014

HYP alle mine heste!!!

Jeg kan lige så godt indrømme det med det samme: Jeg er en hestepige!

Jeg er meget glad for heste. Jeg er især meget glad for samværet med heste. Og det har jeg altid været.

Da jeg i januar – efter 25 års pause – begyndte at ride igen, åbnede der sig en helt ny verden for mig. Jeg blev fx introduceret til ’horsemanship’ og til metoden ’When Horses Choose’.

Her har jeg oplevet, hvordan man på fantastisk vis kan opnå et lederskab ift. hesten – og opnå et ærligt og frivilligt følgeskab fra hesten. Det handler om samarbejde, tillid og kommunikation.

Det er jeg nu blevet så inspireret af, at jeg er begyndt at trække det med ind i mit professionelle virke som ledelsesrådgiver. Heste er simpelthen blevet en del af min tilgang til at inspirere, rådgive og udvikle ledere.

Lyder det spændende?

Læs med og få inspiration fra mine hesteerfaringer og tanker om ledelse her.

Lederes ønske om præstation

Som leder står du over for mange udfordringer hver dag. I forhold til at lede dine medarbejdere handler det fx om:

  • Hvordan du får det optimale ud af deres arbejdskraft?
  • Hvordan du får dine medarbejdere til at engagerer sig og motivere sig – ægte og langvarigt?
  • Hvordan du optimalt udnytter den innovationskraft, som dine medarbejdere besidder?
  • Hvordan du får dine medarbejdere til at gå igennem ild og vand for virksomheden, for kunden, for produktet eller for hinanden?

Samtidig skal du sikre, at du ikke får presset dine medarbejdere så hårdt, at de mister gejsten og motivationen. Du skal også sikre, at dine medarbejdere ikke går ned med stress. Ligesom du skal sikre, at dine største og mest værdifulde talenter ikke får nok af det evige præstationspres og forlader virksomheden.

Du kan hente inspiration til håndtering af disse udfordringer mange steder. En ny og anderledes – men faktisk meget relevant – måde er at hente det gennem at arbejde med heste.

Det tror du nok ikke lige umiddelbart. Og du tænker sikkert: Hvordan er heste lige relevant i forhold til mig og min ledelse?

Men nu skal du bare høre.

God hesteledelse og god menneskeledelse hænger sammen

Heste er flokdyr, der naturligt følger den leder, som de har tillid til og respekt for. Men det lederskab skal man gøre sig fortjent til. Og det er især her, vi virkelig kan blive inspirerede af hestene i vores daglige lederskab af mennesker.

Hvis du er en god menneske-leder, kan du skabe en fin relation og tillid med dine medarbejdere, så de reelt ønsker at følge dig. Ikke fordi de skal – eller pga. sofistikerede organisatoriske ’piske’ eller ’gulerødder’ – men fordi de vil. Fordi de vælger det. Fordi du motiverer dem, engagerer dem og inspirerer dem. Og fordi du som leder gør dig fortjent til, at de lader sig lede af dig.

Som leder kan du ikke få ret meget til at ske alene ved hjælp af dine egne kræfter. Det er først, når du virkelig får dine medarbejdere engagerede og med på initiativerne, at du kan få de helt store ting til at ske. Så når du er en god menneskeleder, der kan sætte potentialet fri i dine medarbejdere, så får du rigtig mange hestekræfter i dit lederskab.

Horsemanship inspirerer til leadership

Rideterapeuter har igennem en årrække anvendt heste i behandling af mennesker med fx angst. Det bruger de bl.a. horsemanship til. Horsemanship handler bl.a. om, hvordan man etablerer lederskab ift. en hest. Horsemanship er derfor i sig selv en spændende inspirationskilde til ledelse. Og til selvledelse.

En anden metode – som bl.a. bliver brugt i arbejdet med problemheste – hedder When Horses Choose. Det handler om, hvordan man – i sit lederskab over for hesten – kan møde hesten på dens præmisser og kommunikere med den på dens sprog.

When Horses Choose handler bl.a. om at slippe hesten fri og samtidig – på forskellig vis - invitere den til at samarbejde. Og at gøre det på en måde, der rent faktisk får den til frivilligt at vælge at samarbejde. Frihed, frivillighed, tillid og kommunikation er nøgleord.

Essensen i When Horses Choose er, at når heste er frie og kan vælge helt frit, så træffer de valg, der varer ved. Har de først valgt at samarbejde, så vil de gå rigtig langt for deres leder. Men for – som menneske - at blive valgt til af en hest, så skal man gøre sig fortjent til lederskabet. Også det er en god inspirationskilde til ledelse af mennesker.

Man kan fx tænke over, hvordan man slipper medarbejderne meget mere fri, så de føler en langt større valgfrihed på en række områder, der så igen kan skabe grobund for ægte lyst til tilvalg: Tilvalg af fx samarbejde, opgaver eller ansvar. Gennem det frivillige tilvalg bliver medarbejdernes adfærd nemlig i højere grad styret af ægte engagement og motivation.

Ingen mennesker bryder sig om at blive bestemt over. Ingen mennesker bryder sig om at blive udsat for magtinstanser – eller andre, der bosser rundt med os og fortæller os, hvad vi skal gøre. Det slår al lyst og motivation ihjel hos de fleste. Så jo mere frivillighed, man kan få ind i samarbejdet med medarbejdere, jo mere ægte motivation og engagement kan man skabe hos dem.

Man kan også tænke over, hvordan man slipper medarbejdernes potentiale og talent fri, så man får det optimale ud af deres viden, kompetencer og erfaringer.

Og man kan tænke over, hvordan man i endnu højere grad kan møde hvert enkelt menneske på deres præmisser. Og kommunikere individuelt på en måde – og lede individuelt på en måde – som stimulerer, motiverer og inspirerer den enkelte medarbejder optimalt.

Det giver optimal mening for mig at lade mig inspirere af When Horses choose ift. at rådgive ledere inden for menneske-ledelse.

Og derfor er jeg nu også begyndt at tænke i heste og horsemanship, når jeg i mit daglige virke arbejder med at rådgive, udvikle og inspirere ledere. Især når fokus er på, hvordan ledere kan skabe en virksomhedskultur, som deres medarbejdere vitterligt ønsker at være en del af og bidrage i. Og når fokus er på, hvordan ledere mest optimalt kan lede de mennesker, der arbejder sammen med dem, så de inviterer til mest muligt engagement, motivation samt lyst og vilje til præstation.

Stalden udklækker fremtidens ledere

Nu skal jeg dog ikke tage hele æren for at lave en kobling mellem hesteledelse og menneskeledelse. Faktisk er min opdagelse slet ikke ny.

For et par år siden var der nemlig en svensk forsker, der dokumenterede at omgang og træning med heste udvikler gode lederegenskaber.

Lena Forsberg, der er forsker ved Luleås tekniske universitet, lavede en undersøgelse blandt hestepiger, der viste, at piger, der arbejder med heste i stalden - eller med andre hesterelaterede aktiviteter - udvikler egenskaber, der senere er velegnede til iværksætteri, innovation og ledelse.

Hendes pointe var, at hestepiger ofte stilles over for udfordrende opgaver, som til tider er vanskelige og endda farlige, og som kræver handling, ansvarstagen og lederskab nu og her. Når pigerne kan håndtere – og endda mestre - det, giver det selvtillid. Samtidig styrker det deres måde at håndtere andre situationer på. Og det kan de senere bruge på arbejdspladsen.

Ifølge forskeren er der en lang række elementer fra stalden og omgangen med heste, der giver relevante erfaringer, der kan forme fremtidens ledere. Fx bliver det naturligt for pigerne at påtage sig lederrollen, fordi det kræves i samværet og samarbejdet med hesten for at lykkes. Og for at opretholde et ufarligt samspil med hesten.

Heste er desuden uforudsigelige. Det kræver, at pigerne er beslutsomme, bestemte og udviser handlekraft, og det er vigtige lederegenskaber. Pigerne udvikler desuden et drive, en viljestyrke, en beslutsomhed og en ansvarsfølelse, som de tager med sig videre i livet – og ind i fremtidige lederroller.

Nu gik forskningsprojektet specifikt på hestepiger. Måske fordi, det er dem, der er flest af i stalden. Men jeg ser på ingen måde, at de egenskaber, der udvikles i samspillet med hesten, er noget, der kun er gældende for piger eller kvinder. Det gælder for alle, der arbejder med heste.

---

Heste – og træning med heste - kan selvfølgelig ikke levere svar på alle mulige ledelsesmæssige udfordringer i forholdet 1 : 1. Og du kan selvfølgelig heller ikke – ved at ride en tur i dyrehaven en søndag i ny og næ – reelt få dine ledelsesmæssige kompetencer videreudviklet.

Men ved at arbejde med horsemanship – og i særdeleshed ved at arbejde med principperne i metoden When Horses Choose – så kan du få tankevækkende meget ny og relevant inspiration til, hvordan du ikke bare kan få heste til at ville samarbejde. Men også, hvordan du kan få mennesker til at ønske at følge dig, samarbejde med dig og præstere.

Så find et sted, hvor du kan lære at træne med heste – og se så at komme i gang.

Så får dit lederskab pludselig en helt anden dimension – og langt mere power og flere hestekræfter.

 

Læs evt. mere om When Horses Choose her: http://mialykkenielsen.dk/when-horses-choose

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Charlotte skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere