Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om work/life balance, medstifter af Rainmaking, og forfatter til bogen Winning Without Losing

At blive lykkelig som iværksætter

Skrevet af:
26. august 2010 | 3.407 Visninger | 11 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Martin Bjergegaard fra Rainmaking

Ekspertblogger på Amino om work/life balance, medstifter af Rainmaking, og forfatter til bogen Winning Without Losing

3 ting der gør en kæmpe forskel for både din virksomhed og for din lykke

Først som 27 årig gik det op for mig at jeg ikke var sikker på at blive lykkelig bare jeg fik stor økonomisk succes. Indtil da havde jeg - naivt indrømmer jeg - levet i den banale overbevisning at alt ville blive godt for mig, hvis jeg blot fik skabt en succesfuld virksomhed. Jeg tænkte, at jeg så ville have både penge, frihed og nyde andres respekt. Og så måtte jeg da være lykkelig.

Nu som 34-årig ved jeg at det langt fra er så enkelt. Jeg har lavet succesfulde virsomheder, og også solgt 2 for store millionbeløb, og jeg har lært at lykke og succes har meget lidt med hinanden at gøre.

Inspireret af mine personlige erfaringer har jeg læst bøger og research om emnet. Og til en blanding af skræk og lettelse fundet ud af at hverken penge, udseende, prestige eller andre ting i den ydre verden har nogen væsentlig betydning for din lykke. Hvis du vil se et inspirerende eksempel så kig her:
https://www.youtube.com/watch?v=yo_24_qTNac .

Manden har hverken arme eller ben, og han er mere lykkelige end de fleste rige og smukke filmstjerner!

En mere videnskabelig fremstilling får du i dette her meget underholdende og indsigtsfulde klip fra TED:
http://blog.ted.com/2006/09/26/happiness_exper/

Hvad kan vi iværksættere gøre for at øge vores personlige lykke? Her er 3 bud.

1) Holde dig i god fysisk form. Ganske enkelt. Brug din krop, det er det vi har fået den til. Der er enormt meget velvære i at være fysisk aktiv. Og det er nærmest gratis - i hvert fald hvis du ligesom Martin Thorborg løber en tur hver morgen (som der står i hans bog "Iværksætter til jeg dør"). Sunde mennesker træffer bedre beslutninger og har mere energi og overskud. Jeg ved at det kan være svært, men sådan er det oftest med de ting der har et stort potentiale. Hvis det var nemt havde du jo allerede gjort det, og der var ikke mere at hente... Hvis du har brug for inspiration så tag på Chris McDonald kursus eller læs "The one minute manager balances work and life" af Ken Blanchard.

2) Fælleskab er en af de mest lykke-producerende tilstande. Derfor: lav din virksomhed sammen med andre, så har du nogen at dele sorger og glæder med. I min virksomhed Rainmaking er vi 4 ligeværdige ejere. Det var været mit livs bedste beslutning. Et partnerskab skal plejes, men det giver 10 gange igen. Amerikansk forskning viser iøvrigt at det markant øger succesraten at være flere founders. Derfor vil incubator programmer som YCombinator og Techstars helst have teams der består af 3-4 personer.

3) Ikke tage dig selv og dit arbejde for alvorligt. Du skal selvfølgelig brænde for det du laver, og give den fuld gas. Men hvis du begynder at blande din personlige identitet for meget sammen med dit projekt, så går det ud over din lykke. Jeg har selv været den værste til det, og det er stadig et fokusområde for mig. Selv hvis din virksomhed mislykkes, så betyder det ikke at du er en fiasko. Der er mange faktorer uden for din kontrol på spil. Jeg har prøvet at gøre præcis det samme, og den ene gang endte det i en succesfuld virksomhed med 60 millioner i omsætning (Frokost.dk) og den anden gang med en nedlukning og et tab på 3 millioner kroner (Festklar.dk). Selv folk smartere end os laver masser af fejl (fx Richard Branson), og forskellen på en lykkelig og en ulykkelig iværksætter er om du slår dig selv i hovedet med disse fejl, eller om du bare ser dem som feedback, og fuld af munterhed justerer til og prøver en anden angrebsvinkel.

At være iværksætter kan være verdens bedste job. Men det kan også være meget smertefuldt hvis man kommer på lykkemæssige afveje. Hvert minut der går får du ikke igen, så lad os alle gøre os selv den tjeneste at "enjoy the ride" maksimalt, og ikke bekymre os om udfaldet. Det koster alt for dyrt på lykkekontoen:-)

Læs også


Kommentarer

Martin Thorborg  den 26-08-2010 kl. 16:31

Hej Martin

Velkommen til Amino :-)

Jeg glæder mig til at se dine råd og indtil videre er vi helt enige. Har man først prøvet at have mange penge, så finder man ud af at det ikke gør en gladere.

