Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Jonathan Løw - JumpStory Hvornår skal du hente investering til din idé?

Hvornår skal du hente investering til din idé?

4,319 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
31 March 2014

Som serie-iværksætter har jeg startet fire virksomheder – to hentede venture-kapital udefra, mens de to andre er bygget op omkring organisk vækst. Senest er jeg startet som sparringspartner, rådgiver og investor i mindre start-up virksomheder i regi af Nordens største fond inden for området – Accelerace. Udover at investere i start-ups fokuserer Accelerace rigtig mange kræfter på at rådgive og udvikle virksomhederne – inden en eventuel investering senere hen.

Derfor fandt jeg det på tide at bruge min blog på Amino til at dele mine erfaringer og viden med jer indenfor området. For at prøve at svare på spørgsmål: Hvornår skal du som iværksætter hente investering til din idé?

 

Investorer reducerer iværksætteres succesmulighed til 10 procent

Ovenstående kan lyde som ualmindeligt dårlige reklame for Accelerace og andre fonde, der investerer i nystartede virksomheder. Ikke desto mindre lyder rådet fra mange danske iværksætterrådgivere: Skriv en forretningsplan og find nogle investorer.

Problemet er imidlertid, at en investering rent statistisk faktisk øger risikoen for, at det går galt. Dette skyldes, at venturekapitalister har en forretningsmodel, som baserer sig på, at 1 ud af 10 investeringer skal blive successer. I Europa investeres 45 procent af venturekapitalen i selskaber, som ikke giver en eneste krone tilbage til investorerne.

Årsagen til, at verden hænger sådan sammen, er ikke vanskelig at sætte sig ind i.  Når man investerer i en virksomhed, skal tingene gå hurtigere. Så man ansætter og bruger flere penge, men har stadig ikke fået indtægterne – de kommer senere. Så man øger risikoen. Men hvis nu kunderne er længere om at komme, end man regnede med, er det svært at skrue ned for udgifterne.


Vent længere med at hente investeringen
Mit budskab er ikke, at start-up virksomheder ikke skal hente investering – tværtimod. Det er ofte kritisk for en start-up og vækstvirksomhed at have tilstrækkelige ressourcer til rådighed for at sikre sin udvikling. Men iværksættere bør generelt vente længere, før de søger kapitalen. Først skal virksomheden have testet de antagelser, forretningsideen hviler på, og det kan et langt stykke hen ad vejen ske uden kapital fra investorer.

For mange iværksættere bliver det at rejse penge til målet. Det er naturligvis forståeligt i den henseende, at iværksætterne har brug for løn, men man må holde fast i, at penge er et middel til at gøre noget. Ansætte folk, udvikle sit produkt, få gang i salget. Men de ting kan der også være andre veje til.


Sådan kommer du i gang uden en investering
En af de oplagte måder at komme i gang uden en investering er at finde en kunde tidligt i forløbet, som vil betale bare en smule for det ufærdige produkt. Dén mulighed har firmaet Freetrailer, der leverer trailere til gratis udlån, eksempelvis gode erfaringer med.
Freetrailer gik til Ikea med deres idé og vision og spurgte, om den hang sammen med deres måde at se verden på. Herefter indgik de en treårig aftale med første år forudbetalt. På den måde fik de en god likviditet og kunne finansiere deres drift, og i dag driver Freetrailer en yderst succesfuld virksomhed med en omsætning på over 20 mio. kr.

Pointen med at gøre det på denne måde er, at (forretnings)planen alligevel aldrig holder i praksis. Dertil kommer, at man som iværksætter sjældent har en færdig plan, der bare skal føres ud i livet for at successen er hjemme. Eftersom planen sjældent holder, skal man i stedet fokusere på at gå igennem en serie af små projekter for at afdække, om der er noget i idéen eller ej.


Mit budskab til dig som iværksætter er derfor:

1. Vent med at skrive en forkromet forretningsplan og rejse kapital
2. Lav en arbejdende udgave af din idé, en prototype, og sæt møder op med dit netværk
3. Sælg idéen ind og husk at lytte oprigtigt til de indvendinger, der kommer – så du gør dit produkt bedre
4. Så skabt de første små salg der kan holde forretningen kørende i starten
5. Overvej herefter om du vil vækste virksomheden organisk eller skalere den og hente kapital udefra.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jonathan skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere