Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Fake it till you make it!

1,856 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
09 December 2013

Soulaima Gourani har allerede været inde på hende i et af sine spændende Amino indlæg: Amy Cuddy, som bl.a. har fundet frem til en … øh, tankevækkende… konklusion om, hvordan mænd opfatter kvinder.

Samme Amy Cuddy er også den forsker, som har fundet frem til, at når vi – uanset, om vi er mænd eller kvinder – sørger for at stå eller sidde i kraftfulde kropspositurer, påvirker det vores hjerner, så niveauet af stoffet testosteron øges, hvilket gør os mere modige, risikovillige og frie i vores præstationer. Samtidig reducerer positurerne mængden af cortisol i vores krop, og da cortisol er et stresshormon, er denne ubevidste hjernereaktion noget nær genial ifm. en kraftpræstation – lige fra et foredrag, et vigtigt kundemøde, et afgørende indlæg, en jobsamtale, en eksamen osv.

Hvorfor skriver jeg om det i et indlæg under temaet Kvinder og Karriere? Fordi kvinder pr. definition fylder mindre end mænd. En ting er, at vi fysisk er mindre – lavere, smallere (for det meste ;-)), med smallere skuldre, blødere former og lysere stemmer. En anden ting er, at vi også ofte sørger for – ubevidst – at fylde mindre end mænd. Vi har en større tendens til at svække vores kropssprog (krydsede arme, pænt krydsede ben på stolen, hænderne i skødet osv.).

Ifm. møder stiller vi for eksempel pænt tasken ind under stolen, hænger pænt jakken over stolens ryglæn, samler pænt papirerne i en bunke på bordet, skubber pænt vores stol (og os selv) hen mod bordkanten. Ifølge en undersøgelse gør mænd det modsatte: De spreder deres papirer ud over bordet, skubber stolen tilbage, sætter sig skævt i stolen, spreder benene…

Jeg foretager løbende mine egne små observationer og lommeundersøgelser, når jeg er ude at holde foredrag: Mænd sidder – eller måske snarere slænger sig - på stolene på en helt anden måde end kvinder - selv i situationer, hvor begge parter ’bare’ skal lytte og være passive. Prøv selv at lægge mærke til det…

Der er kort sagt stor forskel på den måde, mænd og kvinder indtager et rum på. Den ene måde er ikke mere rigtig end den anden – det er bare to forskellige måder – men hvis vi griber fat ud fra en nonverbal kommunikationsvinkel, er der ingen tvivl om, hvad der virker mest kraftfuldt og synligt i forbindelse med salgsmøder, præsentationer eller andre her og nu præstationer – vores m/k reptilhjerne ved ubevidst godt, hvad den finder mest overbevisende og effektfuldt.

 Tre af hovedpointerne i mit foredrag ’Udnyt kønsforskellene og skab bedre bundlinje’ om mænd og kvinder er

 1)      Vi skal holde op med at forsøge at få kvinder til at opføre sig som mænd

2)      Vi skal holde op med at bebrejde mænd, at de opfører sig som sig selv

3)      Kvinder skal være bevidste om at indtage den plads, som tilkommer dem

Og så skal vi i øvrigt sætte os bedre ind i hinanden og få indsigter, så vi kan drage nytte – også på bundlinjen – af vores mange spændende forskelle.

Som et sidste punkt pointerer jeg også, at vi kvinder være bevidste om, hvornår vi stiller os selv svagere end nødvendigt – og hvordan vi konkret kan sætte ind, så vi fylder det, vi fortjener i alle præstationssammenhænge (inkl. dem, hvor vi er nervøse og pressede).

Her kommer en liste med konkrete, gode råd til dig, der ønsker at bevare dig selv og din kvindelighed – og samtidig gerne vil styrke din synlighed og din berettigede plads i de sammenhænge, der er vigtige for dig:

Sørg for at være åben i dit kropssprog, allerede FØR du skal ind og præstere – dvs.

  1. Sid på din stol med rank ryg, let spredte ben og en hånd på hvert lår – eller en anden positur, hvor du er åben og stærk
  2. Stil dig evt. i en såkaldt vinderpositur godt gemt inde på toilettet, kort før du skal ind og fyre den af. Stå f.eks. i V-positionen (den, som f.eks. er OL vinderes instinktive reaktion, når de kommer i mål) – og bliv stående der i 2 minutter. Ja, du står måske og overvejer, om du er kommet i Skjult Kamera – men bliv alligevel stående – det er det værd. For det er ganske enkelt umuligt at føle sig svag med armene og hagen i vejret…
  3. Undgå at folde dig sammen. Faktisk – undgå så vidt muligt at sidde ned fordi risikoen for at krølle sig sammen dermed bliver større. Bliv stående mens du venter på, at det bliver din tur. Med ret ryg. Fødderne solidt i gulvet. Mærk gulvet under dig. Skim en avis – se ud af vinduet – kig rundt. Imens du står.

Vær bevidst om din stemme og dine 'nervøse uvaner' – f.eks.

  • Træn din stemme i at bevare dybden og klangen – også når du er presset eller nervøs. Det skaber en naturlig autoritet og sikkerhed.  Jeg har selv med årene arbejdet med at finde et lidt dybere leje til min stemme – og det virker… også selvom den stadig ikke lyder som Lauren Bacall
  • Få styr din vejrtrækning – dvs. husk at trække vejret helt ned i maven, langsomt, før du skal ind og være ’på’. Så sikrer du, at din krop bevarer roen i stedet for at tro, den skal være i alarmberedskab
  • Drop ’dimserierne’ – dvs. for eksempel
    • Konstant at køre det lange pandehår til siden (og ja, det skriver jeg som punkt nummer 1 - for hvor oplever jeg mange (yngre) kvinder med langt pandehår, som IKKE sætter det op og IKKE sætter det bag øret men konstant lader det glide ned foran øjnene – og hvor er det distraherende for budskabet at man skal sidde og kigge på det hele tiden)
    • Pille ved armbånd eller ringe eller ure eller øreringe...

Kort sagt – vær bevidst om dit budskab og hvordan du præsenterer det. Så skal du nok brænde igennem.

Held og lykke!

Ps – sidder du stadig og prøver at huske, hvad Amy Cuddy siger om mænds opfattelse af kvinder? Okay da, så kommer konklusionen her:

- Han vurderer dig kun som ENTEN varm eller kompetent
- Han kan også vurdere dig som kold og dermed også som kompetent (og han kan derfor faktisk ikke rigtig lide dig)
- Du er sexet og inkompetent

 

 

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Vær den første til af få Birgitte blogindlæg Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere