Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om kommunikation og marketing.

Sådan øger du effektiviteten og forbedrer dit fokus

Skrevet af:
25. september 2017 | 924 Visninger | 3 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Erik Holflod Jeppesen fra Grafikr ApS

Ekspertblogger på Amino om kommunikation og marketing.

Dette blogindlæg handler om “Pomodoro-teknikken”, som jeg fornyligt blev præsenteret for og dernæst er blevet ret glad for. Selvom det er en velkendt teknik, så fortjener det at blive bragt på banen igen.

Hvad er Pomodoro:

Det er en teknik, som blev opfundet i 1980’erne og hjælper dig med at holde styr på dine opgaver, øge produktiviteten og generelt formindske tidsspild. Ordet betyder på Italiensk "tomat". Navnet skyldes æggeuret, som dog er formet som en tormat. 

Selve teknikken er simpel. Lad os antage at du skal lave en stor opgave, som kommer til at tage 3-4 timer. I stedet bare at arbejde nonstop på den opgave, så deler du den op i små intervaller.

- 25 minutters koncentreret arbejde.
- 5 minutters pause.

Når du har gjort dette 4 gange i træk, så holder du en pause på 20 - 30 minutter. Sådan gør du:

Du må ikke blive forstyrret:
Sørg for at din mail, Facebook, Slack og andre programmer, som kan forstyrre dig, er lukket ned.

Jeg bruger selv min telefon som alarm og når jeg starter tiden, så aktiverer jeg “forstyr ikke”-tilstand og lægger telefonen fra mig.

Ellers kan denne app bruges til tidstagning: Flat Tomato  


Fasthold fokus i din Pomodoro:
Jeg anvender et  headset, som reducerer udefrakommende støj, hvor jeg også hører en playliste fra Spotify ved navn “Brain Food”. Det er bl.a. elektronisk musik
uden vokaler. Personligt koncentrerer jeg mig bare bedre, når jeg hører senge uden lyrik.

Find ud af hvilket slags musik, som øger din effektivitet: Besøg Focus@Will

Sørg også for, at andre på arbejdspladsen ikke forstyrrer dig i de 25 minutter, hvor du er i work-mode.

Når din Pomodoro slutter

Når alarmen ringer og de 25 minutter er forbi, så skal du stoppe. Du må ikke fortsætte - heller ikke hvis du blot mangler et par minutters arbejde mere for at færdiggøre din opgave. Pausen er din belønning og den skal du heller ikke bruge på at besvare mails eller gå i dybe dialoger med andre.

Personligt bruger jeg pausen på at hente noget nyt vand og få noget luft til hovedet. Når du holder pause, så ved du præcis, hvad du skal gå igang med, når du kommer tilbage - det kan også være, du pludselig får en god idé til din opgave.

Du vil opleve, at de 25 minutter går hurtigere end forventet, men at du også når mere på en pomodoro. Her på vores kontor er vi i hvert fald begejstrede og kan mærke et boost i effektiviteten.


Forudsætning for at anvende Pomodoro

Det er essentielt, at du på forhånd ved, hvad du skal lave i de 25 minutter. Du skal altså ikke bruge tid i en Pomodoro på at finde ud af, hvad du skal lave de næste par timer. Det bedste ville være, hvis du fra morgenstunden dannede dig et overblik over dine opgaver og lavede en to-do liste. 


Test om det virker for dig og skriv endelig en kommentar, når du har prøvet kræfter med det. Held og lykke :-)

Læs også


Kommentarer

Flemming   den 17-10-2017 kl. 17:14

Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal mene.

Hvis man ikke har styr på at løse opgaver, som varer måske 3-4 timer, så skal man måske finde noget helt andet at lave?

Hvis det er nødvendigt at skulle slukke for Facebook og andre programmer, mens man forbereder sig eller løser sin opgave, så er der noget helt fundamentalt galt med din motivation for opgaven. Det er i min verden det samme som at sige, at jeg ikke gider opgaven eller den ikke er vigtig for mig. Hvis jeg er der, så er det bedre at jeg finder ud af, hvilke opgaver jeg ønsker at løse og hvad der i det hele taget motiverer mig.

Jeg kan sagtens finde ud af at holde en 5-minutters pause uden at kalde det en belønning og jeg er altid motiveret for at løse mine opgaver og forberede mig ordentligt på kundemøder. Nogle af disse forberedelser tager også længere end 3-4 timer.

Det må være frygteligt at skulle have et ur/alarm til at holde styr på sin tid og endnu værre må det være for motivationen, hvis man samtidig skal "udelukkes" fra brug af Facebook. (Bruger dog sjældent Facebook, så det er ikke et moment i min dagligdag)

Er kommentaren brugbar? 1 0
Thomas Kønig   den 19-10-2017 kl. 12:42

Flemming, teknikken her er jo ikke til for folk som ikke kan lave sit arbejde. Teknikken er til for at øge den overordnede produktivitet i dit arbejde.

Selvom jeg elsker mit arbejde, og elsker at skabe content og dele idéer, så indarbejder jeg også pauser i min arbejdsgang. Der er et godt gammelt princip om, at arbejdet bare bliver bedre hvis du laver det i motiverede bidder, end hvis du tager det hele i én køre. Det er muligt, at du er mentalt motiveret, men din kreativitet og kvaliteten af dit arbejde styrtdykker efterhånden som du bruger længere og længere tid, uden at bryde koncentrationen.

Jeg husker en gammel dansklærer der fortalte mig, at bare fordi jeg kunne skrive en stil på 30 minutter, var det altså stadigt bedre at skrive 5 minutter om dagen, end 30 minutter dagen før afleveringstidspunktet, fordi jeg så kunne nå at indarbejde nye idéer, samt bearbejde de afsnit jeg allerede havde skrevet, så jeg kunne få dem tilpasset.

Den arbejdsgang har jeg benyttet lige siden. Du aner ikke hvor mange gange jeg har siddet og kigget på et dokument, hvor fire eller fem pointer nemt kunne udpensles på en simplere måde, men hvor jeg ikke fanger det før jeg kigger på det efter en dag eller to. Man er nødt til lige at skifte mindset, og give tingene et kig igen - og dér er denne teknik guld værd, for den tvinger dig til at rense paletten af og til.

Teknikken her er ikke til for dovne mennesker. Den er til for kreative mennesker der vil yde sit absolut ypperste - også i den sidste time af arbejdsdagen.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Erik Jeppesen   den 23-10-2017 kl. 11:24

Jeg tror mere, at det handler om at skabe sig nogle vaner og finde ud af, hvordan man bedst arbejder effektivt. Om det er at tage det hele i én lang smøre eller dele det op, er jo op til en selv - det er meget individuelt.

Det handler om at kunne se tilbage på sin dag og tænke, at man har fået udrettet en masse.

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Om denne blog


Få besked når Erik skriver


Erik Jeppesen

Erik Holflod Jeppesen er partner og stifter af Grafikr ApS, som er et reklamebureau i Randers.

I 2015 solgte Erik en virksomhed, som producerede smykker og i dag er hans fokus på reklamebureauet, hvor han hjælper firmaets kunder med deres visuelle kommunikation, så de kan få succes online.


Erik på Twitter

Hvis du have besked når Erik og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her: