Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Jonathan Løw - JumpStory Iværksætteri er ikke frihed, men det er pissefedt alligevel!

Iværksætteri er ikke frihed, men det er pissefedt alligevel!

883 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
26 September 2019

Mange taler om iværksætteri som den ultimative frihed. I mine øjne er det en delvis illusion og en misforståelse i forhold til den gave, der ganske rigtigt ligger i at blive selvstændig.

Jeg har startet fire virksomheder og er lige nu medejer af to nye. Den ene er bare mig selv, mens den anden er såkaldt born-global vækstvirksomhed, hvor vi i 2019 har lanceret vores digitale platform i 35 nye lande. Hvis der med frihed menes muligheden for selv at vælge, hvornår mine co-founders og jeg placerer de 10-12 timer, vi arbejder om dagen for at realisere potentialet i idéen, så er det vel frihed. Imidlertid er der også lige kæresten og børnene, der skal passes ind i ligningen, så det er i hvert fald frihed med ganske markante firkanter, den skal passe ind i.

Hvis der med frihed menes muligheden for, at man kan tjene kassen og leve lykkeligt resten af sit liv for de penge, så glem også venligst den illusion. Dels sker det for de færreste af os, og dels kender jeg mange af de prominente iværksættere, som har lavet en stor exit og tjent millioner og milliarder af kroner. Hvad gør de? Sejler rundt i en yacht resten af deres liv og nyder deres såkaldte frihed? Gu’ gør de da ej. De er på godt og ondt blevet afhængige af at sætte iværk, og heldigvis for det, for det er godt for verden og godt for dem selv, hvis de ellers husker at finde balancen undervejs.

Betyder det så, at vi iværksættere skal trække klynkekortet og sige, at det er hårdt at være os, og at vi bliver beskattet alt for hårdt osv. osv.? For Gud skylds nej. Det er fedt at være iværksætter. Jeg elsker det! Men det handler bare ikke rigtig om frihed forstået som frihed til nærmest ikke at arbejde eller frihed til at nyde de formuer, man tjener på det.

Der er noget helt andet og mere fundamentalt på spil, som gør iværksætteri så fantastisk: Det at finde noget her i livet, man virkelig elsker, og så leve af at gøre det. Den meningsfyldthed der findes i at leve et liv, hvor man får skabt eller produceret noget, som skaber værdi for andre samtidig med, at man selv tjener penge på det. Dét er noget af det mest værdifulde her i livet, hvis du spørger mig.

Iværksætteri er at sætte iværk. Dvs. at skabe ting. Det er ikke kæmpe exits eller dyre biler i langt de fleste tilfælde, men det er følelsen af, at man bidrager med noget, som er meningsfyldt.

Er det så den ultimative frihed? Tjoh – det er i hvert fald friheden til at arbejde mere end gennemsnittet og friheden til at lære at lægge likviditetsbudgetter og bekymre sig om næste måneds lønninger. Så nej, egentlig er det ikke så meget frihed, når det kommer til stykket.
Det er nærmere en følelse af mening og en afhængighed af at sætte iværk. Det er stoltheden over, at andre mennesker downloader dit stykke software eller bruger dit produkt, så du ved, at du sammen med dit team har skabt noget værdifuldt. Dén følelse er uvurderlig og meningsfyldt på et højere plan. Jeg ved ikke, om jeg vil kalde den frihed, men den er pissefed uanset hvilket ord, man bruger.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jonathan skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere