Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Mogens Nørgaard fra Miracle A/S Offentlige nedskæringer og en ORDENTLIG fedtsugning i pensionerne...

Offentlige nedskæringer og en ORDENTLIG fedtsugning i pensionerne...

2.922 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
14 December 2010

 

Jeg har før hårdnakket påstået, at vi ikke har set nedgang i antallet af offentligt ansatte eller i det offentliges forbrug (dvs. penge) siden 30'ernes krise.Alt stiger hvert år.

 

Nu snakkes der igen igen igen om nedskæringer alle mulige steder. Kommunerne er ude i rekord-fyringer. Alt ser sort ud.

 

De to ting kan vel ikke være rigtige begge to på samme tid, kan de?

 

Til syvende og sidst må vi jo se på det reelle antal ansatte og det reelle budget. I 2011 fik de vist bumpet det op på 1000 milliarder. Heraf 125 til sygehusene (steget fra 100 for tre år siden) plus de 40 ekstra til motherfuckersygehusene.

 

Det virker ikke umiddelbart som en nedskæring, men det kunne jo være, at de bliver nødt til at fyre nogle mennesker for at finansiere det cost-overrun der jo altid kommer på offentlige projekter.

 

Det kunne jo også tænkes, at Politiets Sagsstyringssystem (Polsag) kunne koste et par arbejdspladser, nu da det oprindelige budget på 125 millioner er steget til 435 millioner (plus 42 millioner til årlig drift).  Og CSC slipper faktisk afsted med at lade det skride på den måde. Fantastisk.

 

Eller det her fantastiske eksempel på beslutningslogik i kommunerne...

 

"Nu tager politikerne den endelige beslutning om at bygge et nyt rådhus i Egedal Kommune.

 

Kommunalbestyrelsen har allerede sagt ja til en principbeslutning om byggeriet, men Økonomiudvalget skal diskutere sagen igen på onsdag. Mere: Her besluttede de rådhuset

Påvirker ikke driften

“Det er nødvendigt med et nyt rådhus. Lige nu er administrationen på fem adresser. Det er upraktisk. Alene kørslen mellem rådhusene koster 1,5 millioner kroner om året. Især rådhuset i Ølstykke er nedslidt, og forholdene for de ansatte er ikke optimale. Derudover er rådhusene i Ølstykke og Smørum meget utætte.
Hvis vi ikke bygger nyt rådhus, vil det koste 80 millioner kroner at renovere de steder, hvor administrationen er i dag,” siger borgmester Willy Eliasen (V). Et nyt rådhus koster omkring 210 millioner. Det skal bygges, uden at det påvirker driften, og det kan lade sig gøre, siger Willy Eliasen. Han fortæller, at der vil være effektiviseringer ved at samle administrationen ét sted på 130 millioner kroner i løbet af 25 år. Der vil der også være besparelser på energiforbruget.
“Jeg er meget optaget af, at budgetter skal holdes, og det gælder også i det her tilfælde,” siger borgmesteren.
De konservative er som de eneste i byrådet, modstandere af et nyt rådhus ud fra de planer, der er nu. Willy Eliasen tror på, at de støtter projektet, når de ser det igennem igen. Den endelige beslutning tager kommunalbestyrelsen den 22. december."
Bemærk følgende:
0. "Jeg er meget optaget af, at budgetter skal holdes...". Mmmm. Yes, det NYE og stærkt FORØGEDE budget til hans nye rådhus. Ikke de eksisterende budgetter.
1. "... er nedslidt, og forholdene for de ansatte er ikke optimale...". Øh, skal forholdene for offentligt ansatte være "optimale", også i en krisetid?
2. "... rådhusene i Ølstykke og Smørum meget utætte.... 80 millioner at renovere dem."
3. "Et nyt rådhus koster omkring 210 millioner." - læs: Det vil koste betydeligt mere. Vi vil tegne ENDNU en kontrakt, hvor det er OK for entreprenøren at hæve prisen undervejs.
4. "... effektiviseringer... på 130 millioner kroner i løbet af 25 år." - Flot. Det er nok den længste fremskrivning af besparelser jeg har set i nyere tid :).
Men alt i alt kan det jo netop overhovedet ikke betale sig at lave et nyt, stort rådhus. Hverken økonomisk (ham borgmesteren ovenfor, der VIL have sit eget rådhus, ville nok ikke klare sig på
Grundlæggende Økonomi-kurset ret mange steder) eller m.h.t. effektivitet. Alle erfaringer har hidtil vist, at effektiviteten FALDER, når man konsoliderer. Det gælder kommunalreformen, domstolsreformen, statsforvaltningsreformen og politireformen. Antallet af ansatte STEG ved sammenlægningerne.
I min hjemby (2760 Målløs) er de i gang med at slå nogle børneinstitutioner sammen. Der er 30 ansatte eller så i deres SFO-ordning og 300 børn. Der er ved at blive udbygget for et større millionbeløb på en af de eksisterende institutioner, mens der ofres 17 (sytten) millioner på at restaurere et hus (lidt større end mit almindelige hus, men alligevel) fra inderst til yderst.
Nedenunder kommer der fire rum til børnene. Hele overetagen bliver indrettet som lækre kontorer med fede udsigter samt mødelokaler.  Antallet af børn ventes at falde svagt...
Ét eller andet sted tror jeg sgu' ikke det offentlige bruger færre penge i 2011. Ét eller andet sted tror jeg heller ikke på et lavere antal offentligt ansatte i 2011.
Men jeg vil vove en spådom:
Tilbage i 1985 holdt en økonom et foredrag, hvor han forudså, at det offentlige forbrug (antal milliarder og antal ansatte) bare ville blive ved med at stige, at udgifterne til alle mulige lønninger og overførselsomkostninger ville blive ved med at stige, og at antallet af folk, der arbejder, ville falde. Han forudså derfor, at der ville komme revolution i år 2012!
Hans begrundelse var, at på det tidspunkt ville det være nødvendigt for det offentlige at dyppe snabelen for alvor i folks pensioner. Og når de meget store årgange, der nu holder op med at arbejde, opdager, at der ikke er noget tilbage af deres pensioner, så bliver der revolution :-).
Nå, men tre mongo-bongo-lande i Europa har nu gjort det (sådan nogle tidligere Østeuropæiske nogen, I ved), og der blev foretaget et enkelt, hurtigt dyp i de danske pensioner tidligere på året (men Dansk Fjolleparti foreslog dengang et endnu større dyp).
Min spådom er derfor, at vi i 2012 vil få et motherfuckerindgreb, der for alvor vil suge pengene ud af pensionskasserne.
Fordi det er det ENESTE sted, der er tilbage, hvor man kan suge for alvor.
Alle disse underlige, nye afgifter a la fedtskat og multiemedieskat har jo kun til formål at få flere penge i kassen.
Situationen vil meget snart være desperat, fordi produktionen falder og antallet af folk, der arbejder, falder hastigt lige nu.
Det er muligt, at indgrebet allerede sker i 2011, hvis S & SF kommer til, fordi de "vil styrke den offentlige sektor" (mere skat), "lade folk arbejde 12 minutter mere" (virkningsløst og latterligt og flovt i en grad der får alle til bare at kigge ned i bordet, når man snakker om det), og ikke mindst "øge beskatningen af de rige" (hvilket jo skulle være nemt, eftersom 850.000 almindelige mennesker nu betaler topskat).
Det er også muligt vi kan udsætte indgrebet helt til 2012 :-)).
Nå, det er min spådom. Men tror I, at folk vil lave revolution eller synke endnu mere end i apati over vores situation og blot stemme endnu mere på dem, der ikke vil gøre noget ved vores egentlige problem?
Mvh.
Mogens
Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Mogens skriver Skriv dig op