Men det er sjovt at prøve og få det ud af kroppen og af en eller anden grund kan man ikke stoppe med at søge flere penge, det er faktisk lidt mærkeligt.

Men jeg tror det bunder i, at succes som iværksætter lettest kan måles på penge. Det ville jo heller ikke være sjovt at spille matador uden penge vel? :-)

Dbh Martin

Er kommentaren brugbar? 1 0
Jimi Hove  den 26-08-2010 kl. 17:45

hej Martin B

Tak for dit gode indlæg.

Nej vi har flere behov end bare penge. Nogle andre , end de gode du allerede har nævnt, kunne være :

4 : Tryghed  ( vide at man er rask, vide at ens økonomi er velfungerende, vide at man har en god vennekreds (eller bare et par stykker ), som man altid kan stole på.. og så videre. Generel tryghed

5 : Det stik modsatte : udfordringer. Endnu et Guds små julelege med os. Endnu et paradoks. Behovet for at føle at man lever, for at man udfordrer grænserne, sig selv og sin omgangskreds, med fare for at smide det hele over bord, men med håbet om at man udvikler sig endnu mere i den retning man ønsker

6 : Behovet for at betyde noget for andre, behovet for at give af sig selv. Dette har ikke noget specielt med at blive beundret at gøre, men at gøre noget fordi man gør det uselvisk. Som man siger : hvis du savner kærlighed, så giv din kærlighed væk. Fordi hvad føler du , når du giver uselvisk kærlighed til andre ? Kærlighed. Bingo ! Om man så får noget tilbage, det ved ingen, men man følte kærlighed i det øjeblik man gav noget af sig selv væk.

Man har nu også behov for penge, for som en klog mand sagde : " penge er ikke alt, men det føles altså bedre at køre op til psykologen i en Porsche "

Alle disse behov for vores arm og benløse ven Nik opfyldt ved at gøre som han gør.

En anden ting .. havde Nik et valg ? Han var TVUNGET til at gøre sig selv lykkelig, alternativet var ubærligt.

Jeg elsker den video.. Og ja velkommen til Amino. Jeg håber du giver en masse væk ;-)

Er kommentaren brugbar? 0 0
TrackBack  den 26-08-2010 kl. 22:05
Er kommentaren brugbar? 0 0
Tommy Krabbe  den 27-08-2010 kl. 07:08

Tak for et inspirerende indlæg!

Er kommentaren brugbar? 0 0
Martin Bjergegaard  den 27-08-2010 kl. 11:23

Hej Thorborg, tak for din kommentar og opmærksomhed:-)

Jeg nød meget at læse din bog "Iværksætter til jeg dør". I den lagde jeg mærke at du skrev, at du normalt ikke er konkurrencemenneske, men at du er det når det kommer til iværksætteri.

Det har givet mig inspiration til mit næste indlæg: hvordan spiller det at konkurrere ind på henholdsvis chancen for succes og chancen for lykke.

Jeg er selv en sucker for konkurrence, og jeg tror det har givet mig nogle af mine successer - men jeg begynder også at fornemme at det nogen gange sker på bekostning af min langsigtede lykke. At det at sammenligne mig selv med andre har sine begrænsninger. Og at der måske er andre måder til at motivere og inspirere mig selv til at yde mit bedste. Anyway, mere om det senere. Tak for kommentaren.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Martin Bjergegaard  den 27-08-2010 kl. 11:28

Hej Jimi, tusind tak for din indsigtsfulde og engagerede kommentar. Jeg glæder mig meget til at lære dig bedre at kende herinde:-)

Spændende betragtninger om at betyde noget for andre og om at give. Det får mig til at tænke på et Dalai Lama citat, der lyder nogenlunde sådan her: "den der bruger sin dag på at hjælpe andre er heldig, for de problemer han vil møde i løbet af dagen, vil ikke være hans egne".

Er kommentaren brugbar? 0 0
Jimi Hove  den 27-08-2010 kl. 11:49

" den der bruger sin dag på at hjælpe andre er heldig, for de problemer han vil møde i løbet af dagen, vil ikke være hans egne"

hehe, ja det er godt. Man skal bare passe på man ikke bliver sådan en " hjælpefætter " som kun er det, netop fordi man ikke vil møde ens egne problemer :-)

Dalai Lama er skam sød nok, synes bare meget af det han siger er lidt popsmart, og ikke helt gennemtænkt. En blanding af religion OG psykologi, det rykker. Psykologi som det hårde, nødvendige , realistiske arbejde og lidt hyggelige uskadelige citater fra en Lama, til at muntre en op igen. Det godt

Jamen selv tak, glæder mig også til at høre mere fra dig :-)

Er kommentaren brugbar? 0 0
Martin Thorborg  den 27-08-2010 kl. 15:28

Jeg kender faktisk ikke mange lykkelige "Succesrige" mennesker. Det er også en af grundende til at jeg ikke selv vil være nummer 1 og det samme opdrager jeg mine børn til.

Det har taget lang tid at nå den erkendelse, men jeg elsker helheden med hårdt sjovt arbejde og min tid med familien og vennner. Om jeg fik en milliard, gad jeg ikke bruge min tid alene på hoteller over hele verden og i lufthavne, jeg ville sgu hellere være "posedame" :-)

Dbh Martin

Er kommentaren brugbar? 0 0
Carsten Nielsen  den 02-09-2010 kl. 22:06

Hej alle sammen

Syntes det er en kanon blog, da jeg kan se mig selv i hvad i skriver.

En gang troede jeg, at lykken ville være en masse penge, frihed osv.

Så derfor startede jeg min første virksomhed, uden nogen som helst viden, og hvad det var jeg gjorde, jeg havde en patner i udlandet som sendte vare til mig, og en webshop skulle vi da også have, han skulle nok lave den, og hvordan tror i det endte

Er kommentaren brugbar? 0 0
Carsten Nielsen  den 02-09-2010 kl. 22:28

kom til at trykke send...

men samarbejdet stoppe efter noget tid, og snakker ikke med min gamle patner mere.

men havde som sagt stadig lyst til at blive rig, og køre en forskel. Og ideer har jeg mange af.

Så startede endnu en gang min egen virksomhed, stadig uden at undesøge mulighederne og hvilke marked særligt godt.

så nu har jeg  endnu en virksomhed, som ikke giver noget.

Men imens alt det her har stået på, er jeg da blivet kloger på mig selv, for jeg ved nu, at det der ser ud til at være den næmmeste løsning, langt fra er det, og har brugt masser af timer på, ikke at være til ¨stede¨ selv om jeg rent faktisk var det.

Og endnu en ting har jeg fundet ud af, jeg er typen som er en god iværksætter/starter men en dårlig afslutter.

Så kan kun give jer ret i at penge ikke køber lykke.

Og tak for jeres visdomsord ;-)

Er kommentaren brugbar? 0 0
Martin Bjergegaard  den 08-09-2010 kl. 12:38

Jeg mødtes forleden med min ven som er Phd studerende i filosofi og ved at skrive en bog om personlig udvikling/lykke/eksistens. Han mindede mig om, at vi også skal passe på ikke at gøre lykken til et projekt. For når vi gør det, så melder spørgsmålene sig "er jeg lykkelig nok?" og "hvor lykkelig er jeg sammenlignet med andre?". Det er klar at disse to spørgsmål snarere fører frustration og ulykke med sig end glæde og lykke...

Så vi skal - ifølge ham - gøre os selv åbne for at glædes over livets små og store gaver. Være i nuet, ikke tro at vi kan eller skal forstå det hele, og lade være med at lave fortællinger om os selv, og sammenligne os med andre. Spændende, og dejligt at blive udfordret:-)

Er kommentaren brugbar? 0 0
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: syv + fire =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Martin skriver


Martin Bjergegaard

Martin Bjergegaard er serieiværksætter og medstifter af Frokost.dk, Rainmaking, Startupbootcamp, BetterNow og PineTribe.

Martins bog Succes uden Afsavn er oversat til 11 sprog, ude i 30 lande, blevet en international bestseller, og har vundet den prestigefyldte bogpris ”Management Book of the Year” i England. 

Den ultimative bog om hvordan du kan få stor succes som iværksætter og samtidig leve et lykkeligt og balanceret liv.

Martin Bjergegaard har sammen med
canadiske Jordan Milne fundet 25
rollemodeller fra hele verden der viser vejen til en ny måde at arbejde og leve på.

Martin på de sociale medier

 


Martin på Twitter

Hvis du vil have besked når Martin og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her:


Seneste kommentarer