Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Lær at udleve dine drømme

3,065 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
23 January 2014

Hver dag passerer tusindvis af tanker igennem dit hoved. Nogle er positive, andre negative. Nogle tanker hænger ved, mens andre næsten ubemærket forsvinder og bliver afløst af nye.

Forskning viser, at op imod 90% af alle tanker er gentagelser fra dagen forinden. Samtidig ved vi, at selv hos meget positive og optimistiske mennesker fylder de negative tanker mest.
Dette viser os, at det afgørende ikke er tankerne i sig selv, men hvordan vi som mennesker tackler og handler på vores tankemønstre. Dette forklarer samtidig, hvorfor nogle mennesker og iværksættere evner at leve efter deres drømme og værdier, mens andre kæmper med begrænsende tanker og frustrationer.

Denne artikel giver dig et indblik i hjernens fantastiske univers samt en række simple værktøjer til at ændre dine handlinger, så dine iværksætter-drømme og værdier og ikke dine tanker bliver din ledetråd.


Begrænsende tanker
Vi kender alle sammen til stemmer i hovedet, der på den ene eller anden måde begrænser os. Her tænker jeg ikke på skizofrene og sygelige stemmer, men på de tanker der automatisk kommer og går. Det kunne være tanker som ”jeg er ikke kreativ”, ”jeg tør ikke blive iværksætter”, ”jeg er for fed” eller ”jeg dur ikke til xxx”. Du har måske ikke lige præcis disse negative tanker, men hvis du lytter højere efter, kan du garanteret finde nogle andre stemmer, du gerne ville lytte lidt mindre til.

Selvom tanker er flygtige ligesom skyerne på himlen, så kommer vi mennesker nemt til at give tankerne utrolig stor magt over vores liv. Det gør vi bl.a. ved at tro på dem, adlyde dem og siden handle på dem frem for at handle efter vores kerneværdier og drømme.
Vores dynamik er ofte den, at hvis en tanke fortæller os, at vi bør undgå noget, så undgår vi det. På den måde bekræfter vi ikke kun tanken igennem vores handlinger, men gør den også determinerende for vores handlefrihed og muligheder i livet. Det begrænsende i dit liv er derfor aldrig dine tanker, uanset hvor mange gange de gentager sig og hvor højt de råber, men hvordan du vælger at agere på dem.

Du skal fortælle dig selv én gang for alle, at det IKKE er din ”skyld”, at du følger tankerne!
Formentlig har du aldrig kendt til en måde, hvorpå du kan lade tankerne være, lade dem leve deres eget liv og samtidig gøre præcis det, du brænder allermest for – uanset hvad stemmerne i hovedet måtte fortælle dig? Den måde vil jeg præsentere dig for nedenfor.

Derfor reagerer din krop og hjerne, som den gør
Begrænsende tanker kan have tusindvis af former og udtryk. De kan fortælle dig, at du ikke tør springe ud i et givent projekt; at du ikke er særligt god til det ene eller det andet; at du burde have handlet anderledes eller gjort mere.

Hvis man studerer moderne hjerneforskning, positiv & kognitiv psykologi samt ACT og mindfulness (måske er mange af disse ord fremmede for dig? Så fortvivl ikke – det er blot fagsprog og namedropping J), vil man erfare, at tanker er langt mere tilfældige og svære at ændre, end man engang troede. Tanker er kemiske processer, der ændrer sig i takt med vores personlige og biologiske udvikling. De indtager nye former, men danner først og fremmest kraftfulde mønstre og forbindelser, der gentager sig igen og igen. Det er disse automatiske mønstre, som bliver de allermest magtfulde, fordi vi begynder at opfatte dem som virkelighed.

Et banalt eksempel er den angst for hunde, som nogle mennesker lider af. Denne angst er indlært, som oftest fra barndommen af, og siden har vores hjerne bekræftet den igen og igen. ”Jeg er bange for hunde.”
Udover at være en tanke har vi imidlertid gjort tanken til virkelighed ved at handle på en måde, der bekræfter tankens udsagn. Det vil sige, at når du tror på tanken ”jeg er bange for hunde”, så går du også bevidst i en bue uden om alle hunde, du møder på din vej. Hver eneste gang, du gør dette, bekræfter du din hjerne i, at tanken er sand. Du ER bange for hunde.

Hvis du vil ændre på dette mønster, eksempelvis fordi du er træt af at være bange for hunde, så er du nødt til at ”bevise” over for dine tanker, at de tager fejl. Det kan du kun gøre igennem bevidste handlinger, således at du næste gang, du møder en hund og får tanken ”jeg er bange for den”, alligevel går direkte forbi hunden. Denne handling vil formentlig blive ledsaget af fysiske kropsfornemmelser såsom hjertebanken, højere puls og flere ængstelige tanker. Det er helt forventeligt og helt okay.

