Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Iværksætterblogs Nyheder om personalejura - undgå dyre fejl! Ildspsættelse af kollega er ikke bortvisningsgrund.

Ildspsættelse af kollega er ikke bortvisningsgrund.

1.616 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
11 June 2013

På et autoværksted havde en mekaniker igennem en periode udsat en lærling for grov chikane i form af verbale overfald, slag såvel som ildspåsættelse af lærlingen af flere omgange. Lærlingen gik ikke til ledelsen med sine kvaler, men rejste i stedet en arbejdsskadesag mod virksomheden på baggrund af chikanen. Det var først da virksomheden modtog et brev fra Arbejdsskadestyrelsen, at de blev opmærksomme på, hvilken grov og meget grænseoverskridende behandling mekanikeren havde udsat lærlingen for. Umiddelbart i forlængelse med, at ledelsen blev opmærksom på problemstilingen indkaldte ledelsen mekanikeren til et møde. Mekanikeren erkendte en overvejende del af de beskrevne forhold og chikanøse adfærd. På bagrund heraf bortviste ledelsen mekanikeren.

Mekanikeren rejste via sin fagforening sag mod virksomheden, da de mente, at der var tale om uberettiget bortvisning. Argumentationen gik overvejende på, at der på autoværkstedet generelt var en grov omgangstone. Det var således ikke bortvisningsgrund, at mekanikeren havde været grov overfor lærlingen. Og hvis ikke lærlingen kunne tåle værkstedshumoren var det fordi han var for sart til at være på en sådan arbejdsplads. Desuden argumenterede fagforeningen med, at det var sædvanlig adfærd, at mekanikerne satte til hinanden og lærlingene for sjov.

Sagen blev afgjort ved en faglig voldgift, hvor dommeren konkluderede, at mekanikerens adfærd ikke var acceptabel. Dommeren lagde vægt på, at det var en svend, som opførte sig sådan over for en lærling.  Dommeren mente dog ikke, at der var grundlag for at bortvise mekanikeren på baggrund heraf. Der manglede således dokumentation for grundlaget for bortvisningen, herunder lagde dommeren særligt vægt på, at lærlingen ikke selv afgav forklaring om forholdene.

Konklusion:

Denne sag understreger endnu engang, hvor meget der skal til for at løfte bevisbyrden for, at en bortvisning er berettiget. I dette tilfælde fandt dommeren, at en afskedigelse havde været berettiget, men altså ikke en bortvisning – på trods af, at vi vist alle kan blive enige om, at mekanikerens opførsel på alle måder var uacceptabel, og i øvrigt også voldelig.

 Det er muligt, at sagen havde fået et andet udfald, hvis virksomheden havde inddraget lærlingen i sagen og havde ladet ham afgive vidneforklaring om sine ubehagelige oplevelser. Det er i hvert fald helt sikkert, at man som virksomhed bør sikre sig, at alle forhold omkring årsagen til en bortvisning er behørigt belyst og dokumenteret før man kaster sig ud i en bortvisning.  

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Anja skriver Skriv dig op