Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Morten Langer fra Bestyrelsen.dk Dansk økonomi bremser hårdt op i Q1

Dansk økonomi bremser hårdt op i Q1

1.829 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
07 March 2014

Historien fra sidste år og forrige år er nu ved at gentage sig: Fra årets start er alle de etablerede prognosemagere top op­timistiske, på trods af, at det foregående år sluttede elendigt tæt på nulvækst, korrigeret for lagerbevægelser. Danmarks Statistik har netop fremlagt BNP data for Q4, der viste minus 0,5 procent i vækst efter lagereffekter på minus 0,4 procent, men privatforbruget dykkede hele 1,3 procent.

Hvert år starter de store banker, regeringen, Nationalban­ken og vismændene med et BNP-estimat for væksten på mel­lem halvanden og to procent for det kommende år. Det er som altid baseret på mest tro og håb og ikke de økonomiske indikatorer, som kan ses med det blotte øje. Præcis sådan er det også i år. Som det fremgår af Økonomiministeriets pro­gnoseoversigt over alle de etablerede prognosemagere lød den forventede BNP-vækst i år, frem til december 2013, på mellem 1,7 og 1,5 procent. I toppen ligger EU og Arbejder­bevægelsens Erhvervsråd på 1,7 procent.

Mest bemærkelsesværdigt er forventningerne til væksten i det private forbrug, som for året ligger helt oppe på 1,9 pro­cent for vismændene i det Økonomiske Råd og ellers omkring 1,4 procent for de øvrige. Forventningerne er antageligt base­ret på et optimistisk gæt, da 2013 sluttede med minusvækst i privatforbruget uden klare signaler på en bedring. Senest har det givet anledning til en vis optimisme, at europæisk økonomi har vist en smule bedre takter. Men opbremsning i både USA og Kina vil de kommende måneder smitte nega­tivt af på europæisk økonomi. Samtidig er der ingen positive signaler i dansk økonomi, som vi vil gennemgå nedenfor.

Tilsyneladende er nogle af de nålestribede prognosema­gere begyndt at opdage, hvad der er på vej: Seneste opda­terede prognoser kommer fra Nykredit, der nu estimeret et privatforbrug med kun 0,7 procent i fremgang. Altså under halvdelen af de fleste andre lidt ældre prognoser. Nykredit opretholder dog en optimistisk BNP vækst på 1,4 procent, godt hjulpet af forventede positive lagerinvesteringer på 0,5 procent (hvilket er skudt ned af de nye BNP-data). Nu bli­ver det spændende at følge de øvrige prognosemagere de kommende måneder og om de igen kommer lidt tættere på den virkelige verden – igen, igen – ved løbende at nedjustere deres estimater, med regeringen som den prognosemager, der halter længst bagefter virkeligheden.

Men hvordan ser fakta så ud her i starten af 2014: Ifølge Danmarks Statistik er detailsalget vigende: ”Detailsalget faldt i januar 0,4 pct. i forhold til måneden før. Salget af føde­varer og andre dagligvarer steg 0,3 pct. Salget af beklædning mv. faldt 2,8 pct., mens salget af andre forbrugsvarer faldt 0,4 pct. Detailsalget i november-januar var 0,3 pct. højere end i august-oktober,” skriver DS. Tallene fra Danmarks Statistik passer rigtig godt med udviklingen i Dankort omsætningen for januar, som steg 3,3 procent. Vi korrigerer typisk dette tal med minus fire procent, som stort set svarer til Dankortets øgede markedsandel det seneste år.

Ifølge Danmarks Statistiks Arbejdskraftundersøgelser er den hjemlige beskæftigelse det seneste år øget med 1.000 personer, mens beskæftigelsen de seneste fire måneder er faldet med 2.000. Udviklingen i OECD’s ledende indikator for Danmark i december stagnerede for første gang i ni måneder, hvilket kan antyde en snarlig vending. Ejerbolig­priserne har været vigende over de seneste måneder, ifølge Home Husprisindeks. Og endelig er udviklingen i banker­nes erhvervsudlån og antallet af ledige kontorkvadratmeter i hovedstanden også vigende. Samlet set betyder det, at Øko­nomisk Ugebrevs KonjunkturBarometer for Dansk Økonomi i den aktuelle opdatering dykker fra nul til minus 0,4 – i det samlede udfaldsrum mellem plus to og minus to.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Morten skriver Skriv dig op