Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Kan nudging hjælpe mig med at få styr på bilagene?

1,925 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
26 February 2015

Personligt har jeg siden 2012 været grebet af begrebet nudging. Måske ud fra en "doven" betragtning - for hvorfor ikke benytte mig af noget, som i hverdagen kan hjælpe mig til at træffe nogle bedre valg uden jeg behøver at gøre en væsentlig indsats. Især i pressede situationer eller sidst på eftermiddagen, er det til stor gavn, at der er noget i mine omgivelser, som skubber mig til at udvise en adfærd, som jeg ville udvise, havde jeg haft tid og overskud til at træffe det rigtige valg. 

Hvad taler jeg om? Ja, nu skal jeg forsøge ikke at havne i alt for mange teoretiske betragtninger - jeg holder mig til en mere praktisk tilgang til nudge begrebet. Og hvad nu hvis jeg ved at ændre nogle små detaljer i min hverdag får overstået momsangivelsen hurtigere og mindre besværligt?

Der er ved at gå inflation i begrebet nudging - der går ikke en dag, hvor ikke et nyt medie, institution eller konsulent får den idé at gå med på "nudge vognen" - og der dukker mange eksperter op derude. Men det er altså også en smart størrelse….

Men hvornår er der tale om et nudge? For at få de helt rigtige forklaringer og teorien til bunds henviser jeg altid til Pelle Guldborg Hansen fra iNudgeyou - han er adfærdsforsker og den, der her i Danmark ved mest om begrebet: iNudgeyou

Når vi er mest rationelle - så ved vi godt, hvad vi burde gøre.

Eksempel:

Som iværksætter ved jeg godt, at jeg bør have styr på mine boner, kvitteringer mv. Og det samme gælder mit kørselsregnskab. Jeg ved også godt, at hvis jeg ikke har det, så er det en go' idé at gå i gang i go' tid før momsangivelsen. Men fordi jeg ved det, betyder det så også, at jeg får det gjort? For nogle ja. For andre nej. Og så er det også situationsbestemt.

Den meget velovervejede og opmærksomme Sherlock Holmes vil til enhver tid sørge for at have styr på detaljerne. Hvorimod den lystbaserede Homer Simpson ikke tænker så langt eller så grundigt over tingene. Et nudge vil potentielt ændre Homers adfærd, men ikke Sherlocks. Et nudge vil hjælpe Homer til at træffe velovervejede og kloge beslutninger, som Sherlock allerede træffer.

Ovenstående billede er fra Pelle Guldborg Hansens gennemgang af Sherlock og Homer.

Om morgenen ligner mange af os nok Sherlock - med store planer og intentioner for dagen i vente, hvorimod vi om eftermiddagen nærmer os Homer. Jeg kan godt om morgenen have store intentioner om alt det, jeg skal nå og de få kopper kaffe, jeg skal drikke - og det starter også godt ud. Men når eftermiddagen kommer, energien daler, så ser tingene anderledes ud. Jeg kan godt på en dag med overskud holde mig fra at drikke for meget kaffe og indtage for mange usunde ting. Hvorimod på en travl dag uden nok nattesøvn, så falder jeg i.

Du kender selv dine faldgruber - og her vil et nudge være relevant for dig. Men det er først et nudge, hvis det ikke får Sherlock til at ændre adfærd. Dvs. at underholdning eller andre tiltag, som både Homer og Sherlock vil reagere positivt på - som Sherlock i forvejen vil se et rationelt incitament i at følge, er ikke et nudge.

Hvis vi skal vende tilbage til den med momsregnskabet, så forestil dig, at du får indrettet dig med et eller andet synligt system, som passer lige til dig, og som automatisk kræver at du løbende tager stilling til, hvor du gør af dine kvitteringer. Måske har du en pung, hvor du bruger et bestemt rum. En mappe, et rum i bilen, en kasse eller flere små kasser lige indenfor døren på kontoret - eller du gør som en af mine samarbejdspartnere - tager med det samme et billede af kvitteringen med din mobil og arkiverer den på en bestemt måde, som giver dig overblikket. 

Så gå straks i gang med at gennemtænke, hvordan du kan skubbe dig selv til at få styr på bilagene.

Et nudge er ifølge Pelle Guldborg Hansen alt det, der ikke burde betyde noget i princippet, men gør det i praksis.

Happy Nudging….

Hvor mange stjerner giver du? :
Vær den første til af få Bettina blogindlæg Skriv dig op