Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Birgitte Baadegaard fra Q2Q Neuroforskning, statistikker – og andre tørre facts

Neuroforskning, statistikker – og andre tørre facts

2.065 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
20 June 2013

Mit sidste indlæg, som handlede om baggrunden for at stille spørgsmål , der dækkede over temaet: ”Hvad synes du?”, affødte en heftig (herlig) debat her på siden. Tak for det og lad det endelig fortsætte.

En af de skarpe kommentarer lød bl.a.: ”… alt det der kønshalløj må du gerne pakke bort. Det findes ikke i 2013, og det klæder ikke hverken kvinder eller mænd at trække det kort”… og videre: ”… Lad nu være med at snakke kønskamp. Det er så trist at se, at vi ikke forstår hinanden bedre end det i 2013.”

Sjovt – jeg troede faktisk, det var nøjagtig det budskab, jeg signalerede: Vi skal ikke snakke køns-kamp men køns-bevidsthed, eller måske snarere: køns-intelligens. Igennem øget bevidsthed om dette hjemmestrikkede begreb kan vi skabe bedre forståelse for hinanden og derigennem styrke vores dialog, samarbejde – og resultater. Hvis jeg ikke indtil nu har formået at skære dette budskab ud i pap – så lad mig gøre det nu. De vigtigste budskaber i mit daglige arbejde er:

Mænd og kvinder har brug for hinanden – både hjemme og på arbejdet. For at blive endnu bedre til at spille sammen på begge boldbaner, skal vi blive bedre til at forstå og bruge hinandens komplementære kompetencer til at skabe resultater og løsninger. Og vi skal anerkende hinandens styrker og værdsætte dem for alt det, de bidrager med.

Forudsætningen for dette er, at vi anerkender, at:
Der ER forskel på de to køn såvel fysisk som psykologisk - og det er ikke (kun) forskelle i personligheden, selvom der naturligvis findes både kvinder med mange mandlige træk og mænd med mange kvindelige træk.

Denne erkendelse skal ikke bruges som en del af en kamp men skal være en del af en 'bevidsthedsudvidelse' hos begge køn og dermed starten på en helt ny tankegang. Og nej - jeg er ikke i gang med at sende jer ud på et kollektivt LSD trip, mens vi sidder i rundkreds og holder hinanden i hånden. Jeg ønsker blot, at vi skal forstå disse forskelle bedre for at skabe de bedste arbejdsvilkår og samarbejdsrammer for alle, både mænd og kvinder - inden for så bredt et felt af arbejdsmarkedet som muligt.

Godt - så lad os gå til (nogle af) de konkrete forskelle - og hvad forskningen viser:

Mænd og kvinder er lige intelligente, men de er det på hver deres måde. Et forsøg fra 2010 dokumenterer, at en gruppe højt intelligente mænd, der deltog i forsøget, havde særlig veludviklet grå substans bagest i hjernens isselap - i dette område bearbejdes sanseindtryk. De højt intelligente kvinder i forsøget havde veludviklet grå og hvid substans i pandelappen forrest i hjernen - herfra kontrolleres vores sproglige evner. Mænd og kvinder bruger kort sagt deres hjerne på forskellig vis - hvilket i sagens natur også gør, at deres vej hen til f.eks. 'mål' er forskellig. Undersøgelsen dokumenterede bl.a.:

Matematik: Mænd er generelt noget bedre end kvinder til at løse matematiske problemer, og de er hurtigere til at løse opgaver inden for de fire regnearter.
Rumlig sans: Mænd har i gennemsnit en væsentligt bedre evne end kvinder til at “dreje en genstand inde i hovedet” f.eks. for at se, om en klods kan passes ind i et hul. De er også bedre til at følge et objekts bevægelse gennem luften.
Synssans: Mænd kan opfatte flere detaljer og bevægelser med synssansen, end kvinder er i stand til.

Sprog: Kvinder er i gennemsnit væsentligt bedre end mænd til at udtrykke sig skriftligt og mundtligt samt til at forstå ordenes betydning og sammenhæng. Kvinder er også bedre til at genvinde evnen til at tale efter en blodprop i hjernen.
Hukommelse: Kvinder har generelt en bedre hukommelse end mænd og har lettere ved at huske, hvad de selv har gjort og oplevet, samt at huske en tekst, de lige har læst. De husker i øvrigt også dialoger og samtaler bedre end mænd (husk det, når du er oppe at skændes med din partner, uanset hvem du er).
Hørelse og lugtesans: Kvinder er tilsyneladende bedre til at udnytte både deres hørelse og lugtesans end mænd.

Kvinder er i øvrigt også bedre til 1) at huske og genkende ansigter end mænd og 2) de er bedre til at tolke ansigtsudtryk hos både mænd og kvinder - mens mænd er bedst til at tolke deres eget køns udtryk. Denne forskel kan f.eks. konkret udnyttes i en salgssituation, hvor en mand og en kvinde sættes sammen i et salgsteam. Kvinden vil kunne fornemme og tolke på både udtryk og ord hos modparten og vil dermed kunne formulere det, der skal til for at skabe tillid og åbenhed - mænd vil - fordi de overordnet set er mere direkte målorienterede end kvinder - kunne lukke en ordre, når det bliver tid til det.

Hvorfra ved jeg, at mænd er mere målorienterede end kvinder?
Blandt andet fordi jeg selv har været med til at sætte en undersøgelse i gang, hvor ca. 2700 gennemførte personlighedstests blev gennemgået med en ligelig fordeling mellem mænd og kvinder på alle organisatoriske niveauer, lige fra medarbejder til direktør. Testen viste følgende valide og signifikante resultater (uagtet organisatorisk placering):

Egenskaber, hvor kvinder ligger højest: Intuition, Følelsesmæssig tænkning, Anerkendelsesbehov, Empati, Engagement.
Egenskaber, hvor mænd ligger højest: Målrettethed, Overbevisning, Selvtillid, Stresshåndtering, Konflikthåndtering.

Andre udvalgte forskelle:
Kvinder har 15-20% mere blodgennemstrømning i hjernen end mænd. Dette skyldes bl.a., at deres hjerner altid er aktive. Og når jeg skriver altid, så mener jeg altid. Også om natten, hvor hjernescanninger har vist, at kvinders hjerner har drøn på. En enkelt foredragsholder, jeg hørte for nylig, fortalte faktisk, at en hvilende kvindes hjerne er ligeså aktiv som en mands, når han er fordybet i et emne. Det grinede vi deltagere lidt af - selvom vi godt vidste, at dette absolut INTET har at gøre med hverken intelligens eller effektivitet. Det har udelukkende noget at gøre med den måde, mænd og kvinder bearbejder/processer information på. Og her er STORE forskelle.

Apropos hjerneaktivitet - eller manglen på samme: En mands hjerne kan hvile i en helt anden grad end en kvindes. Hjernescanninger viser, at når en mand sidder og stener, kigger ud i luften og siger ingenting... eller, som vi siger hjemme hos os: stirrer ind i lejrbålet... er den eneste hjerneaktivitet hos ham faktisk den del af hjernen, som opretholder åndedræt og andre vitale funktioner. Så hvis hans kone spørger ham: Hvad tænker du på? og manden svarer: Ingenting, er der en overvejende sandsynlighed for, at han taler sandt. Hvilket kvinder har svært ved at tro på - for der er bare aldrig slukket på toppen hos dem... ikke engang når de sover. Sikke en gave, som mange kvinder kunne lære meget af!

Og så er der det med sproget:
Jeg har allerede været inde på temaet i et par af mine indlæg - forskellene i mænds og kvinders sprog - men jeg griber lige fat i emnet igen fra en ny vinkel:
Når vi er på arbejde, har vores køn ikke noget at sige, mener de fleste. På arbejdet producerer, kommunikerer, agerer vi - og er fokuseret på det faglige både i møder og handlinger. Alligevel oplever mennesker, at de bliver overhørt, eller at der opstår misforståelser. 

Cand.mag. Carl Christian Larsen (CCL) har givet navn til kvinders og mænds måde at formulere sig på: Mekaniksprog og Processprog - nogle termer, som jeg finder meget sigende og derfor selv bruger.
Kvinder har en god procesforståelse og er gode til at turde tage de ting op, de fornemmer, der foregår. Samtidig kommunikerer kvinder på en dialogagtig måde. Derudover er kvinder rigtig gode til fyldord, så budskabet alt for ofte svækkes og overhøres. Med CCLs ord: En sætning bliver "ligesom på en måde lidt pakket ind i en masse, kan man godt sige, små fyldord, der måske kunne være unødvendige." Mænd udtrykker sig kortere og mere præcist. Mænd fortæller i facts, men kan til gengæld let fortabe sig i tekniske detaljer. De er hurtige til at sætte grænser og afslutte en diskussion, men gør det så til gengæld så tidligt, at det kan gå ud over samarbejdsrelationen. Mænd har sværere ved at tage de følelsesmæssige ting op og lægger først sent mærke til, når noget går galt. Mænds måde at kommunikere på kan karakteriseres som 'diskuterende'.

En lille tilføjelse vedr. ord og mænds og kvinders dialogform: Kvinders sprog er relationsorienteret - dvs. har fokus på at skabe og styrke relationer til omverdenen. Mænds er målorienteret og vægter resultatet - ikke vejen derhen. Kort sagt: kvinder har generelt fokus på rejsen - mens mænd har fokus på destinationen. Begge dele kommer (også) til udtryk i den måde, vi kommunikerer på.

Og er det så i øvrigt korrekt, at kvinder taler mere end mænd, som mange påstår? Nej. Der er lavet mange forskellige undersøgelser om netop dette emne. Alle viser, at enten taler mænd og kvinder nogenlunde lige meget... eller også taler mænd mere end kvinder. En samlet konklusion lyder: Mænd taler lige så meget som kvinder - mindst! Og de taler med garanti mest i mobiltelefon, når de kører bil! :-)

Har jeg givet dig stof til eftertanke med dette indlæg? Kan du se nye, POTENTIELLE konflikter i ledelse, projekter og andet samarbejde på din arbejdsplads, som du ikke før har fanget, forstået eller fornemmet? Det håber jeg. Samtidig håber jeg, at du nu ser POTENTIALET i at lære endnu mere om forskellene, så du og dine kolleger, ledere, medarbejdere fremover kan sætte fokus på netop disse proceser på jeres arbejdsplads. Med større trivsel, flere muligheder for alle og bedre resultater til følge.

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Birgitte skriver Skriv dig op