Din nye handlemåde vil ikke få tanken til at forsvinde med det samme, ligesom kropsfornemmelserne også vil vare ved noget tid endnu. Men for hver gang, du handler modsat af tanken, fordi det er vigtigt/en værdi for dig ikke at være bange for hunde, så vil ubehaget og tankerne miste kraft. Du vil muligvis stadig få tanken ”jeg er en person, som er bange for hunde” fra tid til anden, men du er blevet i stand til at handle, som du ønsker og ud fra dine værdier – frem for som tanken dikterer dig.

 

Giv dine tanker en anden lyd
Ovenfor fik du et eksempel på, hvordan du igennem handlinger kan ændre tankemønstre og de fysiske kropsfornemmelser, der som regel ledsager tankerne. Den gode nyhed er derudover, at du i den grad har et forandringspotentiale som menneske.
Menneskets hjerne er, trods dens til tider primitive reaktionsmønstre, plastisk og kan ændre sine processer meget senere i livet, end man troede for blot 10 år siden. Det betyder for dig, at du vil kunne ændre dine handlemønstre uanset, hvor indgroede de måtte være. Du kan ikke nødvendigvis ændre tankerne, men du kan lære din hjerne at skelne imellem automatiske tanker og værdibaserede handlinger.

Et andet redskab ud over de bevidste handlinger, hvor du lytter til dine drømme og kerneværdier frem for til tankerne, er det at give dine tanker en anden form.

Modsat dyreriget er vi mennesker indrettet mere komplekst. Hvis en antilope er blevet jagtet på savannen, så vil den typisk stå og stampe i jorden, når den er sluppet fri. På den måde udskiller den stresshormonerne fra kroppen og kommer igen i balance.
Så nemt er det ikke for os mennesker. Vores kropslige fornemmelser forstærker tankeprocesserne og omvendt, så vi kan i stedet arbejde med, hvordan vi reagerer på disse tanker. Foruden at handle bevidst imod tankerne kan vi også vælge at give dem en lyd, der fjerner deres kraftfulde virkning på os.

Hvis din begrænsende tanke siger: ”Jeg tør ikke springe ud som iværksætter”, eller ”jeg er ikke kreativ” eller ”det kan jeg ikke finde ud af”, så prøv at give disse udsagn Mickey Mouses eller Anders Ands stemme. Gør det hver gang, de dukker op, uden at kæmpe imod tankerne. Og bemærk så hvordan disse tanker over tid mister deres magt over dig og bliver nærmest komiske.

Du må ikke forvente af dig selv og din hjerne, at ændringerne sker efter nogle få gange, for du og din hjerne har gentaget og bekræftet de negative tanker tusindvis af gange, inden du begyndte på dette forsøg. Men forandringen VIL finde sted.


Den kinesiske fingerfælde
I Kina leger børnene med en såkaldt ”fingerfælde”, der fungerer meget lig vores tanker og kropsfornemmelser.

Børnene putter deres pegefingre ind i hver sin side af fingerfælden, og legen går så ud på at trække pegefingrene ud, uden at fingerfælden klemmer sig sammen om fingrene, så de sidder fast.
Igennem denne leg lærer børnene, at desto hårdere de forsøger at slippe af med et problem, desto større vil problemet vokse sig. Først når de tør slippe spændingerne og ”flugtforsøget” fri, vil fingrene slappe af og fingerfælden løsne sig.

Vores sind og krop fungerer på mange måder ligesom fingerfælden. Hvis din taktik hidtil har været den, at du bevidst har forsøgt ikke at tænke på noget bestemt eller har villet undgå negative tanker eller følelser, så har du formentlig opdaget, at både kroppen og tankerne modarbejder dig.
Dette skyldes dels, at din hjerne ikke forstår ordet ”ikke” (den reagerer modsat) og dels, at dine kropslige fornemmelser er så tæt forbundet med tankeprocesserne, at de reagerer på samme måde.

Derfor er vejen til et liv, hvor du lever i større overensstemmelse med dine drømme og værdier, at du ”slipper tankerne løs”. Ved at træne dig selv i at gøre dine tanker mindre betydningsfulde, som skyer der passerer forbi på himlen, bliver du på sigt i stand til at betragte dem på samme måde, som når du registrerer lydene omkring dig. Som noget der kommer og går.

Og ved at træne dig selv i at handle baseret på dine drømme og værdier frem for på dine automatiske tankemønstre, vil du leve et rigere og mere meningsfyldt liv, fordi du giver plads til at udfolde dit virkelige potentiale frem for det, som tankeprocesserne har begrænset dig til.

Uanset om din hjerne lige nu fortæller dig, at denne artikel og dens forfatter tager fejl, var det så ikke værd at prøve? :-)

Hvor mange stjerner giver du? :
Vær den første til af få Jonathan blogindlæg Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere