Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Iværksætterblogs Business Angels En business angels udvælgelseskriterier

En business angels udvælgelseskriterier

1.830 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
10 September 2009

Nu er det tid til at blive konkret. I denne blog får du et indblik i mine personlige udvælgelseskriterier og de krav, som jeg selv stiller for at investere i en iværksættervirksomhed. Min investeringsbeslutning er en helhedsvurdering på baggrund af en lang række forskellige faktorer, der alle har indflydelse på iværksættervirksomhedens risiko, afkast og vækstmuligheder.

 

Mennesker

Det handler om mennesker, som skaber værdi for hinanden. Personerne i iværksættervirksomheden er derfor helt afgørende for virksomhedens succes. Jeg ser gerne, at en iværksætter har:

·        Stort personligt drive

·        Solide familiemæssige forhold

·        Visionær tankegang

·        Professionel erfaring

·        De rette kompetencer

·        En konstruktiv attitude

·        Er inspirerende og rar at være sammen med

Desuden foretrækker jeg iværksættervirksomheder med to eller flere iværksættere, som kan motivere hinanden og sammen holde kedlerne i kog.

 

Forretningsmodellen

En dygtig iværksætter opbygger sin forretningsmodel med så få ubekendte faktorer som muligt. Er produktet nyt (det er én ubekendt faktor), skal markedet være kendt. Risikoen stiger voldsomt med to ubekendte faktorer (for eksempel et nyt produkt på et nyt marked). Andre ting at se efter er:

·        Skaber forretningsmodellen reel værdi for kunderne?

·        Er forretningsmodellen skalerbar og er det muligt at løfte omsætningen markant, uden at omkostningerne vokser proportionalt?

·        Simple men geniale forretningsmodeller foretrækkes

 

Economic Moat

Harley Davidson har et stærkt Economic Moat. Uanset hvor mange penge kineserne bruger på at kopiere en Harley Davidson, så bliver det aldrig en rigtig Harley. Et stærkt Economic Moat graver voldgrave omkring din virksomhed og sikrer, at konkurrenterne holdes på passende afstand. Det var Warren Buffet, som opfandt begrebet ”økonomiske voldgrave” i sine tidlige år som chef for Birkshire Hathaway.

·        Har virksomheden eller virksomhedens produkter et stærkt ”Economic Moat”, som sikrer unikke konkurrencemæssige fordele?

 

Markedet

Et dybdegående kendskab til markedet er nødvendigt for at kunne sælge produkterne og ikke mindst sælge produkterne til den rette pris.

·        Er markedet stort og attraktivt?

·        Kendes markedsmekanismerne, som regulerer markedet?

·        Er markedet effektivt?

 

Produktet

Den succesfulde iværksættervirksomhed har et unikt produkt eller service at tilbyde. Det behøver ikke nødvendigvis at være det eneste produkt af sin slags på markedet, men det skal besidde kendetegn og egenskaber, som gør produktet unikt. Det kan for eksempel være det billigste produkt på markedet, det bedste, det flotteste eller måske det produkt som grundet lav vægt kan sendes billigst til kunderne.

 

Patenter

I Skandinavien er vi meget opmærksomme på at sikre vores produkter eller teknologi gennem patenter, men husk også at tegne en forsikring, som dækker eventuelle juridiske omkostninger i forbindelse med patent slagsmål. Det er dyrt at sende et hold jurister til Kina.

·        Har virksomheden ansøgt og opnået patent på produkterne eller teknologien?

·        Hvor stærkt er patentet, og hvad er risikoen for, at patentet kan omgås ved enkelte ændringer af design eller funktion?

 

Katalysatorer

Jeg foretrækker at se konstant fremdrift i iværksættervirksomheden. Vis mig, at der en ”momentum” i produktudviklingen eller i salget. Intet er mere dræbende for en iværksættervirksomhed end stilstand.

·        Hvilke katalysatorer kan skabe fremdrift i iværksættervirksomheden?

·        Vokser virksomheden tilstrækkeligt? Hvis ikke, skal det undersøges, om den manglende vækst kan skabes med et kapitalindskud, eller om der er tale om et fundamentalt problem med forretningsmodellen eller markedsbehovet.

 

Aktiver og passiver

Skandalen omkring IT Factory har lært os, at vi skal være ekstra opmærksomme på balancearket og eventuelle forpligtelser, iværksættervirksomheden måtte have indgået. En grundig due dilligense er påkrævet.

·        Hvilke aktier råder virksomheden over, og hvilke passiver forpligter virksomheden?

·        Er der indgået aftale om en kreditramme gennem en bank?

·        Er der likvider at arbejde for?

·        Er der leasing forpligtelser?

·        Er der forpligtelser, som ikke er bogført?

 

Show me the deal

Mange iværksættere glemmer eller undlader at skitsere, hvilken handel de tilbyder investor. Denne del af forretningsplanen er ligeså vigtig som alt andet. Det er her investor skal ”tændes” ved at øjne hvilken god handel han kan gøre.

·        Hvilken handel tilbydes investor?

·        Hvordan er den øvrige ejerstruktur?

·        Hvilke krav stilles til investor?

 

Exit

Det er ved exit, at investor får sine penge igen – og helst rigtig mange gange.

·        Hvilke exit muligheder giver forretningsmodellen?

·        Hvad er det forventede afkast på investeringen?

 

Det var hermed den checkliste, som jeg bruger for at vurdere potentialet i de mange flotte forretningsplaner, som jeg modtager.  Hvis din forretningsplan berører og afdækker ovenstående og i øvrigt er uden stavefejl, komplet og fyldestgørende, så er vi allerede godt på vej til at skabe værdi for hinanden.

 

Morten

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Morten skriver Skriv dig op