Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Hvad er en søgemaskine?

  1. Amino.dk
  2. Ordbog
  3. SEO
  4. Hvad er en søgemaskine?
Hvor mange stjerner giver du? :

En søgemaskine er et værktøj, der gør det muligt at søge efter informationer.

De fleste forbinder i dag en søgemaskine med de store internetsøgemaskiner som Google, Bing og Yandex. Men før internettets tid fandtes der også søgemaskiner, som blev brugt i bl.a. forskningsdatabaser, nyhedsarkiver og biblioteker.
 

Søgemaskiner er helt afgørende for, at vi kan bruge internettet, som vi gør i dag. Det ville i praksis være helt umuligt at navigere rundt på nettet uden søgemaskiner. De fleste af os bruger dem da også så godt som hver dag.

I Danmark er Google langt den mest dominerende søgemaskine med omkring 97% af markedet. Internationalt har Microsofts Bing, Yandex og Baidu også en vis del af markedet. 
 

Nedenfor kan du se en statistik for brugen af søgemaskiner i Danmark. Statistikken er hentet fra https://gs.statcounter.com/search-engine-market-share/all/denmark

 


I nogle lande er andre søgemaskiner end Google dominerende. I Kina er det således Baidu, der er langt den mest dominerende med næsten 70% af markedet, som du kan se nedenfor. I Rusland har Yandex tæt på 50% af markedet. 


 

Man skelner typisk mellem to typer af internet-søgemaskiner: Algoritmiske søgemaskiner og kataloger.
 

De første store søgemaskiner var opbygget som kataloger. Den største var Yahoo, og i Danmark havde Jubii i mange år en dominerende position. Fælles for katalogerne er, at data indsamles og redigeres manuelt.
 

De algoritmiske søgemaskiner er omvendt baseret på automatisk indsamling af data. Det sker ved hjælp af såkaldte ”webcrawlere” – computerprogrammer, der automatisk ”crawler” nettet, klikker på alle de links, de finder og downloader indholdet fra de sider, de finder.
 

Algoritmiske søgemaskiner har i dag så godt som overtaget markedet for søgning. Det skyldes blandt andet, at de hurtigere og bedre kan finde nyt indhold på nettet, indeksere langt mere og gøre det hurtigt tilgængeligt for os alle.


Ovenstående tekst er skrevet af Waimea Digital

Hvor mange stjerner giver du? :