Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Morten Kristensen fra Customfit Sådan er modebranchen bygget op - Mærker og licenser

Sådan er modebranchen bygget op - Mærker og licenser

11,065 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
27 May 2014

Ingen af de nævnte mærker i dette indlæg, har betalt for omtalen, ej heller Calvin Klein, som vises i dokumentaren på Youtube. Så ingen productplacement, mærkerne er bare nævnt som eksempler, for at du bedre kan forstå sammenhængen. Vil mærkerne belønne omtalen, tager jeg da imod med kyshånd ;D

Dette indlæg er et, som jeg har tænkt på at skrive i flere år, men af ukendte årsager, er det aldrig blevet til noget. Men efter rigtig mange af de samme spørgsmål på Amino, PB og mail over den seneste tid, har jeg lige taget et par timer ud af kalenderen, for at skrive indlægget. Så kan jeg nemlig sende linket i fremtiden ;) Så bedre sent end aldrig...

Sådan er et modebrand opbygget

Før vi går til den egentlige opbygning, er det vigtigt, at vi lige deler alle brands op i 3 kategorier:

 1. Brands som står for alt selv. Dvs mærker så som Gabba, Solid, ID Denim, Danefæ, Fjällräven osv. Dvs mindre mærker, som enten er specialiseret indenfor en niche, eller som sælges bredt. Prisniveauet går fra den lave ende og op til ca 1000-1200 kr pr enhed.
 2. Super brands, som har solgt meget ud på licenser. Dvs mærker så som Diesel, Calvin Klein, Gucci, Chloe, Lacoste mm. Dvs kendte og store brands, som har et bredt sortiment af produkter. Prisniveauet går fra 7-800 kr og op til mange tusinde kr pr enhed.
 3. Eksklusive brands som står for alt selv. Dvs mærker så som Louis Vuitton, Hermes mm. Meget dyre brands, som enten kun sælges via egne stores eller i et begrænset antal butikker. Prisniveauet går fra et par tusinde op til mange hundrede tusinde pr enhed.

Alle brands kan deles op i en af disse tre kategorier, og mange af de internationalt kendte mærker, de hører til i nummer 2. Kategori 3 består kun af en mindre håndfuld brands, som alle er meget eksklusive, og flere af dem er primært kendt blandt rige mennesker, da de ikke kan købes af den normale forbruger. Enten pga prisen, eller fordi man direkte skal skrives op, for at kunne erhverve sig et produkt.

Fælles for alle 3 kategorier er, at mærkerne primært selv står for tøjkollektionerne, hvis de laver sådan en. Dvs søger du Dieseltøj, skal du kontakte Diesel, da de selv står for dette. Men mange af Diesels produktlinjer er solgt ud på licenser, f.eks solbriller, ure, parfumer, undertøj mm.

Herunder finder du en de forskellige produktkategorier, som typisk er solgt ud på licenser, samt nogle af de mest kendte producenter/licensejere. 

Parfumer

Parfumer er en klassiker, som mange brands vælger at sælge ud på licens. De mest kendte licensejere + producenter er listet herunder.

 • Loreal - Et af verdens største kosmetik brands, ejer og producerer selvfølgelig på licens for flere og flere store brands.
 • Inter Parfums - Et firma med mange års erfaring i produktion og distribution af parfumer for kendte brands på licens. Firmaet laver ikke andet end dette!
 • Procter & Gamble - Ejer både brands, men producerer og distribuerer også masser af mærker på licens.
 • Coty - Ligesom Inter Parfums har de specialiseret sig i produktion og distribution af parfumer for kendte brands på licens.
 • mm
Der findes flere firmaer, end dem i ovenstående oversigt, men disse er de mest fremtrædende i branchen.
Licenshaverne skaber og distribuerer varerne, men den færdige parfume skal godkendes af mærket, før det kommer i produktion og ud i handlen. Du kan i nedenstående video se, hvor meget arbejde der ligger i lanceringen af en parfume. I dette tilfælde Calvin Klein Loud.
 

 

Solbriller

Solbriller er en klassiker, som mange brands vælger at sælge ud på licens. De mest kendte licensejere + producenter er listet herunder.

 • Luxottica - Verdens største producent af designer solbriller. Ud over at eje licensen til mange brands, ejer Luxottica også Rayban og Oakley.
 • Safilo - Verdens næst største producent af designer solbriller. Firmaet har specialiseret sig i design og produktion af solbriller på licens.
 • Marcolin - En upcoming producent og distributør af solbriller på licens.
 • De Rigo - Et mindre firma, som er specialiseret i at designe og producerer solbriller på licens.
 • Allison - Et mindre firma, som er specialiseret i at designe og producerer solbriller på licens.
 • Rodenstock - Er kendt for glas og brillestel, men har i de senere år fået flere licenser på design, produktion og distribution af solbriller på licens.
 • Marchon - Et mindre firma, som er specialiseret i at designe og producerer solbriller på licens.

Der findes flere firmaer, end dem i ovenstående oversigt, men disse er de mest fremtrædende i branchen.

Alle firmaerne designer, producerer og distribuerer solbrillerne world wide. Dvs det eneste mærkerne gør, det er at godkende designs og kollektioner, og ellers sælge solbrillerne i deres egne stores, hvis de har nogle.

Ure

Ure er en klassiker, som mange brands vælger at sælge ud på licens. De mest kendte licensejere + producenter er listet herunder.

 • Binda Group - Stort italiensk firma, som er specialiseret i at designe, producerer og distribuerer ure på licens.
 • Fossil - Kendt amerikansk mærke, som ud over Fossil brandet, designer, producerer og distribuerer en lang række meget kendte brands på licens.
 • Mavoda Group - Designer, producerer og distribuere et par af de større brands på licens.
Der findes flere firmaer, end dem i ovenstående oversigt, men disse er de mest fremtrædende i branchen.
Alle firmaerne har ansvaret for at designe og distribuere de nye kollektioner, som selvfølgelig skal godkendes af mærket først. 
 

Smykker

Smykker er en klassiker, som mange brands vælger at sælge ud på licens. De mest kendte licensejere + producenter er listet herunder.

 • Binda Group - Stort italiensk firma, som er specialiseret i at designe, producerer og distribuerer smykker på licens.
 • Fossil - Kendt amerikansk mærke, som ud over Fossil brandet, designer, producerer og distribuerer en lang række meget kendte brands på licens.
 • GL Jewelry Group - Designer, producerer og distribuerer både egne brands, men også flere kendte brands på licens.
Der findes flere firmaer, end dem i ovenstående oversigt, men disse er de mest fremtrædende i branchen.

Alle firmaerne har ansvaret for at designer og distribuerer de nye kollektioner, som selvfølgelig skal godkendes af mærket først. 

Hvordan skaffer jeg dette mærke?

Nu sidder du sikkert tilbage og tænker, at det bliver da let nok, at skaffe en masse solbriller fra Gucci, ure fra Hugo Boss og smykker fra Armani. Men ak nej! Bare fordi du kender licenshaverne, gør det ikke din jagt lettere. For mange af de listede firmaer, gider ikke handle direkte med små kunder, eller også har de et specielt udviklet netværk af distributører, agenter og sælgere, som du først skal igennem, før du kommer i nærheden af, at kunne købe varer. 

Derfor er rådet herfra, at du ikke spilder tiden med at kontakte producenter direkte, ej heller mærket men, at du prøver at finde den lokale distributør, agent eller sælger, og den vej igennem starter en dialog. Jeg ved, at flere af de store producenter af solbriller får mange mange mange tusinde mails DAGLIGT, og de plejer ikke at være særlig gode til at svare på forespørgsler om køb. Jeg formoder, at det samme er tilfældet i flere af de andre brancher, hvilket det har været tidligere, men jeg kender ikke forholdene idag.

Og vil du købe tøj fra et mærke, er det oftest en god ide, at kontakte mærket selv, da langt de fleste brands selv står for den del, samt alle de andre linjer, som ikke er nævnt herover.

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Fashion-Seller skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere