Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Darwin og iværksætteri

1,166 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
17 December 2013

Nogle har fejlagtigt udlagt Darwins evolutionslære således, at de stærkeste overlever. Det har imidlertid aldrig været Darwins pointe. I stedet er den vigtigste viden, man kan trække ud af Darwins omfattende værker, at de mest tilpasningsdygtige ("fittest" = naturlig selektion) overlever. Det handler således om at kunne tilpasse sig, konstant forandre sig frem for om at være "stærkest" / "størst".

Når man iagttager naturen, får man hurtigt øje på, at alting konstant tilpasser og forandrer sig. For vores lille planet gælder det eksempelvis de tektoniske plader, som hele tiden forskyder sig en lille smule og derigennem kan forårsage voldsomme jordskælv og forandringer i den natur, vi kender. Det sker også med dyrearternes DNA, når de formerer sig og producerer nye former for liv.

Disse forandringer spiller ligeledes en væsentlig rolle i mere menneskelige anliggender. Indenfor badminton kender jeg det selv fra mine unge dage, hvor jeg spillede på landsholdet og ofte havde en træner på sidelinjen, der bad mig tilpasse min taktik og spillestil til modstanderen på den anden side af nettet. I forretningsverden kender vi det fra lederen, der reorganiserer sin organisation for bedre at tilpasse sig forandringer i marked og efterspørgsel. Og i kunstens verden kender vi det fra manuskriptforfatteren, der leger med historiens forventede forløb for at overraske sit publikum.

For at blive i kunstens verden så udtalte den berømte franske filminstruktør Jean-Luc Godard engang følgende: ”Vi ved, at enhver film bør have en begyndelse, en midte og en slutning. Men behøver de nødvendigvis være i den rækkefølge?”

Prøv at overføre Godards pointe til din egen virkelighed som iværksætter. Jeg har nedenfor formuleret to ganske radikale spørgsmål, du kan stille dig selv og se, om de kan gøre dig endnu mere tilpasningsdygtig og derigennem mere succesfuld som iværksætter/leder:

1. Hvad ville der ske, hvis du fuldstændig byttede om på de roller, I lige nu spiller i jeres virksomhed og organisation – inklusiv din egen?

2. Hvad ville det betyde, hvis du den næste uge på arbejdet svarede JA til alt det, du instinktivt ville svare NEJ til og omvendt?

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jonathan skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere