Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

"Saml dit hjul" - om medstiftere

1.720 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
14 September 2010

Ifølge græsk mytologi hang manden og kvinden i tidernes morgen sammen som et rundt hjul, med to hoveder. De rullede let og ubekymret af sted, blev overmodige, og guderne straffede dem ved at skære dem midt over. Siden den dag har mænd og kvinder følt sig ensomme, og ledt efter deres tabte halvdel, siger myten.

 

Starter du din virksomhed op alene, er du som et hjul der er blevet skåret over. Du mangler støtte, fylde og fællesskab, og du har svært ved at komme op i fart.

 

Hvad har Adobe, Apple, Canon, Cisco, Garmin, Google, Infosys, Intel, Microsoft, Oracle, Sun Microsystems tilfælles? Ja, de er alle start ups der har ført det vidt, og blevet internationale ikoner, men der er mere. De er alle stiftet af 2 eller flere iværksættere sammen.

 

Hvor langt ville Bill Gates være kommet uden Paul Allen? Ville N. R. Narayana Murthy i dag have siddet i bestyrelsen for HSBC, Unilever, UN Foundation, Insead, Wharton, Ford Foundation m.m. hvis det ikke havde været for hans 6 medstiftere af Infosys, den gigantiske indiske outsourcing virksomhed som har gjort de 7 til dollarmilliardærer?

 

Du kan glemme alt om at komme med i YCombinator eller Techstars 3 måneders programmer for særligt talentfulde iværksættere, hvis du er alene om dit projekt. Paul Graham, YCombinator, og David Cohen, Techstars, har samlet nok statistik og erfaringer sammen til at vide, at succesraten for enlige iværksættere er for lav. De forlanger at der som minimum er en techie og en sælger i hvert team.

 

De fleste VCs i Silicon Valley har det på samme måde; de vil se fulde hjul.

 

Selvfølgelig kan det lade sig gøre at lave en virksomhed som ene-ejer. Der er endda eksempler på, at det kan gå rigtig godt, tænk bare på Amazon, Dell og Ebay. Men det bliver en hård og ensom kamp, og risikoen får fiaske er enormt stor. Du står alene på broen, du skal kunne alting selv. Med et stærk ejerteam bliver det ikke kun mere sandsynligt at du får succes, det bliver også et meget sjovere og helt liv at nå dertil.

I Martin Thorborgs bog "Iværksætter til jeg dør" fortæller Martin, at han aldrig vil starte noget op uden de rigtige medstiftere. Jeg har det på samme måde; vi er 4 der startede Rainmaking op sammen, og det har været den allervigtigste beslutning. Fullrate bestod af 5 dygtige stiftere, der tilsammen havde alle relevante kompetencer. Inden der var gået 3 år havde de solgt virksomheden til TDC for 400 millioner kr.

Så spørgsmål nr. 1 til enhver iværksætter er: har du samlet dit hjul? Har du fundet de rigtige medstiftere? 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Martin skriver Skriv dig op