Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Hvorfor Open Source?

4,779 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
09 December 2010

Open source software er i modsætning til bare et par år tilbage, i dag anerkendt både som solidt software og som forretningsmodel. Fordommene er ved at være væk, og det kan tydeligt ses, og mærkes, på efterspørgslen. 

Men hvorfor vælge open source?

Det enkelte open source produkt skal naturligvis være (mindst) lige så godt, som det tilsvarende closed source produkt, men udover modenhed og funktionaliteter er det især disse argumenter man møder:

  • Det er gratis
  • Der er mange "eksterne" udviklere, som arbejder på det
  • Der ligger meget offentligt tilgængelig viden om produktet

Men et andet og rigtigt vigtigt argument, er friheden.

For det er en myte, at open source er gratis. Meget er rigtigt nok gratis, men der er også meget open source software, som ikke er gratis.

Til gengæld gælder det for alt open source software, at du er fri til at gøre med softwaren som du vil. Du kan kigge i kildekoden, du kan ændre den, og du kan integrere det med lige det du vil.

Det kan godt være, du ikke selv kan gøre dette, men der er altid firmaer derude, som kan gøre det for dig. Og det er den anden ting med friheden: Du er nemlig fri til at vælge lige præcis den leverandør du vil, og du har altid mulighed for at tage dit arbejde (koden) med dig videre til den nye leverandør.

Jamen, hvad betyder det helt konkret for lille mig?

Det kan skam have meget konkret betydning for dig i en masse situationer:

  • Hos closed source CMS'er/hjemmesider kan du ikke uden videre skifte leverandør. Har du en hjemmeside hos fx Dandomain, og er du utilfreds med oppetiden eller supporten, kan du ikke uden videre flytte hjemmesiden til en anden leverandør. Bruger du et open source (hostet) CMS, som Joomla eller Wordpress, kan du altid flytte siden til anden udbyder samt vælge ny leverandør af design, support eller lignende.
  • I closed source software er du afhængig af, at producenten ikke går konkurs, sælger softwaren til andre, eller helt lukker produktet ned og du tvinges til at skifte. Med open source er man aldrig afhængig af kun én producent.

Jurist Martin von Haller Grønbæk har rådgivet mange virksomheder om brug af open source, herunder rådgivet Lego om open source licenser til Mindstorm, og har skrevet en denne fantastiske blogartikel på Computerworld, der kommer godt omkring begrebet leverandørfrihed med open source software:

http://www.computerworld.dk/blog/it-advokaten/112760

Hvis du bruger open source software i din virksomhed, hvad er grunden til det?

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Martin skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere