Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Gæsteeksperten Kan fluer og bøvs erstatte forbud og løftede pegefingre?

Kan fluer og bøvs erstatte forbud og løftede pegefingre?

4,593 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
20 June 2014

Næ – ikke helt – men de kan være med til at gøre verden til et nemmere og bedre sted at være.

Jeg er i gang med at snakke NUDGING – et nudge er en helt igennem fantastisk lille størrelse – der er så logisk, at det er umuligt ikke at byde den velkommen – det er simpelthen for dumt at lade være...Små kærlige puf

Nudging handler om at “indrette vores verden”, så dagligdagen bliver bedre – små kærlige puf i rigtig retning. De klassiske eksempler på et nudge er fluen i toilettet, som får mændene til at ramme, - den mindre tallerken ved buffetten, som både hjælper os til at spise mindre og reducerer madspil, - og fodspor hen til elevatoren. Eller skraldespanden, der bøvser, når du smider noget i “munden” på den.

Der er mange definitioner – og et godt sted at blive opdateret er hos www.inudgeyou.com, som har adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen ved roret.

På en travl hverdag

Nudging er en generel betegnelse af systemer, tiltag og designs, som skaber en adfærdsændring. Det handler om at bevæge folk med deres vilje – det skal være nemt at træffe de gode valg – at ændre vaner. Og ændringen skal helst være noget, man gør automatisk.

Vi kender det godt – alle de gode hensigter, vi kan have, og når hverdagens travlhed melder sig, så glemmer vi dem. Der er grænser for, hvor mange valg, vi kan håndtere at træffe. Der er eks. lavet undersøgelser, der viser, at det oftest er ved toiletbesøg på vej til et vigtigt møde, at man glemmer at komme forbi håndvasken. Og vi ved jo godt, hvor forkert det er, ikke? Heldigvis står netop det med håndhygiejnen højt på dagsordenen.

Det skal være nemt

Verden kan gøres til et nemmere og bedre sted at leve – og derfor er der go’ idé i, at gøre det nemt at træffe gode valg – nemt at ændre vaner.

Det er her de små kærlige puf er så velkomne. Vi gider ikke løftede pegefingre og anvisninger til, hvad vi skal gøre, men hvis vi automatisk – eller næsten – bliver ledt på rette valg, så er det en gevinst.

En vanddråbe på bordet

Vi ved godt, at der skal vand til – og ikke kun kaffe. Der er altid kaffe på kanden, men alt for sjældent vand tilgængeligt.

Jeg har derfor designet et lille nudge med det formål at skubbe til, at vi husker at drikke vand. En filtcoaster udskåret som en vanddråbe til at lægge på skrivebordet – lige der, hvor den bedst husker dig på, at der skal vand til – eller lige der, hvor kaffekoppen normalt bor.Tilgængeligheden er naturligvis afgørende – at det ikke er for bøvlet at få fat i noget vand til glasset. Sørg derfor for at have synlige vandkander eller hvis I er så heldige, at I har vandautomater på kontoret, så er der ingen undskyldning. En flaske – måske med logo, må også placeres på vanddråben – bare den indeholder vand.

Så kom der alligevel en løftet pegefinger – og lidt information gav jeg også med på vejen, da jeg første gang introducerede min vanddråbe. 


Der vil ofte være brug for at supplere med tekst og symboler ved et nudge – men især tekst bør holdes på et minimum.

Nå, nu vil jeg lave mig en go’ kop kaffe – for det skal der også være plads til – og det gør jeg med go’ samvittighed – for ved siden af kaffekoppen står et dejligt glas vand.

Happy nudging!

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Gæsteeksperten skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere