Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Iværksætterblogs Nyheder om personalejura - undgå dyre fejl! Kan en funktionærs nægtelse af at varetage konkrete arbejdspgaver anses som en opsigese?

Kan en funktionærs nægtelse af at varetage konkrete arbejdspgaver anses som en opsigese?

2.892 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
27 May 2013

Her fristes jeg til at skrive: ”Nej, selvfølgelig kan det ikke det.” Men så selvfølgeligt er det slet ikke. Højesteret har i hvert fald lige truffet en afgørelse om dette spørgsmål.

Sagen omhandlede en virksomhed, der havde indgået en aftale med en medarbejder om, at den konkrete medarbejders arbejdsområde skulle udvides fra at være salgssekretær til tillige at varetage en funktion som driftsleder i virksomheden.

To år senere sendte medarbejderen en e-mail til ledelsen om, at hun ikke længere ønskede at varetage funktionen som driftsleder men fremover udelukkende ville varetage jobbet som salgssekretær.

Virksomheden tolkede denne e-mail som en opsigelse af ansættelsesforholdet, og fastholdt at hun skulle stoppe sit ansættelsesforhold som følge heraf.

Medarbejderen var dog ikke enig i denne fortolkning, og afviste, at der var tale om en opsigelse og krævede erstatning for manglende opsigelsesvarsel samt godtgørelse for usaglig opsigelse.

Højesteret gav medarbejderen ret i, at hendes e-mail ikke kunne betragtes som en opsigelse. Dette skyldes, at det kun er virksomheden, der kan ændre medarbejderens arbejdsvilkår. Medarbejderen kan altså ikke ensidigt ændre sine arbejdsvilkår, hvorfor e-mailen heller ikke kan betragtes som en opsigelse. Medarbejderen kunne omvendt anse sig selv som opsagt af virksomheden.

Dog fik medarbejderen ikke ret i, at der var tale om usaglig afskedigelse, da medarbejderen ikke er berettiget til at nægte at varetage sædvanlige arbejdsopgaver, når dette ikke sker efter aftale med arbejdsgiveren.

Konklusion:

Uagtet at denne afgørelse ikke er overraskende må lektien være, at arbejdsgivere skal være varsomme med at betragte medarbejderes handlinger som opsigelse.

I denne situation skulle arbejdsgiveren blot have benyttet sig af sin almene ledelsesret, og have instrueret medarbejderen i, at hun fortsat var forpligtet til at varetage de aftalte opgaver. Alternativt måtte hun sige sin stilling op, eller hvis hun stoppede med at udføre sine forpligtelser – blive sagt op af virksomheden.

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Anja skriver Skriv dig op