Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Sproget former dit liv som iværksætter

3,503 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
27 November 2013

- lytter du højt nok til de svar, du giver dig selv og andre?

HVORFOR SPROGET ER SÅ MAGTFULDT
Sproget er én af de ting, alle mennesker har til fælles. Det menes at være mindst 500.000 år gammelt, mens skriftsproget dateres over 5000 år tilbage. Og man kan, hvis man er historisk interesseret, konstatere, hvorledes sproget igen og igen har bevist sin magt i både tilblivelsen og destruktionen af hele kongeriger.

Af samme grund har sprog altid fyldt meget i litteraturen, filosofien og i den offentlige debat. Filosoffen Ludvig Wittgenstein blev berømt for ordene: ”mit sprogs begrænsninger er også min verdens begrænsninger”, mens en anden filosof og forfatter, Alan Wilson Wats, konstaterede ”at det er vanskeligt at registrere noget, som vores sprog ikke har ord for.”

I en mindre dansk kontekst diskuterer vi for tiden alt fra ytringsfrihed til blasfemiparagraffer og fremmedord. Sproget er altså genstand for store filosofiske betragtninger og ophedede debatter, men det er samtidig et meget konkret instrument og værktøj for dig som iværksætter. Det er eksempelvis din mulighed for igen at tage kontrol over, hvordan du prioriterer din dag, og hvordan du skaber de relationer og resultater, du ønsker.


AT LYTTE HØJERE TIL SPROGET - LISTEN LOUDER
Som iværksætter kender du til at have travlt. For travlt måske? Du kender sikkert også oplevelsen af at ”måtte” sige til dine kolleger, venner, familie eller kæreste: ”Jeg har ikke tid lige nu.”

Prøv at vende sætningen om og vær helt ærlig overfor dig selv. Du HAR tid, men du vælger at bruge den på noget andet. Så burde dit autentiske svar måske i stedet være: ”Jeg vælger ikke at prioritere tid til det lige nu.”? Kan du se forskellen? Lad mig give dig endnu et eksempel: “Jeg dyrker ikke motion, fordi mit helbred ikke er en prioritet for mig.” Kan du mærke, hvordan den sætning hverken lyder eller føles ret godt?

Ikke desto mindre er der en direkte sammenhæng imellem dit helbred, og hvorvidt du husker at leve en aktiv livsstil, men det er sjældent noget, som vi sprogligt bevidstgør os selv omkring. Men netop denne sproglige bevidstgørelse er selve nøglen til forandring. Ved at ændre dit sprog og den måde, du stiller handling og konsekvens op overfor hinanden i dine indre dialog og diskussioner, minder du dig selv om, at den måde, du vælger at bruge din tid på, er præcis dit valg med de deraf følgende konsekvenser.

Du kan starte allerede i dag ved at blive en smule mere bevidst omkring sprogets muligheder og faldgruber. Prøv i én uge at lægge mærke til, hvor mange gange du anvender sproget som en undskyldning for at maskere dine egne beslutninger. Observer det, prøv at forandre det og registrer hvilken forskel, det gør i din hverdag og i dit sind, at du pludselig er blevet ærlig overfor dig selv igennem dit sprog.

Hvor mange stjerner giver du? :
Vær den første til af få Jonathan blogindlæg Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere