Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Hvad er et aktieselskab (A/S)?

  1. Amino.dk
  2. Ordbog
  3. ADMINISTRATION & PENGE
  4. Virksomhedsformer
  5. Hvad er et aktieselskab (A/S)?
Hvor mange stjerner giver du? :

Hvad er et Aktieselskab (A/S)

På trods af at et A/S er mere omfattende, har flere krav og regler forbundet med driften, kapitalindskuddet er større samt ejerkredsen, har et A/S mange ligheder med et ApS (læs også vores wiki hvad er et anpartsselskab ApS)

Aktieselskabet anses for at være den mest seriøse selskabsform i Danmark. Dette skyldes bl.a det høje kapitalindskud og de mange regler der er forbundet med driften.

Det ses oftest at et selskab omdannes til et aktieselskab A/S fra f.eks et ApS hvor kapitalkravet kun er 50.000 kr. 

Aktieselskab kapitalkrav og hæftelse

Kapitalkravet til stiftelse eller omdannelse af et eksisterende selskab til et aktieselskab (A/S) er 500.000 kr. 

Dette indskud skal forstås som i et ApS, som aktiver der kan garantere og bevise at man har dem, i tilfælde af at selskabet ikke formår at varetage selskabets forpligtelser overfor kreditorer.


Det er sjældent én person der står alene med hæftelsen, da et aktieselskab næsten kan have en ubegrænset mængde ejere.

Har man indskudt aktiver, skal en revisor lave en vurderingsberetning af disse aktiver.

Ejerne i et A/S har aktier i selskabet, aktierne er ejerandele og ejerne og hæfter kun med deres aktier hvis selskabet skulle gå konkurs. Dette betyder at de hæfter begrænset, med deres ejerandel i aktier.

Indskydes der ikke mere end 500.000 kr. hæftes der heller ikke med mere end det indskudte beløb, hvilket anses som den største fordel ved et aktieselskab.

Regler og revision i et aktieselskab A/S

Der er mange ting der er anderledes ved at drive et A/S, der er mange regler forbundet til driften, i forhold til et ApS og er helt modsat et I/S.

I et aktieselskab A/S er en revision af årsrapporten påkrævet.


Senest fem måneder efter regnskabsårets udløb skal årsregnskabet indsendes til Erhverv og Selskabsstyrelsen, og skal tilses af en autoriseret revisor, ellers kan selskabet blive tvangsopløst.

Det er også påkrævet at et aktieselskab har en direktør, og en bestyrelse skal sørge for den daglige ledelse.

Det er dem der har aktier i selskabet (aktionærerne) der vælge bestyrelsen og har direkte påvirkning på den daglige drift af selskabet.

Oftest er der valg ved generalforsamling. 

Ligesom et ApS, skal selskabets midler skarpt adskilles fra de involverede personer, derfor må et A/S ikke stille lån til rådighed for aktionærerne, direktøren eller bestyrelsesmedlemmerne.

Stiftelse af et aktieselskab A/S 

Du kan benytte en advokat til at stifte et A/S, som er en løsning mange vælger da det kan tage meget lang tid, hvis ikke der er helt styr på de juridiske detaljer.

Til stiftelsen kræves også et stiftelsesdokument, en ejerbog, en skatteforbeholdsaftale (dette er en god ide men ikke nødvendigt ved stiftelse af et A/S) samt en åbningsbalance, hvis der fra start er midler i virksomheden.

Med andre ord er det altså mere omfattende at stifte et A/S.

Dog er der også andre muligheder man kan gøre det på, det kan nemlig gøres meget nemt online på statslige webreg.dk, her kan du indsende papirerne til at stifte et A/S, senere hen ordnes indskuddet og skatteoplysninger.

Hvis man vælger at stifte et A/S online koster det et gebyr på 670 kr.





Få 3 gratis tilbud på oprettelse af et A/S på Agera - Klik her 

Hvor mange stjerner giver du? :