Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Per Allerup fra bizon.dk SEO starter før din hjemmeside

SEO starter før din hjemmeside

4.619 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
21 September 2011

Allerførst vil jeg sige tak til Martin og Aminoteamet for at give mig mulighed for at blogge her på amino. Temaet her på bloggen vil være praktisk SEO for iværksættere. Det er altså ikke her du finder langhårede forklaringer på pandaer, eller uddybende analyser af formlen bag pagerank. I stedet vil jeg forsøge at give gode råd, som du kan omsætte til bedre placeringer på din hjemmeside.

Til daglig driver jeg SEOnord, hvor jeg skaffer flere kunder til mine kunder - Rent win-win ;), og så har jeg iøvrigt skrevet en gratis e-bog om seo. Nok om mig, nu til sagen:

Når man som helt ny iværksætter skal have sin første hjemmeside, er det let at falde i hurtige løsninger eller smarte sælgeres fælder. Men vil man have en forretning, som også er synlig i søgemaskinerne, så er det allerede inden domænet købes, og første spadestik tages til hjemmesiden, at man skal lave de indledende øvelser.

Der findes nemlig systemer, som er så ringe, at Google ikke har en kinamands chance for at finde ud af hvad du skriver om, og så kommer du altså ikke på forsiden på dine vigtigste søgeord på Google. Det betyder, at du ikke får potentielle kunder fra søgemaskinen, og på sigt skal du ud og bruge flere penge på et andet system. Så hvorfor ikke springe det skridt over, og gøre det rigtigt fra starten?

Hvad skal man så vælge?

Dybest set findes der to måder at få en hjemmeside på:

  • En hosted løsning - Du betaler typisk et månedligt gebyr for din hjemmeside, og den er ofte låst i et system
  • Open Source eller programmeret fra bunden (Du ejer hjemmesiden, kode og hele molevitten)

Der er fordele ved begge modeller, og hvad du skal vælge kommer lidt an på din person, og hvor meget du kan investere i din nye hjemmeside. Er du teknisk anlagt, og har du lyst til at rode med teknikken, eller betale for en løsning fra starten? Så skal du vælge open source. Er du derimod overhovedet ikke interesseret i teknik, eller vil du ikke ofre et større beløb, så kan det være en fordel med den hostede løsning.

Den hostede løsning

Vælger du en hosted løsning, så har du fordelen ved at der er nogen der tager sig af alt det tekniske. Du skal ikke tænke på opsætning, backup, opdateringer og alt det der. Ofte kan du også nøjes med at betale et månedligt beløb, og altså ikke lægge en større sum ved bestilling.

Generelt synes jeg, at markedet er kendetegnet ved rigtig mange dårlige løsninger, som stinker. Det gælder både med hensyn til brugervenlighed, SEO og ikke mindst prisen - Ofte betaler man alt for meget sammenlignet med Open Source. Der findes dog også enkelte gode løsninger derude, så spørg din sælger om følgende inden du skriver under:

  1. Kan jeg lave unikke meta titles?
  2. Kan jeg lave links i teksten? (grin ikke - Det findes der faktisk CMS'er som ikke kan;)
  3. Beskytter CMS'et mod systemgenereret duplicate content?
  4. Har I beskyttet udviklingsdomæner mod indeksering?

Hvis sælgeren svarer "Hva?" eller "Nej" til noget af ovenstående, så vælg en anden leverandør. Det skal du iøvrigt også gøre, hvis systemet er baseret på Flash. Det kan godt være at de er dygtige til at lave flotte løsninger, men hvis det betyder at du ikke kommer frem på Google, så er der jo ingen kunder til at se det flotte design, og din mor bliver nok træt af at kigge på det.

Så er det iøvrigt, som med alt andet, en god ide at få friske øjne på en løsning. Du kan jo poste et indlæg på Amino hvis du overvejer at købe en hosted løsning, så skal du nok finde ud af hvad der er skidt og kanel. Du kan også spørge en uvildig, som eksempelvis mig, hvad jeg mener om et system.

Det skal så også tilføjes, at du kan få Open Source som Wordpress og Joomla som hosted løsning. Så har man det bedste fra to verdener.

Open Source

Open Source er systemer som Wordpress, TYPO3, Joomla og mange andre. De er kendetegnet ved stor fleksibilitet, at man ikke skal betale noget for selve kildekoden, men måske for design og opsætning. Man kan også gøre det selv - Det kommer helt an på ens temperament. For at systemer som Wordpress eller Joomla er optimale med hensyn til SEO skal man gøre lidt ekstra, men så sparker de også røv i forhold til de flestede hostede løsninger.

Men ligesom med de hostede CMS'er, findes der altså også Open Source, som ikke tager højde for behovet for søgemaskineoptimering. Herunder kan du se et lille udvalg af opensouce systemer - Med mine kommentarer på dem jeg kender:

  • Wordpress - Super system, hvis det bliver udstyret med de rette plugins.
  • Joomla - Samme som wordpress.
  • Fundanemt - Hvis FONA er bygget på nederen, så er Fundanemt bygget på det som nederen er bygget på. Med andre ord: Verdens ringeste system.
  • TYPO3 - Udmærket, hvis det er sat rigtigt op. Kan virke lidt overvældende mht. redigering i backend, og er nok ikke noget du som iværksætter skal forvente selv at kunne sætte op
  • Bricksite - Udbredt, men desværre med for mange begrænsninger i mine øjne.
  • Umbraco - Kan sparke røv. Har ikke det store kendskab til det. Formentlig en dyrere løsning.

Hvad kan jeg anbefale: Jeg vil til enhver tid anbefale Wordpress eller Joomla som system til din hjemmeside, hvis du er nystartet iværksætter. Hvis det bliver sat rigtigt op, har man et rigtig stærkt CMS, som kan så meget mere end bare at være blogsystem. I et kommende indlæg vil jeg komme nærmere ind på opsætning af wordpress, det er nemlig så nemt, at de fleste med lidt teknisk forståelse vil kunne gøre det, så stay tuned.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Per skriver Skriv dig op